to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 09.05.2016

Διεθνή

Παραιτήθηκε από όλα τα αξιώματά του ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν - Την ερχόμενη Τρίτη ορίζεται ο αντικαταστάτης του

Την παραίτησή του από όλα τα αξιώματά του ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, λίγες μόνον ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος, η οποία επρόκειτο να αποφασίσει ως προς την περαιτέρω παραμονή του στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος.


Νεότερη ενημέρωση 20:01
 

Μετά την σημερινή αιφνιδιαστική παραίτηση από όλα τα αξιώματά του, του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ο διάδοχός του στην αρχηγία του κόμματος - ο οποίος θα τον διαδεχθεί και στην κορυφή της κυβέρνησης συνασπισμού τους με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα - θα ορισθεί την ερχόμενη Τρίτη από την Διοικούσα Επιτροπή των Σοσιαλδημοκρατών, όπως αποφασίστηκε κατά την αποψινή συνεδρίασή της στη Βιέννη, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει ο σημερινός γενικός διευθυντής των Αυστριακών Σιδηροδρόμων, Κρίστιαν Κερν.

Προσωρινά την αρχηγία των Σοσιαλδημοκρατών αναλαμβάνει ο έως τώρα υπαρχηγός και θεωρούμενος ως ισχυρότερος πολιτικός τους, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, ενώ μεταβατικός καγκελάριος, μέχρι την ανακοίνωση του νέου αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ορίσθηκε από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο αντικαγκελάριος της κυβέρνησης και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του από τον Βέρνερ Φάιμαν σήμερα το μεσημέρι εξέπληξε ακόμη και τους στενότερους συνεργάτες του, καθώς, παρά την κριτική που του ασκείτο τελευταία και παρά τις μεμονωμένες τοποθετήσεις από κάποια ανώτερα κομματικά στελέχη για αλλαγή όχι μόνον της πολιτικής του κόμματος αλλά και προσώπων με κύριο στόχο τον ίδιο, όλα έδειχναν πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, θα αποφασιζόταν η παραμονή του τουλάχιστον μέχρι το τακτικό συνέδριο του κόμματος, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο ίδιος, λίγο πριν την ανακοίνωση της παραίτησής του είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του, τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ και τον εταίρο του στην κυβέρνηση, τον αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος "έλαβε γνώση με σεβασμό", όπως δήλωσε αργότερα και αύριο πρόκειται να ενημερώσει τα ανώτερα όργανα του δικού του κόμματος για τις εξελίξεις, χωρίς ο ίδιος να θέτει θέμα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών που κανονικά είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2018.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι διάδοχος τον Βέρνερ Φάιμαν ως αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και στη συνέχεια ως καγκελάριος στην κυβέρνηση, έχει τόσο ο σημερινός διευθυντής των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, Κρίστιαν Κερν, όσο και ο γνωστός στον διεθνή χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, επί σειρά ετών διευθυντής μεγάλων ομίλων τηλεοπτικών δικτύων (όπως του RTL) και πρώην γενικός διευθυντής τη δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, Γκέρχαρντ Τσάιλερ.

Αρκετοί επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στα ομόσπονδα κρατίδια φέρεται να υποστηρίζουν τη λύση με τον Κρίστιαν Κερν, ενώ η ισχυρότερη οργάνωση του κόμματος, εκείνη στην Βιέννη, τάσσεται υπέρ της ανάληψης της αρχηγίας του κόμματος και της κυβέρνησης, από τον Γκέρχαρντ Τσάιλερ.

Ο ίδιος ο 56χρονος Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας " ΄Εστεραιχ", ανακοινώνει την πλήρη αποχώρησή του από την αυστριακή πολιτική, κάνοντας, όπως λέει, κάποιες σκέψεις για να αναλάβει μελλοντικά κάποια θέση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ως προς το κόμμα του επισημαίνει πως επιθυμεί να επιστρέψει αυτό στην ενότητα, έχοντας εξαιρετικά στελέχη τόσο στις τάξεις του όσο και στην κυβέρνηση.

Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν -- ο οποίος βρισκόταν επί 7,5 χρόνια επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης, ο τρίτος σε μακροβιότητα σε αυτό το αξίωμα μεταπολεμικά, και του κόμματός του -- ασκείτο κριτική για την αποτυχία του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου στον πρώτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, για τους χειρισμούς του στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την "ενδοτικότητά" του απέναντι στην επιμονή σε νεοφιλελεύθερες από τον εταίρο του το Λαϊκό Κόμμα.

Επιπλέον έντονη ήταν επίσης η κριτική εναντίον του για στροφή "180 μοιρών" στο Προσφυγικό, όπου φέρεται να υιοθέτησε τη ρητορική και να εφάρμοσε την πολιτική του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, της αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, ήταν αναπάντεχα ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1% -- έχοντας πολλές πιθανότητες να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο τους στις 22 Μαίου και να αναλάβει νέος πρόεδρος της χώρας -- ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Ρούντολφ Χούντστορφερ, είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3%.

