to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 23.07.2016

Πολιτική

Νίκος Ηγουμενίδης: «Άρση της πολιτικής ομηρίας των ιδιοκτητών αυθαιρέτων»

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Νίκου Ηγουμενίδη στο κατάμεστο θέατρο στο «Τεχνόπολις» για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Παρουσία Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη η εκδήλωση


Κρίσιμες πτυχές του ζητήματος της αυθαίρετης δόμησης ανέδειξε με τη ομιλία-παρέμβαση του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στην χθεσινή (22.7.2016) ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης.

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και με τη παρουσία πλήθους κόσμου στο κατάμεστο θέατρο του «Τεχνόπολις» ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε την αξία και τη σημασία της εκδήλωσης για το Νομό Ηρακλείου: «Εν όψει του νέου νόμου αυθαιρέτων που σύντομα μπαίνει σε διαβούλευση, ανοίγουμε σήμερα εδώ στο Ηράκλειο τη συζήτηση για ένα πρόβλημα που αφορά χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες έρχονται σήμερα αντιμέτωπες, όχι απλά με τη δημοσιονομική κρίση, το φάσμα της ανεργίας και της λιτότητας, αλλά και επιπρόσθετα με το ζήτημα της ανεπάρκειας διαχρονικά της Ελληνικής Πολιτείας για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης -  ζήτημα  που αξιοποιήθηκε διαχρονικά στην αναζήτηση εκλογικής πελατείας μέσω της «πολιτικής ομηρίας» των ιδιοκτητών αυθαιρέτων με φρούδες υποσχέσεις νομιμοποίησης».

image1 (6)

«Δεν είναι τυχαία η παρουσία σας εδώ», τόνισε απευθυνόμενος στον Υπουργό. «Όπως δεν είναι τυχαία και η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για την εκδήλωση μας», συνέχισε. «Εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, η δημοτική κοινότητα Γαζίου, το 1923 υπήρξε οικισμός με πληθυσμό 61 κατοίκους και σήμερα είναι περιοχή που αριθμεί περισσότερους από 25.000 κατοίκους. Η έκρηξη στην αύξηση του πληθυσμού συνέβη μετά το 1980. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια από το 1923 μέχρι σήμερα, σχεδόν ένας αιώνας μετά, δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση από τη Πολιτεία στο σχέδιο πόλης. Αποτέλεσμα; Περισσότερο από το 80% των κτισμάτων του Γαζίου να θεωρούνται σήμερα αυθαίρετα. Νομίζω δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατάλληλη περιοχή για μια τέτοια συζήτηση», σημείωσε ο βουλευτής Ηρακλείου για να δώσει τη διάσταση του θέματος.

Ανάμεσα στις κρίσιμες πλευρές του ζητήματος που ο Νίκος Ηγουμενιδης έθεσε αναφέρονται, μεταξύ άλλων:

Πρώτον, το ζήτημα της προστασίας του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος. Ο βουλευτής Ηρακλείου έκανε τον διαχωρισμό της παράβασης που έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη παράβαση ως αποτέλεσμα της διαχρονικής και σκόπιμης ανεπάρκειας της Πολιτείας να δει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. «Είναι άλλο το να χτίζει κάποιος στον αιγιαλό και μέσα στο δάσος και άλλο να μιλάμε σήμερα για «αυθαιρετουπόλεις» ακόμη και στη καρδιά του Ηρακλείου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, η πανελλαδική διάσταση του θέματος. «Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια απλώνονται σε αυθαίρετους οικισμούς σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική και Πελοπόννησο. Δεν αφορά μόνο τη Κρήτη το θέμα», σημείωσε ο ίδιος.

 Τρίτον, ο μέσος όρος προστίμων για το «σκληρό πυρήνα» των κτισμάτων των «αυθαιρετουπόλεων» αναμένεται να ξεπερνά τις 50.000€ ανά κτίσμα. «Αν λάβουμε υπόψη ότι τουλάχιστον 1 εκατ. κτίσματα απομένουν να τακτοποιηθούν και ότι στην υπόλοιπη χώρα τα κτίσματα των αυθαιρετουπόλεων έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της περιοχής Ηρακλείου-Γαζίου, τα ποσά που ζητούνται κυμαίνονται μεταξύ 40 - 60 δις €».

«Δεν βλέπουμε το θέμα με αποκλειστικά οικονομικό φακό, αλλά δεν μπορεί να ζητάμε από τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων το εξωτερικό χρέος της χώρας. Ακόμα και να τα είχαν, αυτό δεν είναι κοινωνικά δίκαιο. Με κριτήριο τη κοινωνική δικαιοσύνη και στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας απαιτείται εξορθολογισμός με δραστική μείωση του κόστους τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ώστε οι «αυθαιρετουπόλεις» να γίνουν επιτέλους πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.    

Τέταρτον, τα εγκληματικά κενά στη χρηματοδότηση και επίσπευση των σχεδίων πόλης σε πόλεις μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού. «Είναι ανάγκη το ζήτημα να αντιμετωπιστεί άμεσα, ριζικά και αποτελεσματικά», υπογράμμισε ο βουλευτής.

Πέμπτον, το ζήτημα των ήδη βεβαιωμένων προστίμων.  «Πολλοί από όσους βρίσκονται εδώ σήμερα έχουν «παγωμένους» λογαριασμούς με υπέρογκα πρόστιμα, αφού οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι των δήμων είναι υποχρεωμένοι από το νόμο στην αποστολή τους, διότι στην αντίθετη περίπτωση βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες. Στο Δήμο του Ηρακλείου μόνο έχουμε ξεπεράσει τα 100 εκατ. σε ποσά ήδη απεσταλμένων και βεβαιωμένων προστίμων».

Και έκτον, το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου  και της ιδιοκτησίας των αυθαίρετων κτισμάτων «που δεν μπορούν ούτε να πωληθούν, ούτε να  μεταβιβαστούν. Ουσιαστικά, ένας κόσμος έχει περιουσία που δεν μπορεί να την αξιοποιήσει», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι: «Πολιτική με αριστερό αποτύπωμα και κοινωνικό πρόσημο, είναι η άρση των πολιτικών επιλογών που οδηγούν στην κατασκευή αυθαιρέτων κτισμάτων. Είναι η πολιτική που δίνει λύση στο πρόβλημα της πολιτικής ομηρίας των αυθαιρετούχων, στην οποία τους κρατά για δεκαετίες το σάπιο πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας. Αριστερή είναι η πολιτική που μέσα από την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επέκταση των σχεδίων πόλης, θα βάλει επιτέλους τέλος στην αναπαραγωγή και διαιώνιση του προβλήματος των αυθαίρετων κτισμάτων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)