to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 15.08.2016

Πολιτισμός

«Έφυγε» ο ανθρωπολόγος και αγωνιστής της Αριστεράς Σωτήρης Δημητρίου

Σπουδαίος θεωρητικός του κινηματογράφου, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, και αγωνιστής της Αριστεράς με μεγάλη συμμετοχή στην κοινωνική δράση


«Έφυγε» σε ηλικία 91 ετών ο Σωτήρης Δημητρίου, πολιτικός μηχανικός και ανθρωπολόγος, σύντροφος της σκηνοθέτιδας Αλίντας Δημητρίου, συγγραφέας πολλών δοκιμιακών βιβλίων και άρθρων σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Ο Σωτήρης Δημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Υπήρξε αντιστασιακός, ενώ τον Ιούλιο του 1944 φυλακίστηκε και μετά την απελευθέρωση εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Παράλληλα με την εργασία του ως πολιτικός μηχανικός (υπήρξε απόφοιτος του ΕΜΠ), ασχολήθηκε με τη μελέτη της ανθρωπολογίας και έκανε εγγραφή στη Φιλοσοφική σχολή, από την οποία δεν αποφοίτησε, προτιμώντας να συμπληρώσει μόνος τις μελέτες του. Στα 1964 εξέδωσε το πρώτο βιβλίο του «Προϊστορικοί πολιτισμοί και εξέλιξη».

Ασχολήθηκε και με την έβδομη τέχνη, μεταξύ άλλων, ως μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Kριτικών Κινηματογράφου και κριτικών επιτροπών σε φεστιβάλ κινηματογράφου. Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές "Γράμματα της ανακωχής" (1965), εκδ. Φυτράκης και "Ψηλαφήσεις" (1985), εκδ. Δωδώνη, καθώς και τα βιβλία «Κινηματογράφος, Σημειολογία, Κρίση της αισθητικής» (1973), εκδ. 'Αλμα, «Εισαγωγή στο 'Δώρο' του Mauss» (1979), εκδ. Καστανιώτη, το πεντάτομο «Λεξικό Όρων: I. Σημειολογικής και δομικής ανάλυσης της τέχνης» (1978), «II. Επικοινωνίας και σημειωτικής ανάλυσης» (1978), «III. Γλωσσολογίας (1983) Α' & Β'», «IV. Σημαντικής» (1986), «V. Κυβερνητικής, δομισμού και θεωρίας των συστημάτων» (1987), εκδ. Καστανιώτη, καθώς και την πεντάτομη σειρά «Η εξέλιξη του ανθρώπου: I. Ανθρωπογένεση» (1990), «II. Τα πρώτα βήματα» (1993), «III. Παλαιολιθική εποχή» (1993), «IV. Αρχές της κοινωνικής οργάνωσης» (1996), «V. Γλώσσα-Σώμα» (2001), εκδ. Καστανιώτη κ.α.

Η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Α. Μπαλτά για τον θάνατο του Σ. Δημητρίου:

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σωτήρη Δημητρίου. Σπουδαίος θεωρητικός του κινηματογράφου, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης  Κριτικών Κινηματογράφου, και αγωνιστής της Αριστεράς με μεγάλη συμμετοχή στην κοινωνική δράση. Αν και μηχανικός του Πολυτεχνείου ήταν ένας άνθρωπος της τέχνης, του πολιτισμού και της επιστήμης ενώ υπήρξε και πρωτοπόρος στην κοινωνική ανθρωπολογία στην Ελλάδα».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)