to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 27.07.2016

Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιταχύνει τη διαδικασία συστάσεων προς την Πολωνία - "Πρόωρη" θεωρεί η Βαρσοβία την απόφαση

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο των συστάσεων της προς την Πολωνία σχετικά με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου ανακοίνωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς.


«Παρά τον διάλογο που διεξάγεται με τις πολωνικές αρχές από την αρχή του έτους, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα κύρια ζητήματα που απειλούν το Κράτος Δικαίου στην Πολωνία δεν έχουν επιλυθεί. Προχωράμε τώρα σε συγκεκριμένες συστάσεις προς τις πολωνικές αρχές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ανησυχιών μας, έτσι ώστε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί τις αρμοδιότητές του ως προς την αποτελεσματική συνταγματική αναθεώρηση», δήλωσε σήμερα ο Φ. Τίμερμανς.

Μετά την έγκριση των αρχικών συστάσεων της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση στην Πολωνία την 1η Ιουνίου, το πολωνικό Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νέο νόμο για την Συνταγματικό Δικαστήριο στις 22 Ιουλίου. Η Επιτροπή αξιολόγησε τη συνολική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του νέου νόμου, και κατέληξε ότι, ακόμη και αν ορισμένες από τις ανησυχίες της έχουν αντιμετωπιστεί από την εν λόγω νομοθεσία, σημαντικά ζητήματα που έθετε η Επιτροπή όσον αφορά το κράτος δικαίου στην Πολωνία παραμένουν.

Οι συγκεκριμένες συστάσεις της Επιτροπής προς τις πολωνικές αρχές σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη δημοσίευσης και πλήρους εφαρμογής από την πολωνική κυβέρνηση όλων των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ η Επιτροπή αναμένει πως οι πολωνικές αρχές θα ενημερώσουν τις ευρωπαϊκές αρχές για τη λήψη μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, περίοδο κατά την οποία θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αυτό που μας απασχολεί είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Είναι σημαντικό για μια δημοκρατική κοινωνία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να είναι ανεξάρτητο. Εάν δεν μπορεί να εκτελέσει τις εξουσίες του λόγω παρεμβάσεων από την κυβέρνηση, τότε προκύπτει ένα πρόβλημα, και αυτό θίγουμε ως Επιτροπή» κατέληξε ο Φ. Τίμερμανς.

"Πρόωρη" θεωρεί η Βαρσοβία την απόφαση της Επιτροπής 
Οι σημερινές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποφάσισε να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο των συστάσεών της προς την Πολωνία σχετικά με τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας και του κράτους δικαίου, είναι "πρόωρες" και εκθέτουν την Κομισιόν στον κίνδυνο να απολέσει το κύρος της, υποστηρίζει η Βαρσοβία.

"Αναφορικά με τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνουμε δια του παρόντος ότι οι ενέργειες της Επιτροπής πριν από την εφαρμογή του νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι πρόωρες" τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας. "Εκθέτουν την Επιτροπή στον κίνδυνο να απολέσει το κύρος που είναι αναγκαίο προκειμένου να εκτελεί τη λειτουργία της όπως περιγράφεται στις (ευρωπαϊκές) συνθήκες", συνεχίζει η ανακοίνωση αυτή.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δίνουν στην Πολωνία διορία τριών μηνών προκειμένου να εφαρμόσει μέτρα για να διασφαλιστούν οι εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου της, μετά τους αμφιλεγόμενους νόμους για τη μεταρρύθμισή του, στους οποίους προχώρησε στα τέλη του περασμένου έτους η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας.

"Καλούμε τις πολωνικές αρχές να ενεργήσουν για να διαλύσουν τις ανησυχίες (των Βρυξελλών) και να ενημερώσουν την Κομισιόν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, εντείνοντας τις πιέσεις στην Πολωνία να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες και το κράτος δικαίου.

Η απόφαση αυτή της Επιτροπής λαμβάνεται μετά από πολλούς μήνες άκαρπων διπλωματικών διαβουλεύσεων, αφού το κόμμα PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) της Πολωνίας κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, τον περασμένο Οκτώβριο και επέβαλε αλλαγές στη δημόσια τηλεόραση και το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.

Μετά τις πιέσεις που άσκησαν τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ, το κοινοβούλιο της Πολωνίας υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα έναν νέο νόμο για το Συνταγματικό Δικαστήριο που όμως δεν καθησύχασε τις ανησυχίες των Βρυξελλών.

"Παρά τον διάλογο που επιδιώξαμε με τις πολωνικές αρχές από τις αρχές του έτους, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα βασικά ζητήματα που απειλούν το κράτος δικαίου στην Πολωνία δεν έχουν επιλυθεί", είπε ο Τίμερμανς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι η Κομισιόν προχώρησε στο επόμενο στάδιο (το δεύτερο στη σειρά) της πειθαρχικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει για τη Βαρσοβία αναφορικά με την εφαρμογή του κράτους δικαίου. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Πολωνία, όπως για παράδειγμα στην αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της χώρας στα όργανα της ΕΕ.

Η Επιτροπή ζητά μεταξύ άλλων από τη Βαρσοβία να δημοσιεύσει και να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχει λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο και κυρίως εκείνη με την οποία χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικές οι αλλαγές που αφορούν τον διορισμό των δικαστών. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν επίσης όλες οι αποφάσεις που προέρχονται από το ανώτατο δικαστήριο της Πολωνίας να δημοσιοποιούνται "αυτόματα".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)