to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μια ολόκληρη ήπειρος, η ευρωπαϊκή, που μέχρι πρότινος αποτελούσε υπόδειγμα σταθερότητας, απειλείται με διάλυση λόγω των κρίσεων που περνά τα τελευταία χρόνια. Ο πονοκέφαλος στην Ουάσινγκτον είναι προφανώς έντονος και σε πρώτη φάση πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα «κρίση»


Οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ευρώπη από κάποια απόσταση και παρεμβαίνουν συνήθως «υπογείως» και μέσω τρίτων στις ευρωπαϊκές διεργασίες. Η χθεσινή επίσκεψη του Τζακ Λιου στην Αθήνα και όσα είπε κατά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους επί των οικονομικών υπουργούς «έσπασαν» τη «διακριτικότητα» της αμερικανικής ηγεσίας.

Ο πολιτικός υπεύθυνος της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη έστειλε μήνυμα -κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους- να παύσουν οι καθυστερήσεις και να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Η κατάσταση και οι δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου ανάγκασαν τον Τζακ Λιου να εγκαταλείψει τα προσχήματα, να προσπεράσει το ΔΝΤ, που ολοένα χάνει την -ήδη καταρρακωμένη- αξιοπιστία του, και να συνδέσει ενώπιον των μέσων ενημέρωσης τη γεωπολιτική σκακιέρα με την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας.

Το σκεπτικό του μπορεί να συνοψιστεί στο εξής απλό σχήμα: Η κατάσταση στη Μέση και Εγγύς Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής είναι εξαιρετικά περίπλοκη, η Τουρκία διέρχεται περίοδο πολυποίκιλων εκτροπών και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αδυνατούν να βρουν για την ώρα τον τρόπο για «βελούδινο διαζύγιο» με τη Μεγάλη Βρετανία. Μια ολόκληρη ήπειρος, η ευρωπαϊκή, που μέχρι πρότινος αποτελούσε υπόδειγμα σταθερότητας, απειλείται με διάλυση λόγω των κρίσεων που περνά τα τελευταία χρόνια. Ο πονοκέφαλος στην Ουάσινγκτον είναι προφανώς έντονος και σε πρώτη φάση πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα «κρίση».

Η Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες γνωρίζει να κρατά τις συμφέρουσες γι’ αυτήν ισορροπίες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι όμως ενεργούν απολύτως δογματικά με βάση τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Σε τέτοιο βαθμό, που η «πυρκαγιά» της επέλασης της Ακροδεξιάς βρίσκεται πλέον στο κατώφλι των εστιών τους. Εκείνοι όμως -φαίνεται- περί άλλα τυρβάζουν. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την ίδια πολιτική που βαθαίνει το κοινωνικό χάσμα ή θα επιλέξουν να αλλάξουν όσο είναι καιρός τις πολιτικές που οδηγούν στην υπονόμευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)