to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 02.08.2016

Κοινωνία

Μετά τη δικαίωση της ΟΙΕΛΕ: Νέες καταγγελίες για τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων

Ενώ παραμένουν εκτεθειμένοι Χαριλάου Τρικούπη και Ανδ. Λοβέρδος


Με αφορμή το νομοσχέδιο Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ για φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα, καταγγέλλοντας ότι σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία δεν δηλώνονται οι έξτρα εκπαιδευτικές δράσεις, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται οι εκπαιδευτικοί, ή να πληρώνονται με μαύρα ή ελάχιστα χρήματα, ενώ κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν πτυχίο. «Μπορούν να κάνουν όσες και οποίες εκπαιδευτικές δράσεις θέλουν, αλλά να τις δηλώνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουτός, ο οποίος δήλωσε ότι τα ιδιωτικά σχολεία έχουν γίνει αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις κάτι που είναι αμιγώς αντισυνταγματικό.  Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ χαρακτήρισε ακόμη το ν/σ Φίλη ως «πολιτική πρωτοβουλία που έπρεπε να στηριχθεί απ’ όλα τα κόμματα ώστε να μην υπάρχουν εκπαιδευτικές ανισότητες και κατ’ επέκταση κοινωνικές ανισότητες». 

Απαντώντας μέσω του ίδιου σταθμού στις καταγγελίες, ο πρόεδρος της ΣΙΕΙΕ (ιδιοκτήτες) Χαράλαμπος Κυραϊλίδης προανήγγειλε μήνυση κατά του κ. Κουρουτού, λέγοντας ότι «θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη να αποδείξει τα λεγόμενά του». «Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, είναι ψευδέστατη είδηση, είναι λάσπη και συκοφαντία αν δεν έχει κάτι να πει, να το πει επωνύμως» τόνισε.  Όπως ανέφερε, «η ΟΙΕΛΕ γράφει τα δελτία Τύπου του υπουργείου Παιδεία»ς. «Υπουργείο Παιδείας και ΟΙΕΛΕ είναι σε αγαστή συνεργασία, έχουν σχεδιασμό που θα πάνε μέχρι τέλους», είπε.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, το Σώμα Ελεγκτών της Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποιεί ελέγχους, κάνοντας μάλιστα 500 ελέγχους στα ιδιωτικά σχολεία, και βρίσκοντας μόνο έναν ανασφάλιστο εργαζόμενο. 

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ για το θέμα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι ο εκπαιδευτικός είναι υπό δόκιμη επί δύο χρόνια και «δεν είναι αξιολόγηση όταν δεν αρέσει στους μαθητές και στους γονείς του να απολύεται ο εκπαιδευτικός.»

Κουβέντα για την ταμπακιέρα από το ΠΑΣΟΚ

Θυμίζουμε ότι το θέμα για τα ιδιωτικά σχολεία συνεχίστηκε την Δευτέρ, μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) με την οποία υποστήριζε ότι το ΠΑΣΟΚ μετέβαλε στάση σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ με τίτλο «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση κ.λπ.», στο οποίο περιλαμβάνονται και διατάξεις που υπάγουν τα ιδιωτικά σχολεία στον έλεγχο του υπουργείου, όπως άλλωστε προβλέπεται από το Σύνταγμα. 

Η μεταβολή στάσης οφειλόταν, βάσει της ανακοίνωσης της ΟΙΕΛΕ, στο ότι ενώ ο υπεύθυνος Παιδείας του κόμματος Δ. Κωνσταντόπουλος είχε κατ' αρχάς επικροτήσει τις συγκεκριμένες διατάξεις, ο διευθυντής του γραφείου του Π. Βεντήρης άλλαξε το περιεχόμενο της αρχικής ανακοίνωσης του κόμματος διότι, όπως φέρεται να ομολόγησε ο ίδιος, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτό, το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην αποπομπή Φίλη. 

Με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ οι ισχυρισμοί της ΟΙΕΛΕ κάθε άλλο παρά διαψεύδονται. Ωστόσο, η ρύθμιση χαρακτηρίζεται «περιοριστική και αντιφατική», σε σχέση με αυτά που το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση είχε νομοθετήσει, ενώ αποδίδεται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «επίδειξη αριστεροσύνης».  Την «υπεράσπιση» Κωνσταντόπουλου-Βεντήρη ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αν. Λοβέρδος, ο οποίος επετέθη στον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ καταλογίζοντάς του ότι ήταν εκείνος που προπηλάκισε τον κ. Βεντήρη.

Επί της ουσίας όμως ο κ. Λοβέρδος επιβεβαιώνει πλήρως όσα ισχυρίζεται η ΟΙΕΛΕ ότι είπε ο κ. Βεντήρης. Πως τελικός στόχος δηλαδή ήταν ο Νίκος Φίλης. 

Λέει συγκεκριμένα:

«Ο κ. Μιχάλης Κουρουτός "επισκέφτηκε" το γραφείο του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και προπηλάκισε, παρουσία του βουλευτή, τον διευθυντή του κ. Π. Βεντήρη, λόγω της διαφωνίας του με ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέμα σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι η πρώτη αλλά η πολλοστή φορά που ο εν λόγω "συνδικαλιστής" ασχημονεί σε βάρος στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη ενέργειά του, τον διαχωρίζουμε από το σώμα των εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης και δηλώνουμε κατηγορηματικά πως, αν δεν ζητήσει δημόσια συγγνώμη, τότε θα διακόψουμε κάθε συζήτηση και επαφή με τον εν λόγω "κύριο"». 

Η ΟΙΕΛΕ απάντησε στην ανακοίνωση Λοβέρδου, καλώντας τον να ζητήσει συγγνώμη από τους εκπαιδευτικούς, αλλά σχολίασε και την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, διαβάζοντάς την ως επιβεβαίωση των λεγομένων της Ομοσπονδίας.

«Δικαιώνεται η ΟΙΕΛΕ, η οποία κατήγγειλε με χθεσινό δελτίο Τύπου ότι η θέση του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετική από αυτήν που προκύπτει από την ανακοίνωση της Πέμπτης και την οποία, κατά δήλωσή του, συνέγραψε ο κ. Π. Βεντήρης "σε συνεργασία με το κόμμα", όπως είπε, καθώς μέλημά του ήταν η στείρα αντιπολίτευση στον υπουργό Παιδείας και όχι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των εργαζομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Εκείνος όμως που μένει παντελώς έκθετος είναι ο κ. Λοβέρδος, του οποίου τη συγγνώμη αναμένει ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών…». 

Κυβερνητική αντίδραση και συζήτηση στη Βουλή

Η κυβέρνηση είχε πάντως αντιδράσει από νωρίς το πρωί της Δευτέρας με δήλωση της εκπροσώπου της Ολγας Γεροβασίλη, ζητώντας από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη θέση της και προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για θέματα Παιδείας. 

Μόνο που, προφανώς, ακούγοντας τη δήλωση Γεροβασίλη, η Ν.Δ. έσπευσε να καταθέσει εκείνη την πρόταση για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με επιστολή του προέδρου της Κυρ. Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση (!) - διαβάστε αναλυτικά

Δίχως να εμπλέκεται στη διαμάχη ΠΑΣΟΚ-ΟΙΕΛΕ, επιτίθεται για άλλη μία φορά στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της «ιδεολογική εμμονή, κομματοκρατία και αναξιοκρατία, εξίσωση προς τα κάτω, πολιτική παραπλάνηση, αυταρχισμό και επιβολή των βίαιων μειοψηφιών, εκπαιδευτικό επαρχιωτισμό και απομόνωση». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)