to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 30.06.2016

Πολιτική

Σταθάκης-Γκάμπριελ: Θα εργαστούμε από κοινού με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, η ελληνογερμανική συνεργασία έχει εξελιχθεί σε πολλούς τομείς και υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο τεχνικής συνεργασίας, σε πάρα πολλούς τομείς, από την έρευνα και την τεχνολογία μέχρι την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τον ενεργειακό τομέα


Ένα πλαίσιο συνεργασίας, με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν.

Όπως είπε, «πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία προσδοκούμε ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πλαίσιο των συζητήσεών μας για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ένα σημείο μεταστροφής προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης με βιώσιμο τρόπο. Στη διαδικασία αυτή, τόνισε ο κ. Σταθάκης, ο ρόλος της Γερμανίας και η σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία έχει καθοριστικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η ελληνογερμανική συνεργασία έχει εξελιχθεί σε πολλούς τομείς και υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο τεχνικής συνεργασίας, σε πάρα πολλούς τομείς, από την έρευνα και την τεχνολογία μέχρι την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τον ενεργειακό τομέα, κ.α.

Υπογράμμισε δε, ότι, το αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας, με επίκεντρο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, που αφορά όλο το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και ανανεώνεται για επενδύσεις στους τομείς που υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, όπως στον ενεργειακό τομέα, στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, στην αξιοποίηση αποβλήτων, στον τουρισμό, στην πληροφορική, στις υπηρεσίες υγείας και αλλού.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε επίσης, ότι, η Ελλάδα έχει διαμορφώσει ένα πλήρες σύστημα για τις ιδιωτικές επενδύσεις, που περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς τομείς, που είναι η χρησιμοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων, ο αναπτυξιακός νόμος, που χρηματοδοτεί, πρωτίστως, μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε παραγωγή και καινοτομία, οι στρατηγικές επενδύσεις που χρησιμοποιούν τη διαδικασία fast track και συνοδεύονται από το σταθερό δωδεκαετές φορολογικό σύστημα και το σχέδιο Γιούνκερ.

Κλείνοντας, ο κ. Σταθάκης δήλωσε, ότι, «στο πλαίσιο της κοινής κατανόησης και του κοινού συμφέροντος από την επιτάχυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, θα εργαστούμε από κοινού, με οποιονδήποτε τρόπο και με συχνές συναντήσεις αρμόδιων επιτροπών και με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας, οι οποίες θα μπορούν να εξετάζουν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν στην προώθηση των επενδύσεων και τα οποία καλούμαστε να επιλύσουμε προς όφελος του αμοιβαίου συμφέροντος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***********************

Η συνέντευξη Γ. Σταθάκη - Ζ. Γάμπριελ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την υπομονή.  Καμιά φορά τα προγράμματα βγαίνουν εκτός προγράμματος, παρ’ όλα αυτά σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη και του Sigmar Gabriel Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και Αντικαγκελάριο της Γερμανίας.

                        Ο λόγος στον κ. Σταθάκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να καλωσορίζω τον κ. Gabriel στην Αθήνα, Αντιπρόεδρο της Γερμανικής κυβέρνησης και ομόλογο Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας. Είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη την οποία προσδοκούμε ότι θα έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στο πλαίσιο των συζητήσεών μας για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Ένα σημείο μεταστροφής προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης με βιώσιμο τρόπο. Και στην οποία διαδικασία ο ρόλος της Γερμανίας και οι σχέσεις μας με τη Γερμανία έχουν καθοριστικό ρόλο.

                        Να υπενθυμίσω ότι η ελληνογερμανική συνεργασία έχει εξελιχθεί τα προηγούμενα χρόνια σε πάρα πολλούς τομείς. Υπάρχει η συνεργασία στη χρηματοδότηση, το περίφημο Institute for Growth. Υπάρχει συνεργασία με την KfW για μια σειρά από θέματα που αφορούν τις προοπτικές χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και των Θεσμών και υπάρχει και ένα ευρύ πλαίσιο τεχνικής συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς από την έρευνα και την τεχνολογία, μέχρι την εκπαίδευση, τον τουρισμό, το ενεργειακό τομέα και άλλους τομείς.

                        Το αντικείμενο σήμερα των συζητήσεών μας είναι ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με επίκεντρο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση και την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, που αφορά όλο το πλαίσιο το θεσμικό που υπάρχει και ανανεώνεται για επενδύσεις εκεί που υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, στον ενεργειακό τομέα, στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, στην αξιοποίηση αποβλήτων, στον τουρισμό, στην πληροφορική, στις υπηρεσίες υγείας και αλλού.

