to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 14.07.2016

Οικονομία

Αλ. Χαρίτσης: «Ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ, ανοιχτός στην κοινωνία και στη δημόσια διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς»

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) ημερίδα με θέμα «ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός και λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία» στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, με ομιλητές τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου (ΕΣΠΑ) Παναγιώτη Κορκολή. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας.


Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός περιέγραψε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για τον οδικό χάρτη για το χρέος. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα οδηγήσει από μόνη της στην απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας. Απαιτείται εκείνο που υπάρχει πλέον για πρώτη φορά: μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, προσανατολισμένου στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Υφυπουργός στάθηκε στο σχεδιασμό των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ, ο οποίος υπηρετεί την ανάγκη  μετασχηματισμού του παραγωγικού συστήματος της χώρας, εστιάζοντας στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Ο κ. Χαρίτσης περιέγραψε την πολύ ενθαρρυντική εικόνα που προκύπτει από τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στον α’ κύκλο των τεσσάρων πρώτων δράσεων, και σκιαγράφησε τις προσκλήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Τόνισε ιδιαίτερα τις αλλαγές στις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ, με τις οποίες αντιμετωπίζονται προβλήματα ρευστότητας των μικρών και νέων προπάντων επιχειρήσεων, καθώς και χρόνιες παθογένειες του συστήματος ΕΣΠΑ (γραφειοκρατία, αδιαφάνεια, ελλιπής πληροφόρηση ενδιαφερομένων, καθυστερημένη εκταμίευση πόρων).

«Προκειμένου εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι συνέπειες της κρίσης αλλά και οι προϋπάρχουσες δομικές στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται ένας σχεδιασμός ανοιχτός στην κοινωνία και στη δημόσια διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς», τόνισε ο Υφυπουργός.

Στη δική του εισήγηση, ο Γενικός Γραμματέας Π. Κορκολής εξέθεσε τη στρατηγική για τη συντονισμένη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων: (α) το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, (β) τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, (γ) το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και (δ) το σχέδιο Γιούνκερ, καθώς και για την προώθηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εξήγησε με ποιους τρόπους η χρήση των εργαλείων μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία. Στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία και στήριξη ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, αντί για τη λογική της αποσπασματικής ενίσχυσης μεμονωμένων κλάδων. 

Τις εισηγήσεις ακολούθησε ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση με τα μέλη του Επιμελητηρίου, κατά την οποία ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν χρήσιμες προτάσεις και παρατηρήσεις, αλλά και να παράσχουν κρίσιμες διευκρινίσεις τόσο σε σχέση με τη συνολική στρατηγική όσο και σε σχέση με επιμέρους όψεις του ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)