to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για τη Λέρο: «Μέτρα πρόληψης για τους “αυτόκλητους προστάτες”»

Την έντονη ανησυχία του για τα περιστατικά βίας με ρατσιστικό κίνητρο κατά προσφύγων, μεταναστών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Λέρο, εκφράζει το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.


Θύματα της δράσης των «αγανακτισμένων» στην Λέρο

Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης

Σε επιστολή που απέστειλε χθες ο πρόεδρός του και γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου προς τους αρμόδιους αναπλ. υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα και Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσα, στους αρμόδιους γενικούς γραμματείς, καθώς επίσης και στον αστυνομικό διευθυντή Λέρου και στον δήμαρχο του νησιού, θέτει υπόψη τους τις καταγγελίες για τις επιθέσεις σε μεμονωμένους πρόσφυγες, οικογένειες προσφύγων, ακόμα και μικρά παιδιά, από ομάδες «αγανακτισμένων κατοίκων» και επισημαίνει «την ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης φαινομένων που επιτρέπουν την υποκατάσταση της πολιτείας από “αυτόκλητους προστάτες”».

Σημειώνει ακόμα πως «η δημοτική αρχή και όλοι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας οφείλουν να μεριμνούν για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και ηρεμίας, αποφεύγοντας κάθε ενέργεια που μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση», ενώ ζητά «να δοθούν σαφείς οδηγίες στα σώματα ασφαλείας για αποκλιμάκωση της έντασης, να επισημανθεί ο ρόλος τους ως μόνου οργάνου επιβολής της τάξης και αποτροπής τέλεσης εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, με παράλληλη συνείδηση της ευθύνης τους για περιστατικά βίας που λαμβάνουν χώρα ενώπιόν τους».

Τονίζει, τέλος, ότι με τα γεγονότα στη Λέρο «διαγράφεται μια γενικότερη ανησυχητική τάση έκνομης δράσης ατόμων και οργανωμένων ομάδων. Το ενδεχόμενο γενίκευσης παρόμοιων πρακτικών θα εμποδίσει την πολιτεία και τις αρχές να ανταποκριθούν στον ήδη δύσκολο ρόλο τους, δηλαδή να συνδυάσουν την προστασία των προσφύγων και κάθε ατόμου που διαμένει στην ελληνική επικράτεια με την αποτροπή περαιτέρω εντάσεων εντός των τοπικών κοινωνιών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)