to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:49 | 12.06.2016

Διεθνή

Σομαλία: Μέλη της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ εκτέλεσαν 6 «κατασκόπους»

Μέλη της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ εκτέλεσαν δημόσια έξι άνδρες που κατηγόρησαν για κατασκοπεία, στον έναν εκ των οποίων επέρριψαν την ευθύνη για τον θάνατο του πρώην ηγέτη τους Άχμεντ Γκοντάν, που σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV) τον Σεπτέμβριο του 2014, δήλωσαν χθες πηγές προσκείμενες στη Σεμπάμπ και στις τοπικές αρχές.


Οι τέσσερις εκτελέσεις έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλοφουλάι, ένα χωριό στην περιοχή Μπέι της νοτιοανατολικής Σομαλίας. Οι τρεις από τους άνδρες τουφεκίστηκαν από εκτελεστικό απόσπασμα και ο τέταρτος, που φερόταν να βοήθησε τις ΗΠΑ να σκοτώσουν τον Γκοντάν, αποκεφαλίστηκε.

«Το ισλαμικό δικαστήριο των περιοχών του Μπέι και του Μπακούλ διεξήγαγε τις εκτελέσεις τεσσάρων κατασκόπων που συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ και τις υπηρεσίες κατασκοπείας της Κένυας», ανέφεραν οι ισλαμιστές σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Ο Μοχάμεντ Αντάν Νουρ Χάσαν, ένας από τους κατάσκοπους, ήταν υπεύθυνος για το αεροπορικό πλήγμα που σκότωσε τον αρχηγό των μουτζαχεντίν των Σεμπάμπ» τον Σεπτέμβριο του 2014, κατά το κείμενο αυτό.

Εξάλλου δύο Κενυάτες εκτελέστηκαν και αυτοί δημόσια προχθές Παρασκευή στην περιοχή της Μέσης Τζούμπα, επίσης στη νοτιοανατολική Σομαλία, ανακοίνωσε η Σεμπάμπ. Κρίθηκαν ένοχοι στην κατηγορία πως βοήθησαν να εξοντωθούν ηγετικά στελέχη της Σεμπάμπ στην Κένυα, σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με τους σομαλούς ισλαμιστές, ο ένας συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Κένυας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και ο δεύτερος αποκλειστικά με την υπηρεσία κατασκοπείας της Κένυας.

Η οργάνωση Σεμπάμπ πολεμά για να ανατρέψει τις αδύναμες σομαλικές αρχές, τις οποίες υποστηρίζει μια στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, η AMISOM, που αναπτύχθηκε στη σομαλική επικράτεια το 2007.

Αντιμέτωποι με την ανώτερη δύναμη πυρός της AMISOM, οι μαχητές της Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011. Έκτοτε έχουν χάσει πολλά από τα σημαντικότερα προπύργιά τους, αλλά συνεχίζουν να ελέγχουν τεράστιες αγροτικές εκτάσεις στην επαρχία, από όπου εξαπολύουν επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου και επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, συχνά στην πρωτεύουσα. Τους τελευταίους μήνες ανέλαβαν την ευθύνη για θεαματικές ενέργειες στο Μογκαντίσου, όσο και για επιθέσεις εναντίον βάσεων της AMISOM.

Επίσης οι σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις και σε άλλες χώρες της περιοχής, κυρίως στην Κένυα και στην Ουγκάντα, δυο κράτη που συνεισφέρουν στρατεύματα στη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)