to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 03.06.2016

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο 37ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας - Χαιρετισμός του Π. Ρήγα (βίντεο)

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Ρήγα και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Νατάσα Θεοδωρακοπούλου βρίσκεται στο Παρίσι από την Πέμπτη 2 Ιουνίου έως την Κυριακή 5 Ιουνίου στο πλαίσιο των εργασιών του 37ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας.


Τον χαιρετισμό του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προς το 37ο συνέδριο του Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος,

μετέφερε σήμερα ο Πάνος Ρήγας, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ που έφθασε στο Παρίσι για να συμμετάσχει στο συνέδριο.

 

 

Οι σύνεδροι υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τον κ. Ρήγα, ο οποίος κατά την προσφώνησή του κάλεσε «όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Γαλλία, να συσπειρωθούν γύρω από έναν κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2017».

«Έναν υποψήφιο ικανό να αναχαιτίσει τις ορέξεις της αντιδραστικής δεξιάς και που θα δικαιώσει το μεγαλειώδη αγώνα των Γάλλων εργαζομένων και της νεολαίας» τόνισε, εν μέσω των χειροκροτημάτων, σύσσωμου του ακροατηρίου.

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να φθάσει «σε μια δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη συμφωνία... τίποτα δεν μας χαρίστηκε» τόνισε, και ήταν παράλληλα, όπως ανέφερε, «μια εντατική προσπάθεια για να κινητοποιήσουμε την πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη και για να οργανώσουμε μια συμμαχία προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μια συμμαχία ικανή για να αναχαιτίσει τη λιτότητα τώρα και να επεξεργασθεί ένα εναλλακτικό μοντέλο για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον αύριο ... να διαμορφωθούν οι νέες συνθήκες ώστε να πάρει προοδευτικό πρόσημα η Ευρώπη » υπογράμμισε.

 

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ποια είναι τα αρνητικά στοιχεία της Ευρώπης του σήμερα ο κ. Ρήγας απάντησε :

« Η έλλειψη δημοκρατίας είναι σήμερα το μεγάλο πρόβλημα τόσο στα κράτη όσο και στην Ευρώπη στο σύνολό της. Οργανισμοί χωρίς θεσμική νομιμότητα και έξω από τη βούληση των λαών αποφασίζουν για πολλά. Θα πρέπει επομένως να επανέλθει η δημοκρατία στην Ευρώπη.

Είναι σημαντικό επίσης να σταματήσει η ακροδεξιά αντίληψη που διαμορφώνεται μέσα από πολιτικές που έχει εφαρμόσει η ίδια η Ευρώπη, η οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών.

Οι αριστερές δυνάμεις θα πρέπει να παλέψουν από πλευράς τους κατά των πολιτικών λιτότητας, των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών που είναι ανίκανες να διαμορφώσουν υπεραξία για τις κοινωνίες.

Είναι πολλές οι κοινωνίες που έχουν υποστεί κατάρρευση από αυτές τις πολιτικές και δεν είναι μόνο η Ελλάδα και οι χώρες του νότου. Πιστεύω ότι το πρόβλημα θα επεκταθεί και στις άλλες χώρες» είπε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σαν ατμομηχανή, όλο το προηγούμενο διάστημα για να αλλάξουμε όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη αυτό που πρέπει να γίνει συλλογικά».

 

Στην παρατήρηση ότι, ύστερα από την αποδοχή πρόσκλησης των Γάλλων σοσιαλιστών προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, για συμμετοχή σε σύνοδό τους, πολλοί είναι αυτοί που έχουν αναρωτηθεί για το «που βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Ρήγας εξήγησε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, από τα ιδρυτικά του μάλιστα μέλη και από τα ισχυρά κόμματα, που παίζουν ρόλο αυτήν την στιγμή. Οι σχέσεις που διαμορφώνονται με τα σοσιαλιστικά κόμματα είναι η προσπάθεια που θέλουμε και οφείλουμε να κάνουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για να μπορέσει να υπάρξει αντίβαρο απέναντι στις δεξιές πρακτικές και αντιλήψεις... Θεωρώ ότι το ερχόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη: Στην Ισπανία είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει εκεί ενωμένο το μπλοκ των προοδευτικών δυνάμεων και η Πορτογαλία είναι το μεγάλο παράδειγμα της συμμαχίας μεταξύ αριστεράς και σοσιαλιστικού κόμματος. Διαμορφώνονται οι νέες συνθήκες για το νέο προοδευτικό πρόσωπο της Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)