                        Η Ελλάδα ως γνωστόν έχει διαμορφώσει ένα πλήρες σύστημα για τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει τρεις – τέσσερις βασικούς τομείς. Το ένα είναι η χρησιμοποίηση των ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Δεύτερο. Ο αναπτυξιακός νόμος που χρηματοδοτεί πρωτίστως μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε παραγωγή και καινοτομία. Τρίτο. Οι στρατηγικές επενδύσεις που χρησιμοποιούν τη διαδικασία fast track και συνοδεύονται και από το σταθερό 12ετές φορολογικό σύστημα και τέταρτο, το σχέδιο Γιούνκερ το οποίο επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε, σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Κομισιόν.

                        Θα κλείσω λέγοντας ότι στο πλαίσιο της κοινής κατανόησης και του κοινού συμφέροντος για την επιτάχυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα εργαστούμε από κοινού, είτε με συχνές συναντήσεις αρμόδιων Επιτροπών, είτε με τη συγκρότηση ομάδων εργασιών, οι οποίες θα μπορούν να βλέπουν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν στην προώθηση των επενδύσεων και τα οποία καλούμαστε να επιλύσουμε προς όφελος στο αμοιβαίο συμφέρον που υπάρχει σε αυτές τις προοπτικές.

                        Να ευχαριστήσω τον κ. Gabriel για άλλη μια φορά για την παρουσία του και να του δώσω το λόγο.

S. GABRIEL: Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω πάρα πολύ την ελληνική αντιπροσωπεία για τη φιλική υποδοχή την οποία μου επεφύλαξαν. Σήμερα το πρωί είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη συνέχεια με τον κ. Πρωθυπουργό και στη συνέχεια με τον συνάδελφό μου τον κ. Υπουργό.

                        Το σημαντικό στην επίσκεψη αυτή δεν είναι βασικά ότι εγώ είμαι παρόν εδώ, ότι παρούσα είναι μια ευρεία αντιπροσωπεία της γερμανικής οικονομίας.

                        Νομίζω ότι συμφωνούμε και οι δυο στη σκέψη ότι ο χρόνος, η εποχή, που στο επίκεντρο των συζητήσεων και των σκέψεών μας ήταν η δημοσιονομική πολιτική, έχει ήδη περάσει και αυτή τη στιγμή θα πρέπει να σκεφτόμαστε κυρίως τα θέματα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

                        Διότι είναι σαφές ότι οι Έλληνες είχαν το τελευταίο διάστημα, τον τελευταίο καιρό μια δύσκολη εποχή να περάσουν, ένα δύσκολο χρονικό διάστημα, αλλά ακόμη και σήμερα υπάρχει στη νεολαία ποσοστό ανεργίας 50% και συνολικό ποσοστό ανεργίας 26% που είναι νούμερα δραματικά.

                        Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα εξέπληξε διότι αντί για συρρίκνωση, υπήρξε ανάπτυξη, αν και μικρή, αντί για ύφεση υπήρξε μια ανάπτυξη, με μικρή ανάπτυξη της οικονομίας. Κατά τις διαβουλεύσεις για να ληφθεί η απόφαση για περαιτέρω δάνεια προς την Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικό, αυτό να μη συνδεθεί με περαιτέρω μέτρα λιτότητας και στην Ελλάδα.

                        Όποιος στην Ευρώπη υποστηρίζει ότι  πρέπει να υπάρξει περαιτέρω λιτότητα στην Ελλάδα, δεν επιβαρύνει μόνο υπερβολικά τους ανθρώπους, αλλά θέτει σε κίνδυνο και αυτή τη μικρή ανάπτυξη η οποία διαφαίνεται.

                        Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό, πρώτον, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθούν και τα κοινωνικά συστήματα στην Ελλάδα και δεύτερον, να προσπαθήσουμε να δημιουργηθούν περαιτέρω θέσεις εργασίας.

                        Και προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι από ευρωπαϊκής πλευράς θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν και θα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν εις τρόπον ώστε να προωθηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές, στην ψηφιοποίηση και στην ενέργεια και νομίζω ότι και η ελληνική πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και βρίσκεται οπωσδήποτε στο σωστό δρόμο κάνοντας αυτό.

