to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 13.05.2016

Διεθνή

Εργασιακός μεσαίωνας στις ΗΠΑ: Εργαζόμενοι σε βιομηχανίες φοράνε πάνες γιατί δεν τους επιτρέπεται να κάνουν διάλειμμα για τουαλέτα (βίντεο)

Οι βιομηχανίες κοτόπουλου απαγορεύουν στους εργαζόμενούς τους να κάνουν διάλειμμα για τουαλέτα (!) καταγγέλλει η ΜΚΟ Oxfam America, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να καταφεύγουν στις πάνες.


Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα σε πολλά ορνιθοτροφεία στις ΗΠΑ έφερε στο φως της δημοσιότητας μια νέα αποκαλυπτική έκθεση της οργάνωσης Oxfam America, με τίτλο «No Relief», η οποία εστιάζει στα προβλήματα των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο.
Η κατανάλωση του κρέατος στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί και οι Αμερικανοί καταναλώνουν 30% περισσότερα κοτόπουλα από ότι πριν από 20 χρόνια.

Οι τέσσερις κολοσσοί του κοτόπουλου στις ΗΠΑ (Tyson Foods, Perdue Farms, Sanderson Farms, Pilgrim's Pride) έχουν ως στόχο τη μεγαλύτερη παραγωγή κοτόπουλου. 
 

Οι συνθήκες για τους εργαζόμενους στις εταιρείες αυτές είναι άθλιες, όπως καταγγέλλει σε έκθεσή της η οργάνωση: οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν πολύωρες βάρδιες με ένα και μοναδικό διάλειμμα μισής ώρας και μισθούς κάτω από 10 δολάρια την ώρα.

Όπως σημειώνει σε έκθεσή της η οργάνωση, συχνά οι επικεφαλής αρνούνται στους εργαζόμενους το δικαίωμα να κάνουν διάλειμμα για τουαλέτα. 

Ένας εργαζόμενος σε ορνιθοτροφείο της Αλαμπάμα καταγγέλλει ότι ο προϊστάμενός του απειλεί τακτικά τους υπαλλήλους προκειμένου να μην αφήνουν το πόστο τους. «Πήγαινε στην τουαλέτα αν θες, όμως μετά πέρνα από το λογιστήριο», συνηθίζει να τους λέει, σύμφωνα πάντα με τις εντολές που έχει λάβει και ίδιος από τη διοίκηση. Άλλη μία εργαζόμενη στη Βιρτζίνια ισχυρίζεται ότι, για να πάρει άδεια να πάει τουαλέτα, μεσολαβούν κάθε φορά από 20 λεπτά μέχρι και 1 ώρα.

Θέλοντας να αποφύγουν την ντροπή ενός ατυχήματος, πολλοί από τους εργαζόμενους παραδέχονται ότι φορούν πάνες στη δουλειά. «Φοράω Pampers» είπε ένας εργαζόμενος στην Oxfam. «Εγώ και πολλοί, πολλοί άλλοι πρέπει να φοράμε Pampers» σημείωσε. 

Μάλιστα, πολλοί έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούν ότι το να κάνουν διάλειμμα για τουαλέτα είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα.

Για να κάνει κάποιος το πολυπόθητο διάλειμμα, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος να τον αντικαταστήσει στην γραμμή παραγωγής. Συχνά αντικαταστάτης δεν βρίσκεται ή αργεί πολύ να βρεθεί.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε στην τουαλέτα μόνο στη διάρκεια του ημίωρου διαλείμματός τους. Στο διάστημα αυτό, ανέφερε εργαζόμενος σε βιομηχανία κοτόπουλων στην Αλαμπάμα, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αλλάξει, να φάει μεσημεριανό, να περιμένει στην ουρά για τουαλέτα μαζί με εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους και να προλάβει να φορέσει και πάλι τη στολή εργασίας του.

Δείτε το βίντεο με μαρτυρίες:

Πηγή: The Washington Post

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)