to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:12 | 28.07.2016

Πολιτική

ΝΔ και σχολάρχες κατά Φίλη για τη ρύθμιση που αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα

Κοινό μέτωπο ιδιοκτητών - Νέας Δημοκρατίας κατά της ρύθμισης με την οποία, όπως ανέφερε η ΟΙΕΛΕ, «μπαίνει τέλος στον εφιάλτη που έφερε το νομοθετικό έκτρωμα Αρβανιτόπουλου που προκάλεσε εκατοντάδες αναιτιολόγητες και εκδικητικές απολύσεις, όξυνε την ανομία στα ιδιωτικά σχολεία (μαύρη εργασία, έκδοση παράνομων τίτλων, καταστρατήγηση ωρολογίων προγραμμάτων, φοροδιαφυγή κ.λπ. ) και απαξίωσε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς»


Κοινά πυρά από τη Συγγρού και τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων (πρόκειται για τους ιδιοκτήτες) προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας και με την οποία καθορίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά και το πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. 

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση  αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, επαναφέροντας την εποπτεία της στο φυσικό της χώρο, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας. Η επικύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από τη Βουλή (και μάλιστα σχεδόν ομόφωνα) προβλέπει την προστασία του εργαζόμενου από την αναιτιολόγητη καταγγελία της σύμβασής του. Επειδή, επιπροσθέτως, σύμφωνα με την πάγια νομολογία, τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν το δημόσιο αγαθό της Παιδείας που έχει από την Πολιτεία αναχθεί σε συνταγματικό λόγο δημόσιου συμφέροντος, είναι εύλογο να μην επιτρέπεται πλέον η χωρίς καμιά αιτιολόγηση απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού. Άλλωστε, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εκδίδουν βαθμολογίες, διεξάγουν ενδοσχολικές εξετάσεις και υπογράφουν τίτλους σπουδών που αντιστοιχούν σε επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και οδηγούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, τόσο την εγχώρια, όσο και τη διεθνή.

Με την παρούσα, λοιπόν, ρύθμιση υποχρεώνονται πλέον οι εργοδότες να αιτιολογούν επαρκώς  τις καταγγελίες σύμβασης. Μπαίνει τέλος στο όνειδος των αναιτιολόγητων απολύσεων. Απολύσεις χωρίς έλεγχο νομιμότητας και ενδεχόμενης καταχρηστικότητας και χωρίς διαπιστωτική πράξη από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης θεωρούνται άκυρες. Ο έλεγχος της πολιτείας (όπως, άλλωστε, προβλέπεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.) στις απολύσεις των εκπαιδευτικών τερματίζει το φαινόμενο να μη γνωρίζουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ποιοι υπηρετούν και ποιοι απολύονται, με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται η αδήλωτη και παράνομη εργασία. Κυρίως όμως διασφαλίζονται συνθήκες ποιότητας, νομιμότητας και διαφάνειας μέσα στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούν να εκβιάζονται με την απειλή της αναιτιολόγητης απόλυσης για να αλλάζουν βαθμολογίες, να νοθεύουν εξετάσεις και να υπογράφουν παράνομους τίτλους σπουδών.

Κοινό μέτωπο ιδιοκτητών - Νέας Δημοκρατίας

Ο Συνδέσμος Ιδιωτικών Σχολείων, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «εκ νέου επίθεση στα ιδιωτικά σχολεία που μοχθούν σε δύσκολους καιρούς να προσφέρουν την καλύτερη εκπαίδευση στα ελληνόπουλα». «Η νέα ρύθμιση μονιμοποιεί ουσιαστικά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Η διοίκηση του κάθε σχολείου στο εξής δεν θα μπορεί να διαφυλάξει την ποιότητα της εκπαιδευτικής υπηρεσίας που παρέχει στους μαθητές, καθώς δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει έναν εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα αν αυτός αποδίδει ή όχι, αν προσεγγίζει τους μαθητές ή όχι, αν έχει διάθεση προσφοράς ή όχι» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ότι η νέα ρύθμιση είναι «εντελώς αντίθετη προς τις διεθνείς καλές πρακτικές της εκπαίδευσης, προς τις παραινέσεις του ΟΟΣΑ». «Η ρύθμιση δεν προστατεύει τον καλό εκπαιδευτικό αλλά αυτόν που θα μπει στην τάξη και δεν θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα του με ευσυνειδησία» επισημαίνεται από τον Σύνδεσμο, ο οποίος επιτίθεται στον υπουργό παιδείας Νίκο Φίλη «που είχε το θράσος να αποκαλέσει από τηλεοράσεως 'πειρατικά' τα ιδιωτικά σχολεία».