                        Μια σταθερή και μόνιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μπορέσει να επιτευχθεί εάν υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα και δημιουργηθούν καινούργιες ιδιωτικές θέσεις εργασίας.

                        Και μάλιστα τόσο στις επιχειρήσεις τις ελληνικές στην Ελλάδα, όσο και στις επιχειρήσεις τις ξένες και τις γερμανικές, οι οποίες και αυτές δραστηριοποιούνται εδώ στην Ελλάδα.

                        Είμαι ιδιαίτερος χαρούμενος που στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε, φάνηκε συμφωνία στο ότι θα πρέπει για το σκοπό αυτό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

                        Εάν ρωτήσει κανείς μια γερμανική επιχείρηση, έναν Γερμανό επιχειρηματία τι ζητά, τι χρειάζεται εις τρόπον ώστε να έχει μια εμπιστοσύνη προκειμένου να προβεί σε μια επένδυση, τότε η απάντηση είναι σαφής και μονοσήμαντη.

                        Αυτό το οποίο θα σας πει είναι ότι χρειάζεται μια διαφανή διοίκηση. Εκείνο το οποίο χρειάζεται πέραν αυτού είναι ένα διαφανές φορολογικό σύστημα, δηλαδή ένα φορολογικό σύστημα το οποίο να κατοχυρώνει ότι ο φόρος ο οποίος πρέπει να καταβληθεί δεν θα αλλάζει συχνά το ύψος του φόρου και τρίτον, χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους που μπορεί να βρει για να κάνει τη δουλειά του. Τέλος δε χρειάζεται να ξέρει ότι υπάρχει η προσπάθεια προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς.

                        Και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση και νομίζω ότι είναι σωστό όταν διατυπώσω και πω ότι η εποχή, ο χρόνος για τη συζήτηση για δημοσιονομικά θέματα επιπλέον πρέπει να έχει τελειώσει και η συζήτηση πρέπει πλέον να εξελίσσεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

                        Αυτό το πράγμα και αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να την ενισχύσουμε και εμείς και προς το σκοπό αυτό θα υπογράψουμε και δυο συμφωνίες. Η μία είναι εδώ στο Υπουργείο η οποία θα αποβλέπει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην ενίσχυση των καινοτόμων προϊόντων και η δεύτερη συμφωνία έχει να κάνει με την ενέργεια.

                        Υπάρχει στη Γερμανία ένα πολύ καλό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα του οποίου κάνουν έντονη χρήση οι μικρομεσαίοι, διότι το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζει και προωθεί την έρευνα και την ανάπτυξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε θέματα κυρίως καινοτομίας.

                        Το πρόγραμμα αυτό θα το ανοίξουμε και για την Ελλάδα, θα ανοίξουμε το πρόγραμμα αυτό για χρηματοδότηση και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνται με προγράμματα και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε καινοτόμα προγράμματα.

                        Το πρόγραμμα αυτό μέχρι σήμερα το έχουμε επεκτείνει και στο Ισραήλ και στην Πολωνία και θα προσθέσουμε και ως τρίτη χώρα την Ελλάδα. Είμαι δε βέβαιος ότι θα βρει μεγάλη ανταπόκριση από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

                        Νομίζω ότι κατ’ αυτό τον τρόπο έχουμε ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας και στις διμερείς μας σχέσεις και στη διμερή μας συνεργασία και ένα καινούργιο κεφάλαιο το οποίο θα αναπτύξει ακόμη περαιτέρω και θα ενισχύσει ακόμη περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις αφ’ ενός. Αφ’ ετέρου όμως θα σταθεροποιήσει και την Ευρώπη. Χαίρομαι δε ιδιαίτερα που μπήκαμε σε αυτό το κεφάλαιο τώρα και δεν συνεχίζουμε, σταματήσαμε πλέον να μιλάμε με θέματα του παρελθόντος τα οποία πλέον σήμερα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε και εμείς και τον κ. Gabriel και τον κ. Σταθάκη και τους διερμηνείς. Θα δεχτούμε κάποιες ερωτήσεις. Όμως όχι πάρα πολλές.

Μ. ΠΑΠΠΑ («STAR»): Κύριε Υπουργέ πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα που προέκυψε στη συμφωνία μεταβίβασης του ΟΛΠ στην COSCO; Εκτιμάτε πως θα βρεθεί λύση άμεσα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας απογοητεύσω, αλλά είναι εκτός συνέντευξης η ερώτησή σας.

Μ. ΠΑΠΠΑ («STAR»): Πριν μιλήσατε για ιδιωτικές επενδύσεις κ. Υπουργέ.

