to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:13 | 11.07.2016

Κοινωνία

Μαζική έξοδος προσφύγων από το κέντρο της Λέρου το Σάββατο, επιθέσεις από «αγανακτισμένους» κατοίκους

Το πρωί του Σαββάτου περίπου 200 πρόσφυγες έφυγαν από το hotspot στα Λέπιδα της Λέρου όπου παραμένουν επί μήνες, κυρίως λόγω φόβων για την ασφάλειά τους καθώς είναι συχνές οι εντάσεις που δημιουργούνται στο κέντρο όπου διαβιούν εδώ και περίπου 3 μήνες. Κατευθύνθηκαν στο Λακκί όπου ξεκίνησε διαπραγμάτευση με τον δήμαρχο, ενώ στο σημείο συγκεντρώθηκε και ομάδα κατοίκων. Ο δήμαρχος κάλεσε τα ΜΑΤ, σημειώθηκε επεισόδιο με τον αστυνομικό διευθυντή και ακολούθησαν επιθέσεις των κατοίκων στους πρόσφυγες. Τελικά, με τη συνοδεία των ΜΑΤ και «άτυπης ομάδας πολιτοφυλακής» (!) όπως γράφει τοπική ιστοσελίδα, οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν πίσω στο κέντρο φιλοξενίας. Η «άτυπη πολιτοφυλακή» μάλιστα ήθελε αργότερα να εισβάλλει στο κέντρο φιλοξενίας!


Σύμφωνα με τις περιγραφές σε τοπικές ιστοσελίδες, το πρωί του Σαββάτου (9-7-2016) περίπου 200 μετανάστες που παραμένουν εδώ και μήνε στο hotspot των Λεπίδων πραγματοποίησαν μαζική έξοδο και κατευθύνθηκαν ρος την κεντρική πόλη του Λακκίου.

Λίγο αργότερα, περί τις 13.00, πλήθος μεταναστών είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης (δημοτικό κινηματοθέατρο). Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέφθασαν στο σημείο την ίδια ώρα.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση της δημοτικής Αρχής και του αστυνομικού διευθυντή με τους επικεφαλής των μεταναστών, την επικεφαλής ΜΚΟ που συνόδευε τους μετανάστες καθώς και τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η δημοτική Αρχή ενημερώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες φοβούνται για τη ζωή τους λόγω των εντάσεων που δημιουργούνται μέσα στο hotspot.

Ο αστυνομικός διευθυντής, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, συνέστησαν στους υπευθύνους των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστίας, να εξηγήσουν στους μετανάστες ότι δεν υπάρχουν άλλες δομές στο νησί για τη φιλοξενία τους, και ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο.

Όμως, οι μετανάστες ήταν ανένδοτοι στο ενδεχόμενο επιστροφής στο hotspot, και έτσι ο Δήμαρχος ανέθεσε στην αστυνομία να διαχειριστεί το θέματος, ενώ στο σημείο είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και αρκετοί πολίτες της Λέρου που είχαν αρχίσει να αποδοκιμάζουν.

Μετά από λίγη ώρα κατέφθασαν τα ΜΑΤ, με τον αστυνομικό διευθυντή να κατευθύνεται προς τους μετανάστες προκειμένου να τους εξηγήσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αστυνομικός διευθυντής δέχτηκε επίθεση από ομάδα μεταναστών και τότε οι κάτοικοι της Λέρου αντέδρασαν με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια 5λεπτη μάχη σώμα με σώμα μεταξύ μεταναστών – κατοίκων, με τα ΜΑΤ να προσπαθούν να επέμβουν όσο πιο διακριτικά γινόταν, εκτελώντας προφανώς τις εντολές που τους είχαν δοθεί.

Λίγο αργότερα, όπως γράφει η Δημοκρατική: «οι κάτοικοι της Λέρου συνέστησαν μια άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής και συνοδεία των αστυνομικών δυνάμεων οδήγησαν πεζοί τους μετανάστες, από την πόλη του Λακκίου στο hotspot των Λεπίδων, διανύοντας μια απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων χωρίς ευτυχώς να υπάρξει ένταση.

ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΑΝ ΜΕΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΚΑΙ ΜΚΟ 

Σημειώνεται ότι οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Λέρου προπηλάκισαν μέλη αλληλέγγυων πολιτών, ΜΚΟ καθώς και μέλη της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναχώρησαν από το νησί πολλά μέλη Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη αναχώρηση της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας.

 

Φωτογραφία από το Twitter, με τραυματισμένο προσφυγόπουλο

 

ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μέχρι το βράδυ της 9ης Ιουλίου, η κατάσταση στη Λέρο παρέμενε έκρυθμη, με την άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής που συστάθηκε την ίδια μέρα, να επιθυμεί να εισβάλλει στις εγκαταστάσεις του κέντρου πρώτης υποδοχής προκειμένου να συλλάβει τους ταραξίας και να τους παραδώσει στην αστυνομία, ώστε, όπως είπαν, να κινηθούν οι διαδικασίες απέλασης των ταραξιών. Ευτυχώς, μετά τη συνδρομή των ψυχραιμότερων πολιτών καθώς και της δημοτικής Αρχής το ενδεχόμενο αυτό απεφεύχθη».

Να σημειωθεί πως οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λέρο παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί καθώς εισήλθαν στη χώρα μετά τις 20 Μαρτίου οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είχαν αφιχθεί σε άλλα νησιά και μεταφέρθηκαν στη Λέρο για να αποσυμφορηθούν τα κέντρα των άλλων νησιών. Περιμένουν την εξέταση των αιτημάτων ασύλου και έως τότε δεν μπορούν να φύγουν από το νησί, όπως συμβαίνει και με περίπου 8.000 ακόμα πρόσφυγες στα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)