Ανάλογη με των ιδιοκτητών και η αντίδραση της ΝΔ που διά του συντονιστή Μορφωτικών Υποθέσεων Θεόδωρου Φορτσάκη ο οποίος ζήτησε την άμεση απόσυρση της ρύθμισης: «Μετά τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας προχωρά και στη διάλυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όπως το συνηθίζει ο κ. Φίλης, κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία με μόνο στόχο να ελέγξει ο ίδιος τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων και τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών» δήλωσε ο κ. Φορτσάκης, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου ότι «αντί να εργαστεί για να διορθώσει τα χάλια των δημόσιων σχολείων, που η ίδια έχει προκαλέσει, θέτει ως προτεραιότητά της πλέον και τη διάλυση των ιδιωτικών σχολείων». «Ο σκοπός τους είναι ένας και άσχετος με την εκπαίδευση: Η ικανοποίηση ενός συγκεκριμένου κομματικού ακροατηρίου, που απεχθάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση» κατέληξε ο κ. Φορτσάκης.

«Στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις δηλώσεις του μετά τις δύο συναντήσεις που είχε με το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ  πραγματοποίησε σήμερα ο υπεύθυνος Παιδείας της Ν.Δ» όπως τονίζει η ΟΙΕΛΕ αναφορικά με την πλήρη ταύτιση Φορτσάκη «με τη σκληροπυρηνική νεοφιλελεύθερη ηγεσία της συντεχνίας των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων η οποία ζητά την άμεση απόσυρση του άρθρου 28 του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση που αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση». Όπως τονίζει η ΟΙΕΛΕ, «στις δύο συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Φορτσάκη πριν από μερικούς μήνες διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και στο θέμα της μαύρης εργασίας, αλλά και σε αυτό των αναιτιολόγητων απολύσεων. Εκδόθηκαν μάλιστα κοινά Δελτία Τύπου στα οποία ο κ. Φορτσάκης δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στο καθεστώς των αναιτιολόγητων απολύσεων». Η ΟΙΕΛΕ ζητά, σήμερα, με επιστολή της άμεση συνάντηση με τον κ. Φορτσάκη «προκειμένου να μας εξηγήσει τους λόγους της ξαφνικής μεταστροφής των απόψεών του». 

Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βορείου Ελλάδος: Οι εμμονές του ΣΙΕΙΕ σε 6 παραγράφους

Όπως αναφέρει ο παραπάνω Σύλλογος εκπαιδευτικών, «ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών, το club που δεν υπέστη ουδεμία απώλεια από την πολυετή κρίση της χώρας, αλλά αντιθέτως αύξησε τα κέρδη του εις βάρος των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, τολμά και ξεγυμνώνεται δημοσία προβάλλοντας τον πυρήνα της εμμονικής του λογικής: τα πλεονεκτήματα των ιδιωτικών σχολείων είναι οι ελεύθερες, αναιτιολόγητες απολύσεις και η παράνομη λειτουργία προγράμματος!

- Γιατί, άραγε, δεν λένε στους γονείς ότι το παράλογο «δικαίωμα» του ιδιοκτήτη να απολύει όποιον θέλει αναιτιολόγητα έχει στερήσει από πανάξιους εκπαιδευτικούς τα ιδιωτικά σχολεία, μόνο και μόνο γιατί ήταν «ακριβοί» και γνώριζαν να προστατεύουν το εκπαιδευτικό καλό των μαθητών τους;

-Γιατί δεν λένε, αναφορικά με το ζήτημα των πρόσθετων δράσεων, στους γονείς που χρυσοπληρώνουν ότι επιλέγουν συνήθως προσωπικό χωρίς τα τυπικά προσόντα, ανασφάλιστο και υποαμοιβόμενο;

Και ενώ κόπτονται, δήθεν, για την αξιοκρατία και τον «προστατευμένο» καλό ιδιωτικό εκπαιδευτικό δεν εξηγούν στην ελληνική οικογένεια που εμπιστεύεται τα παιδιά της στο ιδιωτικό σχολείο γιατί απολύουν κάθε καλοκαίρι εκπαιδευτικούς ακόμα και με 20 και πάνω χρόνια προϋπηρεσίας που προσέφεραν την ψυχή τους για τα παιδιά; Μήπως δεν τους αξιολογούσαν σωστά τόσα χρόνια;

Η αδυναμία του ΣΙΕΙΕ να υποστηρίξει  με λογικά επιχειρήματα τις ιδεοληψίες του αγγίζει τα όρια του παραληρήματος όταν επικαλείται τις «καλές διεθνείς πρακτικές» την στιγμή που αυτές οι ίδιες οι διεθνείς πρακτικές επιβεβαιώνουν πώς στα κράτη της ΕΕ τα ιδιωτικά σχολεία ελέγχονται εξονυχιστικά από την Πολιτεία. Γιατί άραγε κρύβει προσεκτικά το επικοινωνιακό φιάσκο της «ECNAIS», την «βαπτισμένη» από τον ίδιο τον Σύνδεσμο «σύμβουλο της ΕΕ» που η ίδια η ΕΕ επισήμως και εγγράφως αγνοεί;

Ας το πάρουν απόφαση: εάν θέλουν να έχουν σχολεία στην Ελλάδα, οφείλουν να ακολουθούν όσα το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν. Αφήνουμε τον σύνδεσμο των ιδιοκτητών στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για καλύτερη εκπαίδευση όλων των παιδιών που μας εμπιστεύονται οι γονείς».  Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)