to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 05.08.2016

Οικονομία

Alpha Bank: Ενισχύεται η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες

Για ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κάνει λόγο η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.


Μάλιστα, όπως σημειώνει η ελληνική τράπεζα, η ανάκτηση μέρους της απολεσθείσας εμπιστοσύνης συνοδεύεται από τη μικρή βελτίωση του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο, η οποία επηρεάστηκε θετικά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και αρνητικά από το βρετανικό δημοψήφισμα.

 

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα τεκμηριώνεται, σύμφωνα με την Alpha Bank, από μία σειρά εξελίξεων:

  • Πρώτον, η αναβάθμιση αυτήν την εβδομάδα του μεγάλων ελληνικών τραπεζών από το οίκο αξιολογήσεως πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s.
  • Δεύτερον, η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών που τόνωσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που συμβάλλει στην προσέλκυση των αποταμιεύσεων κυρίως όσων διατηρούνται σε φυσική μορφή εντός της ελληνικής επικράτειας. Ενισχύει, με άλλα λόγια, την ελκυστικότητα των καταθέσεων σε σχέση με εναλλακτικές τοποθετήσεις. Ήδη τον Ιούνιο 2016 παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 1,04 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Επιπλέον, περιορίσθηκε ο ετήσιος ρυθμός μειώσεως των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις.
  • Τρίτον, η επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (waiver), η οποία καθιστά φθηνότερη πλέον την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επαναφορά του ύψους των περικοπών (haircut), οι οποίες εφαρμόζονται στις επιλέξιμες εξασφαλίσεις, στο επίπεδο πριν από την κατάργηση του waiver συνιστά ευνοϊκή εξέλιξη που επηρεάζει θετικά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Οι παραπάνω εξελίξεις - συμπεραίνει η τράπεζα - είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μία χρονική στιγμή που διατηρείται το κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, και κυρίως στις ευρωπαϊκές, όπως αντικατοπτρίζεται στην υποχώρηση του γενικού ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η Alpha Bank, η πτωτική πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης καθώς και του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο σε ετήσια βάση αποτυπώνει ανάγλυφα τον μηχανισμό μέσω του οποίου η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας διά της αυξήσεως των φορολογικών επιβαρύνσεων οδηγεί σε περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, επιδεινώθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Όπως εξηγεί αναλυτικά, η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο του 2016 στο -69,2, από -68,0 τον Ιούνιο 2016 σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 5,5% σε ετήσια βάση στο πεντάμηνο του 2016, προμηνύουν σημαντική υποχώρηση της ιδιωτικής καταναλώσεως, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, που είναι με διαφορά η μεγαλύτερη συνιστώσα του ελληνικού ΑΕΠ. Η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη περικόπτεται πρωτίστως εξαιτίας του εισοδηματικού αποτελέσματος της αυξήσεως της έμμεσης φορολογήσεως καθώς και των φορολογικών επιβαρύνσεων στο εισόδημα και την περιουσία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)