to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σινεμά σε γιαλούς και παραλίες

Συντάκτης: Βένα Γεωργακοπούλου


Τι θέλει ένα τοπικό θερινό φεστιβάλ για να ξεχωρίσει, να εκτιναχθεί, να ξεφύγει από τη χωρίς λογική και άποψη απλή συγκόλληση κάθε είδους παραγωγών σε περιοδεία;

Μα μια συγκεκριμένη ταυτότητα και μια ωραία κεντρική ιδέα, που να αφορά εξίσου την τέχνη αλλά και τη διασκέδαση του κοινού. 

Ενα από τα αρκετά, ευτυχώς, υψηλού επιπέδου μικρά καλοκαιρινά φεστιβάλ, που ανθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, έγινε από φέτος και το SeeΝema Open Air Film Festival της Κεφαλονιάς.

Διότι η δεύτερη διοργάνωση, που ξεκινά σήμερα (και διαρκεί ώς τις 11 Αυγούστου) σε τέσσερις διαφορετικές ωραίες τοποθεσίες του νησιού (Κτήμα Χαριτάτου-Ληξούρι, Παραλία Λέπεδα, Πλατύς Γιαλός, Λιμάνι Αργοστολίου), πάντα φυσικά στο ύπαιθρο, αλλά και μια «μυστική», που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, δεν προβάλλει απλώς καλές, επιλεγμένες ξένες ταινίες, αλλά βάζει και σε περίοπτη θέση την ελληνική μικρού μήκους ταινία. 

Το SeeΝema Open Air Film Festival απέκτησε Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μικρού Μήκους.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 85 δημιουργοί και 8 από αυτούς είδαν τις ταινίες τους να προκρίνονται από μια σοβαρή επιτροπή με μέλη τους σκηνοθέτες Εκτορα Λυγίζο και Θανάση Νεοφώτιστο και τη γενική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ηλέκτρα Βενάκη.

Οι «μικρές» ταινίες θα προβάλλονται πριν από τη μεγάλου μήκους (κάθε βράδυ από δύο) και στο τέλος θα απονεμηθούν και δύο βραβεία.

Το ένα (μαζί με 1.000 ευρώ) θα δοθεί από Κριτική Επιτροπή κύρους, αφού αποτελείται από τους σκηνοθέτες Πέννυ Παναγιωτοπούλου και Νεριτάν Ζιντζιρία και τον ηθοποιό Μάκη Παπαδημητρίου, και το άλλο απευθείας από το κοινό -αυτό συνοδεύεται από χορηγία της εταιρείας «Authorwave», δηλαδη δωρέαν DCP mastering για την επόμενη ταινία του βραβευμένου δημιουργού. 

Οι ταινίες που διαγωνίζονται, μερικές από αυτές ήδη με διακρίσεις σε άλλες διοργανώσεις, είναι οι«Χωρίς Γάλα» του Θοδωρή Βουρνά, «Αλ» του Αλέξη Κουάντα,«4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου, «Pacino's Way» του Χάρη Παντελιδάκη, «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου, «Woman» του Κωνσταντίνου Χαλιάσα, «Dream Toy»του Χρήστου Χουλιάρα και «Joanna» του Παναγιώτη Φαφούτη. 

«Joanna» του Παναγιώτη Φαφούτη«Joanna» του Παναγιώτη Φαφούτη | 

Οσο για τις ξένες ταινίες, που αυτές θα τραβήξουν κυρίως το κοινό, κακά τα ψέματα, είναι όλες μία και μία και τελευταίας σοδειάς, με την εξαίρεση μίας τους Αμπάς Κιαροστάμι, που πέθανε πρόσφατα και το φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του («Γνήσιο Αντίγραφο» με τη Ζιλιέτ Μπινός) και μίας του Βιμ Βέντερς («Παρίσι, Τέξας»). 

