to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

13:12 | 26.08.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Χρ. Σπίρτζης στο Κόκκινο: H Digea θα απασχολήσει τα δικαστήρια - θα ακυρώσουμε τις αποφάσεις της ΝΔ

Η ελληνική Δικαιοσύνη θα κληθεί να κρίνει το πώς οι καναλάρχες απέκτησαν τον έλεγχο του πανελλαδικού ψηφιακού δικτύου, αφήνοντας χωρίς κάλυψη εθνικά ευαίσθητες περιοχές και το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασης της χώρας, είπε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ.Σπίρτζης Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ. Αρβανίτη.


«Κατ' αρχήν περιμένουμε την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης. Εχουμε βρει συγκεκριμένα στοιχεία για το διαγωνισμό που «κέρδισε» (καθώς ήταν η μόνη που συμμετείχε)  ... ανάλογα με την εξέλιξη θα κρίνουμε τις επόμενες πράξεις του Δημοσίου και πώς θα ολοκληρωθεί το δίκτυο που πρέπει να έχει η χώρα ... Αυτή τη στιγμή, γεωγραφικά το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας δεν έχει τηλεόραση ... υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες και ευαίσθητες περιοχές -είναι εθνικό το θέμα- που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ελληνική τηλεόραση», τόνισε ο υπουργός.

«Η απουσία των απαραίτητων υποδομών γίνεται προφανής και από το φαινόμενο η τοπική αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτεί με τέλη των πολιτών την κατασκευή κεραιών για να αποκτήσουν οι περιοχές αυτές σήμα. «Επί της ουσίας, να κάνουν επένδυση σε εξοπλισμό για μία ιδιωτική εταιρεία. Μου θυμίζει ΟΑΣΘ» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σπίρτζης.

Θα ακυρώσουμε τις αποφάσεις της ΝΔ

«Είναι κοινή η αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού. Είναι παράνομο, σταμάτησε ... σταμάτησε και τελεσιδίκησε και αντίστοιχη περίπτωση στην Ισπανία, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ... η επένδυση αφορά αυτόν που κέρδισε το διαγωνισμό και θα ολοκληρωθεί, ακυρώνοντας τις -κατά τη γνώμη μου παράνομες πράξεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ... πολλές ενέργειες με πολιτικές ευθύνες, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ», όπως υπογράμμισε.

Εκτός του συγκεκριμένου διαγωνισμού της ΕΕΤΤ, είπε ο κ.Σπίρτζης, «έχει βγει ΚΥΑ που ορίζει το χάρτη συχνοτήτων. Υπήρχε μελέτη που την έχουν παραλάβει οι υπηρεσίες του Δημοσίου, η οποία δεν ακολουθήθηκε. Η μη εφαρμογή αυτής της μελέτης μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, να μην έχουμε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πολύ μεγάλες περιοχές της χώρας ... κατά τη γνώμη μου θα απασχολήσει τις αίθουσες των δικαστηρίων αυτός ο διαγωνισμός».

Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ πληρώνει εκατομμύρια την Digea, ενώ και επί ΕΡΤ και επί ΝΕΡΙΤ δεν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τους αντίστοιχους πομπούς της ΕΡΤ, σημείωσε.Να δούμε τις διαφορές με το διαγωνισμό για τις άδειες

Αξίζει μάλιστα, σήμερα που αμφισβητείται η διαδικασία του τρέχοντος διαγωνισμού για τις άδειες και κατηγορείται η κυβέρνηση για χειραγώγηση, να συγκρίνει κανείς τους δύο διαγωνισμούς και να δει τις διαφορές, όπως προσέθεσε.

«Η χειραγώγηση μπορεί να γίνει με το να περιορίσει (το Δημόσιο ή όποιος τον κάνει) τις συμμετοχές σε αυτόν ... είτε μέσω των προδιαγραφών είτε μέσω του χρόνου που πρέπει να υλοποιήσει κανείς κάποιο έργο, ή μέσω αποφάσεων των αρμόδιων επιτροπών αποκλεισμού. Στην περίπτωση της Digea είχαμε ένα συμμετέχοντα, στη διαβούλευση για τις άδειες πάνω από 20». 

Εχουμε τουλάχιστον 11 βασικές διαφορές στους δύο διαγωνισμούς, όπως

 • την διενέργεια ελέγχου του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διεθέσουν οι προσωρινοί ανάδοχοι,

 • την σύνταξη καταλόγου επιλαχόντων όπου ταξινομούνται σε φθίνουσες σειρές οι συμμετέχοντες που δεν πλειοδότησαν με βάση την υψηλότερη προσφορά τους,

 • την συγκρότηση επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού από υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης,

 • την συγκρότηση δεύτερης επιτροπής εξέτασης των προσφυγών και ενστάσεων,

 • προβλέψεις για την μετοχική σύνθεση των διαγωνιζόμενων, το ποινικό μητρώο, τις off-shore,

 • το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου τους και

 • σειρά άλλες προβλέψεις, που δεν υπήρχαν στον διαγωνισμό για το ψηφιακό σήμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)