to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 20.06.2016

Διεθνή

Γαλλία: «Μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων για τις διαδηλώσεις

Oι γαλλικές αρχές ζήτησαν σήμερα από τους επικεφαλής των συνδικαλιστικών ενώσεων να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να διαδηλώσουν στο Παρίσι και να περιορίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε μια και μόνο συγκέντρωση σε συγκεκριμένο χώρο με την ελπίδα να αποφευχθούν τα επεισόδια βίας που αμαύρωσαν τις προηγούμενες κινητοποιήσεις.


Oι γαλλικές αρχές ζήτησαν σήμερα από τους επικεφαλής των συνδικαλιστικών ενώσεων να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να διαδηλώσουν στο Παρίσι και να περιορίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε μια και μόνο συγκέντρωση σε συγκεκριμένο χώρο με την ελπίδα να αποφευχθούν τα επεισόδια βίας που αμαύρωσαν τις προηγούμενες κινητοποιήσεις.

 

Τα συνδικάτα, που οργανώνουν εδώ και μήνες πορείες εναντίον του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, απάντησαν ότι το να επιβληθεί απαγόρευση σε μια πορεία είναι κάτι το απαράδεκτο και ότι θα επιμείνουν στα σχέδιά τους να διαδηλώσουν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γαλλίας την προσεχή Πέμπτη.


Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την πραγματοποίηση μιας πορείας διαμαρτυρίας εάν οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν συμμορφωθούν με τα αιτήματά της. Η ένταση εξάλλου μεταξύ των κυβερνώντων και των εκπροσώπων των εργαζομένων που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, ανάμεσά τους και η CGT, αυξήθηκε ραγδαία μετά την κλιμάκωση των επεισοδίων βίας κατά τη διάρκεια μιας πορείας στους δρόμους του Παρισιού την προηγούμενη εβδομάδα.


Εκατοντάδες άνθρωποι κατέστρεψαν βιτρίνες και προσόψεις καταστημάτων, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προκάλεσαν φθορές σε πεζοδρόμια και έσπασαν τα τζάμια των παραθύρων σε ένα παιδικό νοσοκομείο κατά τα διάρκεια οδομαχιών την περασμένη Τρίτη. Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση και δεκάδες τραυματίστηκαν και στις δύο πλευρές.


«Δεδομένης της έντασης και των πρόσφατων συγκρούσεων… το να πραγματοποιηθεί άλλη μια πορεία όπως αυτή την 23η Ιουνίου δεν είναι πιθανό» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ.


Προκειμένου να «διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης» με την προστασία ωστόσο της «δημόσιας τάξης», ο υπουργός προτείνει στους διοργανωτές να πραγματοποιήσουν «μια στατική συγκέντρωση», η οποία σύμφωνα με την αστυνομία «θα επιτρέψει την καλύτερη επίβλεψη και την καλύτερη προστασία της διαδήλωσης».


Ένας εκ των επικεφαλής της αστυνομίας έκανε μια παρόμοια δήλωση νωρίτερα σήμερα, ωστόσο την απάντηση των συνδικάτων μάλλον δεν την περίμεναν οι αρχές: στελέχη των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών ενώσεων ξεκαθάρισαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους.


Βασικό επιχείρημα άλλωστε των συνδικάτων είναι ότι τα πρόσωπα που προκαλούν τα επεισόδια δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με το κίνημά τους. «Δεν μπορώ να διακρίνω κάτι που θα μπορούσε να μας πιέσει να απαρνηθούμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να διαδηλώσουμε» επισήμανε ο επικεφαλής το CGT στην περιοχή του Παρισιού, Πασκάλ Ζολί, στο πρακτορείο Ρόιτερς.


Το να κάνουμε πορεία σε ένα τετράγωνο αντί να διαδηλώσουμε για να διαμαρτυρηθούμε «δεν είναι αποδεκτό» επισήμανε ο Γκαμπριέλ Γκοντί, υψηλόβαθμο στέλεχος της συνδικαλιστικής ένωσης FO.


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)