«Γνήσιο Αντίγραφο», Ζιλιέτ Μπινός«Γνήσιο Αντίγραφο», Ζιλιέτ Μπινός | 

Οι υπόλοιπες είναι οι: «Τα μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Ζάιτλιν, «Η Ολοκαίνουργια Καινή Διαθήκη» του Ζακό βαν Ντορμέλ, «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής»του Τζούλιο Ρικιαρέλι, «Φωτιά στη Θάλασσα» του Τζιανφράνκο Ρόσι, «Mediterranea»του Τζόνας Καρπινιάνο και οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γκαμβέ Εργκιουβέν. 

Δύο ελληνικές μεγάλου μήκους, η φίξιον «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (αυτή θα προβληθεί στη «μυστική» τοποθεσία, είναι και ακατάλληλη για ανηλίκους) και το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc» της Ευαγγελίας Κρανιώτη, συμπληρώνουν το πρόγραμμα. 

Το φεστιβάλ ξεκίνησε πέρυσι, πειραματικά, πιλοτικά, από «μια παρέα πέντε ατόμων» που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κεφαλονιά, αλλά τώρα πια έχουν φύγει από το νησί.

Φέτος η στενή ομάδα ανοίχτηκε, ενώ γύρω της συσπειρώθηκαν πολλοί, ανάμεσά τους και 45 εθελοντές.

«Ψυχή» της διοργάνωσης, εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής της είναι ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος.

Εχει γυρίσει την ταινία μικρού μήκους «Ανάδρομος» και τώρα ετοιμάζεται για μια ακόμα.

Δεν είναι απλώς αισιόδοξος για τη φετινή διοργάνωση, είναι ενθουσιασμένος. 

«Νιώθω ότι ήδη έχουμε πετύχει» μας λέει. «Από το 1 φτάσαμε στο 10. Η φόρα του φεστιβάλ φαινόταν από πέρυσι, που περιμέναμε 100-150 άτομα σε κάθε προβολή και έρχονταν 400. Η ομάδα μας λειτουργεί σωστά, προγραμματίζουμε τις ταινίες που επιθυμούμε, ανοίξαμε το φεστιβάλ στην ελληνική μικρού μήκους, γιατί όλοι μας, κι εγώ προσωπικά, πονάμε το είδος και πιστεύουμε ότι αξίζει κάθε στήριξη και προβολή». 

Ενα φεστιβάλ χρειάζεται χρήματα και το SeeNema Open Air Film Festival επιμένει στη δωρεάν είσοδο. Γιατί;

«Την επιλέξαμε πέρυσι, που πέσαμε πάνω στα capital controls, τη διατηρούμε και φέτος. Ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει και πέντε ευρώ ακόμα, και θέλαμε να προσφέρουμε σε όλους, όχι μόνο σε άνεργους ή σε ΑμΕΑ, ελεύθερη πρόσβαση στις προβολές» απαντά ο Βασίλης Κεκάτος.

Το φεστιβάλ, όμως, που έχει γερό μπάτζετ, γιατί χρειάζεται όχι μόνο ταινίες, που τις πληρώνει κανονικά, αλλά και γιγαντοοθόνες και μηχανήματα και καρέκλες, πολλές καρέκλες, βρήκε από την αρχή θερμή συμπαράσταση από τον Δήμο Κεφαλονιάς, την Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς-Ιθάκης και πολλούς ντόπιους χορηγούς. 

Αν εξαιρέσουμε το αμφιθεάτρο «Γεράσιμος Σκλάβος» στο «Μπαστούνι», δηλαδή τον κεντρικό λιμενοβραχίονα του Αργοστολίου, όλοι οι άλλοι υπαίθριοι χώροι του φεστιβάλ είναι αδιαμόρφωτοι, κυρίως σε παραλίες.

Είναι καλές οι συνθήκες για να δει και να ακούσει κανείς μια ταινία;

«Κανένα πρόβλημα» διαβεβαιώνει ο Βασίλης Κεκάτος. «Οι παραλίες μας, όπως η κύρια "αίθουσα" του φεστιβάλ, δηλαδή ο Πλατύς Γιαλός, δεν είναι ανοιχτές, αλλά προστατευμένες με βράχια». 

 

Info:

πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα στο SeeΝema Open Air Film Festival   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)