to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 27.05.2016

Διεθνή

Τουρκία: Πρόεδρος και επικεφαλής του AKP θα μπορεί να είναι ο Ερντογάν με το νέο Σύνταγμα που προωθείται

Η τουρκική κυβέρνηση προβλέπει να καταθέσει τον Ιούνιο στο Κοινοβούλιο μια αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία θα επιτρέψει στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανασυνδεθεί με το κόμμα του, στο πλαίσιο μιας πλήρους μετάβασης στο προεδρικό σύστημα, έγινε σήμερα γνωστό από πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση.


Αυτή η "μινι-αναθεώρηση" θα αφορά ορισμένα άρθρα του θεμελιώδους νόμου προκειμένου ο ισχυρός άνδρας της χώρας να μπορέσει να γίνει ένας "κομματικός πρόεδρος" και να επανακτήσει επίσημα τους δεσμούς του με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, ισλαμοσυντηρητικό) το οποίο ίδρυσε και του οποίου ήταν επικεφαλής μέχρι την εκλογή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα το 2014, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του AKP που ζήτησε ανωνυμία.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πλήρους περάσματος με μια ιστορική τροποποίηση του θεμελιώδους νόμου προς ένα προεδρικό σύστημα που δεν υφίσταται προσώρας διότι η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση είναι αντίθετη. Ο Ερντογάν επιθυμεί σφόδρα μια "προεδροποίηση" του τουρκικού πολιτικού συστήματος σπάζοντας μια κοινοβουλευτική παράδοση ενενήντα χρόνων.

Ο ισχυρός άνδρας της χώρας, που διαθέτει ήδη μια απαράμιλλη πολιτική, οικονομική και επικοινωνιακή εξουσία στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, αν και υποτίθεται ότι είναι ουδέτερος και υπεράνω κομμάτων, διόρισε στις αρχές αυτής της εβδομάδας έναν πιστό σύμμαχό του, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, επικεφαλής της κυβέρνησης στην οποία έχει αυξήσει τον έλεγχο τον οποίο ασκεί.

Ο Νατζί Μποσταντζί, βουλευτής του AKP με επιρροή, δήλωσε χθες πως θα επιδιωχθεί η υποστήριξη της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσει αυτή η αναθεώρηση από την Εθνοσυνέλευση όπου το κόμμα του διαθέτει μεν πλειοψηφία (317 έδρες σε σύνολο 550) αλλά όχι την πλειοψηφία των δύο τρίτων (367) που απαιτείται προκειμένου να υιοθετηθεί μια συνταγματική αναθεώρηση.

Η αντιπολίτευση, που κατηγορεί τον Ερντογάν για απολυταρχικές τάσεις έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να μπορεί ο αρχηγός του κράτους να επανακτήσει τους δεσμούς του με το AKP.

"Είμαστε αντίθετοι όπως είμαστε αντίθετοι και στην 'προεδροποίηση' του συστήματος. Το σύστημα μιας χώρας δεν μπορεί να θυσιαστεί στις φιλοδοξίες ενός και μόνον άνδρα", δήλωσε ο Λεβέντ Γκιοκ, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό).

tags: AKP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)