S. GABRIEL: Κι εγώ δεν ξέρω να απαντήσω στο ερώτημά σας.

κα ΓΚΙΤΣΗ («ΑΥΓΗ – CAPITAL.GR»): Για τον κ. Gabriel. Αναφερθήκατε στο πρόγραμμα στο οποίο θα εντάξετε και την Ελλάδα. Δεν είπατε όμως για πόσα λεφτά, πότε θα ενεργοποιηθεί και πόσες εν δυνάμει επιχειρήσεις θα πριμοδοτηθούν.

                        Και στον κ. Σταθάκη για το ίδιο πράγμα, για τη συνεργασία με τη γερμανική πλευρά, μιλήσατε για κοινές ομάδες εργασίας, αν κατάλαβα καλά. Αυτές πότε θα ενεργοποιηθούν και για ποιο λόγο χρειαζόμαστε γερμανική βοήθεια στο αναπτυξιακό κομμάτι; Ευχαριστώ.

S. GABRIEL: Το πρόγραμμα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ή στη Γερμανία οι οποίες συνεργάζονται. Είναι ελληνικές ή γερμανικές και βρίσκονται στην Ελλάδα, ή στη Γερμανία. Αφορά επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε νέα προϊόντα και σε νέες διαδικασίες παραγωγής, στην έρευνα και στην ανάπτυξη και εδώ αναφέρομαι σε όλο το φάσμα των προϊόντων. Το πρόγραμμα αυτό έχει στη διάθεσή του 600 εκατ. ευρώ το χρόνο και είναι ανοιχτό και αιτήσεις μπορούν να γίνουν άμεσα.

                        Και για να είμαι σαφής, όταν μίλησα για τα 600 εκατ. δεν αναφέρομαι σε 600 εκατ. ευρώ το χρόνο για την Ελλάδα. Συνολικά το πρόγραμμα έχει 600 εκατ. το χρόνο και οι επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται σε αυτά που προηγουμένως περιέγραψα, μπορούν άμεσα να κάνουν αίτηση και θα εγκριθεί η αίτησή τους για να πάρουν χρήματα από αυτό το κονδύλι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η απάντησή μου είναι ότι υπάρχει εκτενές πρόγραμμα συνεργασίας σε τεχνικό επίπεδο επίσημο, το οποίο λειτουργεί και είναι εν εξελίξει. Δίπλα σε αυτό οποιαδήποτε δημιουργηθεί ανάγκη ή ο χώρος για ομάδες εργασίας που θα αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα, επενδυτικά ή άλλα, είναι στην πρόθεσή μας να προχωρήσουμε ad hoc για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου τύπου ερωτήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε κ. Gabriel ότι η εποχή για τις δημοσιονομικές συζητήσεις έχει τελειώσει και πρέπει να μπούμε σε πραγματισμό και σε διαρθρωτικές αλλαγές. Μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις κ. Υπουργέ υποσχέθηκαν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ποια εγγύηση μπορείτε να δώσετε εσείς ότι αυτή εδώ η κυβέρνηση πράγματι προχωράει προς αυτή την κατεύθυνση;

                        Και προς τον κ. Gabriel η ερώτηση. Κύριε Gabriel τι λόγο έχετε εσείς, ή τι λόγους έχετε εσείς που σας οδηγούν να έχετε μια εμπιστοσύνη στην πρόθεση αυτής της κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση σε πολύ σημαντικά θέματα, πέρα από τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν και τους οποίους συμφωνήσαμε και εφαρμόζουμε, προέβη σε ευρύτερο πρόγραμμα. Παράδειγμα είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα, όπου υπήρχε βεβαίως ένας δημοσιονομικός στόχος, αλλά εμείς επιχειρήσαμε να κάνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που καμία κυβέρνηση προηγούμενα δεν είχε κάνει.

                        Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για άλλες πλευρές της συμφωνίας που έχουμε με τους εταίρους, είτε πρόκειται για τη φορολογική μεταρρύθμιση που κάναμε, είτε πρόκειται και για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι εν εξελίξει, ή έχει γίνει το πρώτο τους βήμα, όπως είναι η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, όπως είναι οι δημόσιες συμβάσεις οι οποίες θα έρθουν στη Βουλή αυτό το μήνα και δεκάδες άλλους τομείς που η κυβέρνηση αυτή επιδιώκει να κάνει βαθύτερες τομές που είναι και η εντολή που έχουμε πάρει από τους Έλληνες πολίτες στις εκλογές του Σεπτέμβρη.

