to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:15 | 07.06.2016

Διεθνή

Περού: Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, προηγείται ο Πέδρο Κουτσίνσκι

Ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, συνεχίζει να διατηρεί ισχνό προβάδισμα (0,28%) επί της αντιπάλου του Κέικο Φουχιμόρι δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, κι ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων.


Οι ψήφοι των Περουβιανών που ζουν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη συνεχίζουν να καταμετρώνται και ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα. Κατά τα μέχρι στιγμής στοιχεία ενδέχεται να ευνοήσουν τον 77χρονο Κουτσίνσκι, πρώην πρωθυπουργό του Περού, ο οποίος εργάστηκε επί σειρά ετών σε επενδυτικές τράπεζες στη Γουόλ Στριτ.

Η διαφορά των δύο υποψηφίων—περίπου 47.000 ψήφοι—συρρικνώθηκε, αλλά παρέμεινε σταθερή με βάση τα τελευταία στοιχεία που έδωσε η εκλογική επιτροπή του Περού (ONPE) σήμερα.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδιναν προβάδισμα μιας εκατοστιαίας μονάδας στον Κουτσίνσκι έναντι της Φουχιμόρι, της κόρης του φυλακισμένου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

«Είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο Κουτσίνσκι σε δημοσιογράφους μέσα από ένα αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο γυμναστήριο.

Η Φουχιμόρι, που έχει αποφύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις μετά την Κυριακή, είναι απίθανο να παραδεχθεί την ήττα της πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, ανέφερε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί μια πηγή προσκείμενη στην δεξιά πολιτικό. Τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν σήμερα εικονίζουν τη Φουχιμόρι να χαμογελά και να χαιρετά μέσα από ένα αυτοκίνητο.

Με το 95,5% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο Κουτσίνσκι συγκεντρώνει το 50,14% των έγκυρων ψήφων κι η Φουχιμόρι το 49,86%, σύμφωνα με την ONPE. Έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του 97%, αλλά περίπου 300.000 ψηφοδέλτια επανεξετάζονται και ενδέχεται η διαδικασία να καθυστερήσει. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε ο Μαριάνο Κούτσο, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, και προέβλεψε ότι η καταμέτρηση ενδέχεται να μην έχει ολοκληρωθεί πριν από το Σαββατοκύριακο.

Περίπου μισό εκατομμύριο επιστολικές ψήφοι πολιτών του Περού που ζουν στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης συνεχίζουν να φθάνουν στη χώρα. Με το ένα τρίτο των ψήφων από τις ΗΠΑ καταμετρημένο, ο Κουτσίνσκι προηγείται με 18 μονάδες. Μικρότερο δείγμα των ψήφων Περουβιανών που κατοικούν σε ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν επίσης μεγάλο προβάδισμα του ίδιου.

Πριν από μια εβδομάδα η Κέικο Φουχιμόρι θεωρείτο το αδιαφιλονίκητο φαβορί της αναμέτρησης, αλλά οι πολίτες φάνηκαν να ζυγίζουν περισσότερο από ό,τι ανέμενε η ίδια την κληρονομιά του πατέρα της, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά και σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκησαν στενοί συνεργάτες της.

tags: Περού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)