to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:48 | 28.06.2016

Διεθνή

UNICEF: 167 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν στη φτώχεια έως το 2030

Φτώχεια, αναλφαβητισμός και πρόωροι θάνατοι περιμένουν τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου, αν οι κυβερνήσεις, οι δωρητές, οι επιχειρήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί δεν επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των αναγκών τους, επισημαίνει η UNICEF στην ετήσια έκθεσή της «Η κατάσταση των παιδιών στον κόσμο».


   Όπως προβλέπει ο διεθνής οργανισμός, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, έως το 2030 υπολογίζεται ότι 69 εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν από αιτίες που ως επί το πλείστον μπορούν να προληφθούν, 167 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν στη φτώχεια, και 750 εκατομμύρια γυναίκες θα έχουν παντρευτεί πριν την ενηλικίωσή τους.

   «Αποστερώντας εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά από το να έχουν μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή είναι κάτι παραπάνω από μια απειλή για το μέλλον τους - τροφοδοτώντας το φαύλο κύκλο της μειονεξίας από γενιά σε γενιά, θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των κοινωνιών τους» επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, 'Αντονι Λέικ.

   Η έκθεση σημειώνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος όσον αφορά την παιδική επιβίωση και την εκπαίδευση παιδιών. Τα ποσοστά τής κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας παγκοσμίως μειώθηκαν περισσότερο από το μισό από το 1990, αγόρια και κορίτσια πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο σε ίσους αριθμούς σε 129 χώρες και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο είναι σχεδόν ο μισός, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990.

   Όμως η πρόοδος αυτή δεν υπήρξε ούτε ίση ούτε δίκαιη, αναφέρει η έκθεση. Τα φτωχότερα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους και να πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό σε σχέση με τα πλουσιότερα. Σε πολλά μέρη της Νότιας Ασίας και της Υποσαχάριας Αφρικής, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες χωρίς εκπαίδευση είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν πριν από τα πέντε τους χρόνια σε σχέση με εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες με δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και τα κορίτσια από τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν δυόμιση φορές περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν σε παιδική ηλικία σε σύγκριση με τα κορίτσια από τα πλουσιότερα νοικοκυριά.

   Η πιο ζοφερή προοπτική εντοπίζεται στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου δύο στα τρία παιδιά, δηλαδή τουλάχιστον 247 εκατομμύρια παιδιά, ζουν σε πολυδιάστατη φτώχεια, ενώ σχεδόν το 60% των νέων 20-24 ετών είχαν λιγότερα από τέσσερα έτη εκπαίδευσης. Με τις τρέχουσες τάσεις, η έκθεση προβλέπει ότι έως το 2030 στην Υποσαχάρια Αφρική σχεδόν τα μισά από τα 69 εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν πριν τα πέμπτα τους γενέθλια από ως επί το πλείστον αποτρέψιμες αιτίες, περισσότερα από τα μισά από τα 60 εκατομμύρια παιδιά πρωτοβάθμιας σχολικής ηλικίας θα εξακολουθούν να είναι εκτός σχολείου και εννιά στα δέκα παιδιά θα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

   Επίσης, η έκθεση διαπιστώνει ότι ο αριθμός των παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο έχει αυξηθεί από το 2011 και ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που πηγαίνουν στο σχολείο δεν μαθαίνουν. Περίπου 124 εκατομμύρια παιδιά σήμερα δεν φοιτούν στην πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και σχεδόν δύο στα πέντε που όντως τελειώνουν το δημοτικό σχολείο δεν έχουν μάθει να διαβάζουν, να γράφουν ή να κάνουν απλές αριθμητικές πράξεις.

   Η ανισότητα δεν είναι ούτε αναπόφευκτη, ούτε ανυπέρβλητη, υποστηρίζει η έκθεση. Υπολογίζεται ότι για κάθε επιπλέον έτος εκπαίδευσης που λαμβάνει ένα παιδί, αυξάνει το εισόδημά του ως ενήλικας κατά περίπου 10%. Και για κάθε επιπλέον έτος φοίτησης που ολοκληρώνεται, κατά μέσο όρο, από νέους ενήλικες σε μια χώρα, τα ποσοστά φτώχειας της χώρας πέφτουν κατά 9%.

   Καλύτερα δεδομένα σχετικά με τα πιο ευάλωτα παιδιά, ολοκληρωμένες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, καινοτόμοι τρόποι για την αντιμετώπιση των παλιών προβλημάτων, πιο δίκαιες επενδύσεις και αυξημένη συμμετοχή από τις κοινότητες - όλα αυτά τα μέτρα υπογραμμίζεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των ανισοτήτων για τα παιδιά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)