S. GABRIEL: Όταν με ρωτάτε πού βρίσκω την διάθεση, ή την πρόθεση να έχω εμπιστοσύνη στην πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να σας πω ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις, όσο αυτή η κυβέρνηση. Τις έκανε παρά τις πολλές αντιδράσεις τις οποίες βρήκε και όταν με πολλές αντιδράσεις μπόρεσε και έκανε μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ή στο φορολογικό σύστημα, τότε είναι μάλλον βέβαιο και αισιόδοξο ότι σε πράγματα ευκολότερα θα μπορέσει και εκεί να επιφέρει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει.

κα ΚΟΥΤΡΑ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ»): Θα ήθελα να ρωτήσω, τι περιλαμβάνει η δεύτερη συμφωνία στην οποία αναφέρθηκε ο Αντικαγκελάριος στον τομέα της ενέργειας.

S. GABRIEL: Η δεύτερη συμφωνία έχει να κάνει με την αειφόρο ανάπτυξη και η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό όσον αφορά τις ανανεώσιμες ενέργειες κα πηγές ενέργειας, αντικείμενο και πεδίο στο οποίο στη Γερμανία τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία. Υπάρχουν πολλές γερμανικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα αυτό και για το λόγο αυτό θα προκύψει και η συμφωνία η δεύτερη στην οποία αναφέρθηκα και αναφερθήκατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σταθάκη, πριν από το Brexit μιλάγαμε για Grexit. Έχετε τώρα την εντύπωση ότι η έννοια αυτή, το πνεύμα αυτό του Grexit έχει εξαφανιστεί; Διότι οι εναπομείναντες 27 στην Ευρώπη θέλουν πλέον να επιδείξουν συνοχή της Ευρώπης;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαι σε δύσκολη θέση, γιατί η Αγγλία είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Έχω ζήσει 10 χρόνια εκεί και είμαι και κατά του Brexit και κατά του Grexit, οπότε είμαι σε μια δύσκολη θέση.

                        Νομίζω ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει μετατοπιστεί οριστικά. Προφανώς η συζήτηση για το χρέος ήταν ένα θετικό βήμα αυτό που έγινε, γιατί αυτό είναι ο καθοριστικός παράγοντας και συνεπώς θεωρώ ότι ο κίνδυνος αυτός έχει φύγει από το τραπέζι. Το θέμα του Brexit είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο βρίσκεται, νομίζω, στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε αυτό. Έχει πάρα πολλές παραμέτρους οι οποίες θα αποτελέσουν και το αντικείμενο των συζητήσεων στο αμέσως προσεχές διάστημα.         

κ. ΔΑΥΛΟΣ («ΣΚΑΙ»): Ζήτησα εάν μπορεί να τοποθετηθεί και ο κ. Gabriel γι’ αυτό το θέμα και το εάν το Brexit ενδέχεται να μειώσει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών των Γερμανών απέναντι στην ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και συμπληρωματικά να συμπληρώσω, εάν επιμένετε στις εκτιμήσεις σας για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πρώτο ερώτημα το απαντώ, όπως και ο συνάδελφός μου. Δεν θα υπάρξει Grexit και δεν υπάρχει συζήτηση επ’ αυτού. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, για όλους στην Ευρώπη για τέτοιες εποχές που επήλθε το Brexit, η κατάσταση είναι δύσκολη, όχι μόνο για την Ελλάδα και αυτό επηρεάζει και το επενδυτικό κλίμα διεθνώς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παντού.

                        Για το λόγο αυτό σημασία έχει να καταλήξουμε σε σαφείς καταστάσεις γρήγορα και  να μην έχουμε αιώνιες εκκρεμότητες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Τέθηκε άλλο ένα ερώτημα, σχετικά με την εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν απαντήθηκε ακόμη η ερώτηση που τέθηκε στον κ. Σταθάκη σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η πρόβλεψη είναι υπό σταθερές συνθήκες. Νομίζω ότι η απάντηση του κ. Gabriel ήταν απόλυτα σαφής. Ο τρόπος που θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση αμέσως μετά το Brexit προφανώς επηρεάζει τη διεθνή οικονομία και την ευρωπαϊκή και την ελληνική. Εάν η αντιμετώπιση είναι σωστή και η σταθεροποίηση πολύ γρήγορη, τότε νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει το δεύτερο εξάμηνο το θετικό πρόσημο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)