to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Και τώρα χρέος και μόνο!

Στο Eurogroup της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να πάει εφοδιασμένος με την ψήφιση των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Από όλες τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών που έγιναν τις τελευταίες μέρες, η αξιολόγηση θα κλείσει οριστικά στις Βρυξέλλες και το βασικό πιάτο στο μενού των συζητήσεων θα είναι η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, για την οποία η προεργασία εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες από όλες τις πλευρές.


Αισιοδοξία της κυβέρνησης

Θετικό είναι το γεγονός ότι έγινε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2016.

Την ίδια ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε από το βήμα της Βουλής πως «ίσως έχουμε μια πολύ καλή συμφωνία, θα το δούμε» εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, για την οποία τόνισε ότι «είναι σχεδόν απίθανο να μην κλείσει». Αναφερόμενος στα όσα συζητούνται για το χρέος, ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι, καθώς φαίνεται να αποφασίζεται η μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό.

Παρά τις όποιες αντιδράσεις του Βόλφγκανκ Σόιμπλε, οι οποίες γίνονται καταφανώς για εσωτερική γερμανική κατανάλωση, η ρύθμιση του χρέους φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών, με το ΔΝΤ να διατηρεί τη "σκληρή" γραμμή του. Φυσικά, μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι τόσο ο διεθνής όσο και ο εγχώριος (σ.σ.: με πρώτη την "Αυγή", που "άνοιξε το θέμα") Τύπος κατακλύζεται από τα σενάρια αναδιάρθρωσής του, αλλά και επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα της πράξης.

Επιτακτική ανάγκη

Τελευταίο παράδειγμα το Bloomberg, το οποίο φιλοξένησε τις ριζικές κινήσεις για το χρέος που απαιτεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε.

Στο έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο ζητείται από τους Ευρωπαίους να δεχτούν πάγωμα των πληρωμών της Ελλάδας σημειώνοντας ότι, αν δεν υπάρξει ελάφρυνση χρέους, αυτό μπορεί να φτάσει έως και το 293,8% του ΑΕΠ το 2060.

Τα 5+1 σενάρια για το χρέος

Από εκεί και πέρα, τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν είτε κατά μόνας είτε σε συνδυασμό συγκλίνουν στα εξής:

1. Αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με χρήση αδιάθετων κεφαλαίων από το πρόγραμμα του ESM. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας θα επωφελούνταν γιατί τα δάνεια του ESM είναι πιο φθηνά και με μεγαλύτερες ωριμάνσεις από αυτές του ΔΝΤ

2. Επιμήκυνση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές δανείων του EFSF, για τα δάνεια του ESM και για τα διμερή δάνεια (GLF). Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε οφέλη στα στατιστικά στοιχεία του χρέους και στο πρωτογενές ισοζύγιο των κρατών - μελών, ενώ η Ελλάδα θα επωφελούνταν από την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων. Για τα διμερή δάνεια GLF, που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης, θα πρέπει να εξαλειφθεί το spread των 50 μ.β. που επιβάλλεται πάνω από το Euribor.

3. Η λήξη όλων των ευρωπαϊκών δανείων θα παραταθεί έως και 60 χρόνια το πολύ.

4. Τα επιτόκια επί των δανείων EFSF/ESM θα μπορούσαν να οριστούν στο ανώτατο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον μέχρι το 2050. Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με επιμήκυνση της μέσης περιόδου λήξης των δανείων κατά 5 έτη.

5. Κατάργηση της αυξανόμενης διαφοράς των επιτοκίων που σχετίζονται με τα δάνεια του δεύτερου προγράμματος που χρησιμοποιήθηκαν για την επαναγορά ομολόγων. Κάτι τέτοιο θα μείωνε τις μελλοντικές δαπάνες για τόκους.

6. Επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMP) στην Ελλάδα (περίπου 8 δισ. ευρώ έως το 2026). Τώρα, σε περίπτωση που τα έσοδα ομαδοποιούνταν και εκταμιεύονταν σε δόσεις κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη του προγράμματος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν πιο διαρκή μηχανισμό παροχής κινήτρων για την εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)