Η κριτική στον Βέρνερ Φάιμαν είχε βαθύτερα αίτια και συνδεόταν γενικότερα με την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων από την παραμέληση και την απομάκρυνση του κόμματος του από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοπροβάλλεται ως το λαϊκό κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

Ο γεννημένος το 1960 απερχόμενος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών είχε αναλάβει την αρχηγία του κόμματος τον Ιούλιο του 2008 από τον τότε καγκελάριο Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ, στην κυβέρνηση του οποίου είχε διατελέσει έως τότε επί δύο χρόνια υπουργός Συγκοινωνιών.

Ο Βέρνερ Φάιμαν διαδέχθηκε τον Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ ως καγκελάριος μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2008, αναλαμβάνοντας επικεφαλής ενός νέου συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, ο οποίος συνεχίστηκε και μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2013 και παραμένει έως σήμερα, με τη θητεία του να τελειώνει κανονικά το Σεπτέμβριο του 2018.

Ο απερχόμενος καγκελάριος είχε βρεθεί στην πολιτική της χώρας του από μικρή ηλικία, έχοντας ηγηθεί της Νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών και έχοντας υπηρετήσει επί σειρά ετών ως δημοτικός σύμβουλος και "υπουργός" στην τοπική κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, υπό τον εδώ και 22 χρόνια δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος από σήμερα ασκεί καθήκοντα μεταβατικού αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος –με τους Σοσιαλδημοκράτες– συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, θα διοριστεί προσωρινός καγκελάριος, σύμφωνα με την αυστριακή προεδρία.

Προηγούμενη ενημέρωση 14:05:

   

Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος ηγείται του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Φάιμαν έχουν σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα και μια εκπρόσωπος του προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ δήλωσε πως ο Μιτερλένερ θα αναλάβει προσωρινά το αξίωμα του καγκελαρίου.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν κανονικά το 2018.

...........

Αρχική ανάρτηση:

Στη σύντομη δήλωσή του, έπειτα από τη συνάντησή του με μερικούς επικεφαλής του κόμματος στα εννέα αυστριακά κρατίδια, ο απερχόμενος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών αιτιολόγησε την απόφασή του για παραίτηση με την απώλεια της πλήρους στήριξης προς το πρόσωπό του, που υπήρξε εμφανής τις τελευταίες ημέρες.

"Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Οποιος δεν έχει αυτή τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον", τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως πρόκειται για το μέλλον της Αυστρίας και είναι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Είμαι υπερήφανος για την Αυστρία, η χώρα προσέφερε αρκετά και έδωσε άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα ήταν ανεύθυνο να μην λάμβανε και τα δικά της μέτρα, σημείωσε ο απερχόμενος καγκελάριος αναφερόμενος στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η οποία είχε δεχθεί τελευταία έντονη κριτική.

Η απόφαση του Βέρνερ Φάιμαν για παραίτησή του από όλα τα αξιώματα έρχεται να ανατρέψει τις χθεσινές εκτιμήσεις του πλέον έμπιστού του στην κυβέρνηση, του υπουργού Καγκελαρίας Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ, ο οποίος είχε εμφανιστεί πεπεισμένος πως η απόφαση έχει ουσιαστικά ληφθεί και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών και μετά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής τους.

Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ασκείτο κριτική για στροφή του "180 μοιρών" στο Προσφυγικό, για υποχωρητικότητα του απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο, για υιοθέτηση της ρητορικής και για εφαρμογή της πολιτικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο υποψήφιος των οποίων Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1% , ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3 %.

Σε σχέση με αυτή την κριτική, δεν ήταν λίγα τα ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών που ζητούσαν επίσπευση του προγραμματισμένου για τον ερχόμενο Νοέμβριο κανονικού συνεδρίου τους και για την πραγματοποίησή του ήδη πριν το καλοκαίρι, ενώ πολλές κομματικές οργανώσεις στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια φέρονταν να θέτουν θέμα όχι μόνον αλλαγής πορείας, αλλά και αλλαγής προσώπων.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Βέρνερ Φάιμαν, το Προσφυγικό, δεν ήταν και η μόνη αιτία για το "εκλογικό φιάσκο", αλλά οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που οδήγησαν στην αναπάντεχη για το ύψος της, επικράτηση του υποψήφιου των Ελευθέρων, βρίσκονται πολύ πιο βαθιά.

Και αυτοί οι λόγοι φέρεται πως έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την "ενδοτικότητά" του απέναντι στον - σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο -- εταίρο του το Λαϊκό Κόμμα, όπως έχουν να κάνουν γενικότερα και με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοεμφανίζεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)