to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 24.07.2016

Πολιτική

Η γιορτή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο

Με μια λιτή δεξίωση που δεν θύμιζε άλλες εποχές, αλλά ήταν προσαρμοσμένη στις παρούσες συνθήκες, πραγματοποιήθηκε την Κυρική το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο εορτασμός για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.


Ο αριθμός των προσκεκλημένων αισθητά μειωμένος, ύστερα από αυστηρή επιλογή, και άνευ συζύγων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσκλήσεις δεν ξεπέρασαν τις 1.400.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, καθώς και αρκετοί αντιστασιακοί. Το «παρών» έδωσαν, επίσης, και οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς στο γνωστό κιόσκι στο βάθος του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μισή ώρα, και στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε αναλυτικά στη δήλωσή του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σήμερα για τη Δημοκρατία εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη εθνικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης. Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους δημοσιογράφους σε διάφορα πηγαδάκια για την τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά και για τις επικείμενες εξελίξεις, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και εκείνοι στους κινδύνους για τη σημερινή Δημοκρατία με αφορμή την επέτειο για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

 

Ο κ. Παυλόπουλος αναχώρησε γύρω στις 21.20 από τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθησαν οι αρχηγοί των κομμάτων και τέλος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 


Η δήλωση του ΠτΔ:

Γιορτάζουμε σήμερα, με τον τρόπο που αρμόζει στο κορυφαίο αυτό γεγονός και πρωτίστως μ’ ενωμένες τις Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις της Χώρας και παρόντες τους Αντιστασιακούς, οι οποίοι εκπροσωπούν την ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης, την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Πατρίδα μας, την 24η Ιουλίου 1974.

Σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, που δεν αφορά αποκλειστικώς την Ελλάδα αφού οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της Δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις, ο εορτασμός μας για την υπεράσπιση του δημοκρατικού ιδεώδους έχει διττό συμβολισμό:

Πριν απ’ όλα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε -και μάλιστα στο διηνεκές- να μην λησμονούμε πως έχουμε χρέος, ως Λαός και ως Έθνος, να υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία «όκωσπερ τείχεος». Δοθέντος ότι όταν στον Τόπο μας καταλύθηκε η Δημοκρατία βιώσαμε πραγματικές τραγωδίες, οι οποίες στοίχισαν ακόμη και τμήμα του Εθνικού μας Κορμού. Πρόσφατη απόδειξη η μαρτυρική Κύπρος, στην οποία σύμπας ο Ελληνισμός συμπαρίσταται και θα συμπαρίσταται ως την τελική της δικαίωση. Κι ακόμη τούτο: Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, ως χρέος όλων των Ελλήνων που την σέβονται, μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, η οποία υπερβαίνει τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και παραγνωρίζει κάθε είδους προσωπικές σκοπιμότητες.

Πέραν τούτου όμως μεσ’ από την σημερινή επέτειο εμείς, οι Έλληνες, στέλνουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί κατά την Ιστορία μας και τις σύγχρονες προοπτικές μας, μήνυμα περ’ από τα σύνορά μας τόσο στην Διεθνή Κοινότητα όσο και, κυρίως, στους Εταίρους μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μήνυμα το οποίο συνίσταται στ’ ότι πρέπει ν’ αγωνισθούμε όλοι οι Λαοί, ιδίως δε οι Λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε το δημοκρατικό ιδεώδες και η ανοιχτή κοινωνία που τούτο προϋποθέτει να επικρατήσουν εναντίον του πιο επικίνδυνου εχθρού τους, της απεχθούς τρομοκρατίας κατ’ εξοχήν του ISIS, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Επιπλέον δε πρέπει ν’ αγωνισθούμε από κοινού εναντίον των ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων και υπέρ της κοινωνικής συνοχής, δηλαδή ουσιαστικώς υπέρ του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, κορυφαίου πυλώνα του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού. Τα όσα προανέφερα σημαίνουν, ειδικότερα ως προς το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, ότι εμείς, οι Έλληνες, θ’ αγωνισθούμε όπως ξέρουμε ν’ αγωνιζόμαστε ώστε η Ευρώπη να μην γίνει, ποτέ ξανά, «σκοτεινή ήπειρος».

Η τελευταία μου επισήμανση, μ’ αφορμή την σημερινή επέτειο, αφορά τα όσα τεκταίνονται στην γείτονα και φίλη Τουρκία: Στηρίζουμε –και το καταστήσαμε σαφές ευθύς εξ αρχής- την συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία έναντι εκείνων που επιχείρησαν να την καταλύσουν. Όμως η νομίμως εκλεγμένη ηγεσία της Τουρκίας, ακριβώς επειδή διαθέτει την πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά και τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μπορεί και πρέπει ν’ απαντήσει καταλλήλως στους πραξικοπηματίες μένοντας προσηλωμένη στον σεβασμό της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μ’ αυτές τις σκέψεις εύχομαι η Δημοκρατία μας ν’ απλώνει και να βαθαίνει, αδιαλείπτως, τις ρίζες της στο εύφορο χώμα της μακραίωνης Ιστορίας μας και της, πάντα στιβαρής, εθνικής μας συνείδησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)