to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 31.08.2016

Διεθνή

Κομισιόν καλεί Apple να καταβάλει στην Ιρλανδία φόρους 13 δισ. ευρώ - Aντιδρούν οι ΗΠΑ (ενημέρωση)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέφερε μεγάλο πλήγμα στα "φορολογικά πλεονεκτήματα" που χορηγεί η Ιρλανδία στην Apple διατάσσοντας την γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισ. ευρώ, καθώς αποφάνθηκε πως το ειδικό σχέδιο για τη διοχέτευση των κερδών της εταιρείας μέσω της Ιρλανδίας αποτελούσε παράνομη κρατική βοήθεια. Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ. Ενημέρωση για όλες τις αντιδράσεις


"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων (...) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισεκ. δολαρίων, συν τους τόκους", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Το μεγάλο αυτό ποσό, περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εταιρεία σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να μειωθεί, αναφέρει η Επιτροπή, αν άλλες χώρες επιδιώξουν οι ίδιες περισσότερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία.

Η Apple, που μαζί με την Ιρλανδία έχουν ήδη δηλώσει πως θα ασκήσουν έφεση επί της απόφασης, κατέβαλε φόρο ανάμεσα σε 0,005% και 1%, προσθέτει η Επιτροπή.

* * *

Διαβάστε ακόμη:

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Ποια είναι η ευρωπαία επίτροπος που «κυνηγάει» την Apple

Ποια είναι η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού, η οποία ζήτησε από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία.Να σημειωθεί ότι το 90% των κερδών της Apple εκτός Ηνωμένων Πολιτειών προέρχονται από τις δραστηριότητές της στην Ιρλανδία. Συνολικά, τα κέρδη της Apple το 2015, εκτός ΗΠΑ, έφτασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι φόροι που κατέβαλε δεν ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σβεν Γκίγκολντ (Πράσινοι): «Με αποφάσεις όπως η φορολόγηση της Apple, η Ευρώπη θα ξανακερδίσει τους πολίτες» - Βολές κατά της Γερμανίας

«Ναι, έτσι προχωράει η Ευρώπη», είπε ο πράσινος ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk), αναφερόμενος στην απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει στην εταιρεία Αpple να πληρώσει φόρους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία. Με τέτοια μέτρα μπορεί κανείς να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης, τόνισε.

«Την ευθύνη δεν την έχει όμως αποκλειστικά η Ιρλανδία, αλλά την έχουν όλες οι χώρες, οι οποίες αποδέχτηκαν το μοντέλο της Apple. «Γιατί το γερμανικό δημόσιο δεν την φορολόγησε εκ των υστέρων;» αναρωτήθηκε ο πράσινος πολιτικός. Ο Γκίγκολντ εξέφρασε συγχρόνως την απορία του για τη σιωπή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε επί του θέματος και πρότεινε να εξετάσει η (γερμανική) Εφορία το θέμα της εκ των υστέρων φορολόγησής της.

Ο Λιου καταγγέλλει την απόφαση για φορολόγηση της Apple από την ΕΕ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου εκτίμησε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει στο στόχαστρο κυρίως αμερικανικές εταιρείες, αφού ζήτησε από την Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ επειδή της επιφυλάχθηκε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση από το Δουβλίνο.

"Η τάση των πρωτοβουλιών" της Επιτροπής "φαίνεται ότι στοχεύει κατ' αρχήν αμερικανικές εταιρείες" είπε ο Λιου μιλώντας σε ένα συνέδριο στην Ουάσινγκτον. Επανέλαβε ότι η ενέργεια αυτή των Βρυξελλών "δημιουργεί αβεβαιότητα" και ότι σε τελική ανάλυση "δεν θα είναι καλή για την ευρωπαϊκή οικονομία".

Μετά από έρευνα τριών ετών, η Επιτροπή κάλεσε χθες την αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει πάνω από 13 δισεκ. ευρώ θεωρώντας ότι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή της από τις ιρλανδικές αρχές συνιστούσε "παράνομη κρατική βοήθεια".

Ο Αμερικανός υπουργός, που τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να ανακόψει τη φοροδιαφυγή των μεγάλων εταιρειών οι οποίες εγκαθιστούν την έδρα τους στο εξωτερικό για να μην καταβάλουν φόρους στις ΗΠΑ, εξέφρασε επίσης τη λύπη του επειδή καθυστερεί η αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα στο αμερικανικό έδαφος. "Το Κογκρέσο δεν έχει ενεργήσει" προς την κατεύθυνση αυτή, επέμεινε. "Έχει γίνει πρόοδος (...) Υπάρχει η ελπίδα ότι θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ίσως όχι κατά τη δική μου θητεία αλλά από την επόμενη κυβέρνηση", κατέληξε.

Το Δουβλίνο "διαφωνεί βαθιά" με τις Βρυξέλλες και θα ασκήσει έφεση στην απόφαση

Η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει την Apple να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ, ανακοινώθηκε σήμερα από τον ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, ενώ η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης.

Η Ιρλανδία διαφωνεί βαθιά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των φορολογικών συμφωνιών της με την Apple Inc, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πριν επιδιώξει τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου για την άσκηση έφεσης.

Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια. Η Ιρλανδία δεν επεφύλαξε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple και δεν κάνει συμφωνίες με φορολογουμένους, προσθέτει.

"Διαφωνώ βαθιά με την Επιτροπή", ανέφερε ο Νούναν στη δήλωση που εξέδωσε. "Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση. Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας· για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις· και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών".


Η Apple ανακοίνωσε πως θα ασκήσει κι αυτή έφεση

Η Apple ανακοίνωσε επίσης πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την διατάσσει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση.

"Η Apple ακολουθεί τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε οπουδήποτε λειτουργούμε. Θα ασκήσουμε έφεση και έχουμε την πεποίθηση πως η απόφαση θα ανατραπεί", αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση που εξέδωσε.

"Η υπόθεση της Επιτροπής δεν αφορά το πόσο πληρώνει η Apple σε φόρους, αφορά το ποια κυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρήματα. Θα έχει βαθειά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη", υποστηρίζει ακόμη η Apple.

«Το πρόστιμο της Apple αποτελεί ιστορική καμπή στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολυεθνικών»

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διατάζει ουσιαστικά την Apple να πληρώσει πρόστιμο μαμούθ- 13 δις ευρώ στην ιρλανδική κυβέρνηση αποτελεί μία ιστορική καμπή στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών, υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Κορριέρε ντέλα Σέρρα, Μάσσιμο Σιδέρι.

ΗΠΑ: Η απόφαση της Κομισιόν για τους φόρους της Apple μπορεί να απειλήσει τις ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει τον όμιλο πληροφορικής Apple να επιστρέψει ποσά ρεκόρ, υποστηρίζοντας ότι απειλεί το "πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης" ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)