to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 19.05.2016

Πολιτισμός

Αρ. Μπαλτάς: Τα μουσεία είναι ζωντανοί χώροι και θέλουμε να γίνουν ακόμα πιο ζωντανοί

Χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κεντρική εκδήλωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου


«Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο -ένα από τα δέκα καλύτερα του κόσμου- έζησε όλη την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Είναι εδώ για να μας δείξει πώς μπορεί να συνδεθεί με όλες τις μορφές του πολιτισμού της σημερινής Ελλάδας», ανέφερε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδης Μπαλτάς, στο χαιρετισμό του χθες το βράδυ στην κεντρική εκδήλωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που έγινε κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

«Σήμερα θα τολμούσα να πω ότι είναι μια ευτυχισμένη ημέρα για την Ελλάδα. Το να γιορτάζουν τα μουσεία στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο με το να γιορτάζουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει ένα εν δυνάμει μουσείο. Θα μπορούσε όλη η Ελλάδα να θεωρηθεί παγκοσμίως η χώρα μουσείο», σημείωσε ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς. Και πρόσθεσε: «Τα μουσεία ξέρουμε πια- το βλέπουμε από την σημερινή εκδήλωση- δεν είναι εκείνοι οι παθητικοί χώροι όπου κάποιοι επισκέπτες αναπολούν, κάποιοι ειδικοί μελετούν, κάποιοι χαίρονται εκθέματα άλλων εποχών. Είναι ζωντανοί χώροι και θέλουμε να γίνουν ακόμα πιο ζωντανοί. Εκεί, οι θησαυροί της πολιτιστικής κληρονομιάς συναντούν το παρόν σε όλες τις εκφάνσεις του. Τα μουσεία γίνονται έτσι ζωντανοί τόποι μνήμης που συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον μέσω του παρόντος. Τα μουσεία είναι τόποι διπλής φιλοξενίας. Φιλοξενούν τα αγαθά του παρελθόντος αλλά και του παρόντος. Είμαστε όλοι περαστικοί στη γη. Φιλοξενούμαστε με αυτή την έννοια και εμείς σε αυτά τα χώματα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το ελληνικό τμήμα του ICOM και το τιμώμενο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αίθουσα του Βωμού. Χαιρετισμό επίσης, απηύθυναν η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, κ. Αλεξάνδρα Μπούνια. Ομιλίες σχετικές με το θέμα του εορτασμού έγιναν από τον Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και τη Δρ Μαρία Λαγογιάννη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε ολοήμερη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο, με τη συμμετοχή σημαντικών πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου. 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)