to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:17 | 08.08.2016

Διεθνή

Επίδειξη ισχύος από τον Ερντογάν με μεγαλειώδη διαδήλωση στην Κων/πολη «υπέρ της Δημοκρατίας» (φωτογραφίες)

«Εάν ο λαός θέλει την θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του» δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας ενώπιον ενός εκατομμυρίου και πλέον διαδηλωτών στην μεγαλειώδη συγκέντρωση το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Γενί Καπί, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.


 
(πληροφορίες από in.gr)

Το πλήθος από κάτω φώναζε «ποινή θανάτου» και ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την θανατική ποινή».

Αναφερόμενος στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για το πραξικόπημα του Ιουλίου, είπε πως πρέπει να καταστραφεί με νόμιμο τρόπο.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και πάλι κατά της Γερμανίας, η οποία δεν του επέτρεψε να απευθυνθεί με βιντεοσύνδεση στους υποστηρικτές του που διαδήλωναν στην Κολωνία την περασμένη Κυριακή.

Ο Ερντογάν επισήμανε προς το πλήθος ότι αντίθετα το Βερολίνο επέτρεψε σε κούρδους ακτιβιστές να μιλήσουν μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Πού είναι η δημοκρατία; Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες και αυτοί θα επιστρέψουν και θα τους χτυπήσουν» είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι «σκοπιές Δημοκρατίας» θα τερματιστούν την Τετάρτη.

 

Η πλατεία Γενί Καπί είχε πλημμυρίσει από τουρκικές σημαίες και πλήθος κόσμου, που συνέρρευσε ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να κορυφώσει την φιέστα επικράτησης επί των πολιτικών αντιπάλων του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη των δύο εκ των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην του φιλοκουρδικού HDP), γεγονός που επισφραγίζει και την απόδοση του τίτλου του «εθνάρχη» στον Ερντογάν, αφού κατάφερε να «ενώσει» την αντιπολίτευση μετά το πραξικόπημα. 

Κορυφαία στιγμή της συγκέντρωσης ήταν η ομιλία του Ερντογάν, τον οποίο οι συγκεντρωμένοι ανέμεναν τυλιγμένοι μέσα στις τουρκικές σημαίες ή με πανώ, στα οποία αναγράφονται συνθήματα, όπως «Ερντογάν, είσαι δώρο Θεού» ή «Πες μας να πεθάνουμε και θα το κάνουμε», σύμφωνα με το Reuters.

Προς το παρόν κανένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης δεν έχει κάνει εκτιμήσεις για τη συμμετοχή, όμως τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο AFP ότι είχαν γίνει προετοιμασίες για την υποδοχή 3 εκατομμυρίων διαδηλωτών. 

 
 

Στις προετοιμασίες περιλαμβανόταν η διάθεση 2,5 εκατομμυρίων τουρκικών σημαιών, τριών εκατομμυρίων μπουκαλιών νερού, ενώ όλα τα μέσα μεταφοράς, μετρό, λεωφορεία και φέρι μπόουτ, ήταν δωρεάν για να ενθαρρύνουν την προσέλευση.

Απαγορεύονταν οι κομματικές σημαίες, αλλά και τα κομματικά συνθήματα, αν και υπάρχουν πολλά πορτρέτα του Ερντογάν, αλλά και μία αφίσα στην οποία απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας ως Ράμπο περιστοιχισμένος από τα πρωτοπαλίκαρά του.

Τελικός στόχος των πρωτοφανών διώξεων που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν είναι ο πρώην σύμμαχός του στο AKP, ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που πλέον ζει στις ΗΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν υποστήριξε ότι αρχικά παρερμήνευσε τις προθέσεις του Γκιουλέν και πρόσθεσε όλος μετάνοια: «Είθε οι άνθρωποι και ο Θεός να με συγχωρέσουν».

«Είναι τόσο μεγάλος ηγέτης, που μπορεί να παραδεχθεί το λάθος του. Κανένας πρόεδρος δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από τον λαό» λέει για τον Ερντογάν 21χρονος τούρκος φοιτητής από τα Άδανα, που ήρθε στο Γενί Καπί για την μεγαλειώδη συγκέντρωση.

Η ομιλία του Ερντογάν μεταδόθηκε ζωντανά από γιγαντοοθόνες σε 81 επαρχίες της Τουρκίας, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι η συγκέντρωση μεταδόθηκε και στην Πενσυλβάνια, όπου ζει ο Γκιουλέν.

Κιλιτσαντάρογλου: «Η 15η Ιουλίου άνοιξε την πόρτα για πολιτικό συμβιβασμό»

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία άνοιξε μία «νέα πόρτα για συμβιβασμό» στην πολιτική, δήλωσε ενώπιον του γιγάντιου πλήθους στη συγκέντρωση του Γενίκαπι ο πρόεδρος του CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι η πολιτική πρέπει να μείνει μακριά από τα τζαμιά, τις δικαστικές αίθουσες και τα στρατόπεδα.

«Υπάρχει μία νέα Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου», είπε ο Κιλιτσντάρογλου ενώπιον των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που συμμετέχουν στη κεντρική συγκέντρωση «για τη δημοκρατία και τους μάρτυρες» που οργάνωσε το κυβερνών AKP στην Κωνσταντινούπολη και στην οποία προσεκλήθησαν για να συμμετάσχουν και οι ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων, πλην του φιλοκουρδικού HDP.

«Είμαι ευτυχής γιατί βλέπω την άνοδο της Τουρκίας», δήλωσε από την πλευρά κατά την ομιλία του ο ηγέτης το Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Η 15η Ιουλίου αποτελεί ορόσημο για την Τουρκία», πρόσθεσε επαινώντας την σθεναρή στάση των τούρκων πολιτών κατά των πραξικοπηματιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)