to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 05.05.2016

Πολιτική

N. Hγουμενίδης: «Αναλάβαμε στα δύσκολα. Αναλάβαμε τα δύσκολα»

«Αναλάβαμε στα δύσκολα. Αναλάβαμε τα δύσκολα», τόνισε κατά τη σημερινή του τοποθέτηση ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα και αύριο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.


Ολόκληρη η ομιλία: 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή Κυβέρνηση, οι βουλευτές που την στηρίζουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ,

έχουμε πλήρη επίγνωση όσων φέρνουμε σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνει το παρόν νομοσχέδιο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι μέτρα «δύσκολα» που έρχονται να προστεθούν σε δυο βαριά αντι-κοινωνικά Μνημόνια που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, και οδήγησαν σε απώλεια 25% του ΑΕΠ ή μ΄άλλα λόγια μας έκαναν κατά 25% φτωχότερους.

Είναι μέτρα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε στα πλαίσια της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία.

Είναι μέτρα που για να μην τροφοδοτήσουμε με οξυγόνο την συντηρητική επιλογή που θέλει να βάλει στο περιθώριο τις κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες στηρίζεται και πρέπει να στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.  

Γνωρίζουμε όλοι ότι οι αριθμοί που παραλάβαμε είναι αμείλικτοι. Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα και ασφυκτικά.

Με άλλα λόγια, η «πίτα» που μας άφησαν τα Μνημόνια για να μοιραστεί είναι περιορισμένη, «κουτσουρεμένη».

Κι αυτό επειδή:

- προηγήθηκαν οι ληστρικές μνημονιακές δεσμεύσεις που από τη φύση τους έχουν εισπρακτικό προσανατολισμό και όχι μόνο δεν δίνουν διάρα, ίσα-ίσα όχι μόνο αδιαφορούν αλλά επιτέθηκαν ενάντια στον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης

- προηγήθηκε η εγκληματική καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων με τη χαριστική βολή του PSI, που τόσο περηφανεύεται ο κος Βενιζέλος.

-Γιατί μερίδα της Αντιπολίτευσης που σήμερα «κουνάει το δάχτυλο» χρησιμοποιούσε την κοινωνική ασφάλιση των πολιτών ως εργαλείο για την ενίσχυση της πελατειακής λογικής και για τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Αυτό άλλωστε εξυπηρετούσε η πρωτοφανής πολυδιάσπαση του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

κ.κ. βουλευτές

Με τη σημερινή Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, με οδηγό την κοινωνική δικαιοσύνη, εξαντλούμε όλα τα περιθώρια που έχουμε στη διάθεση μας για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα.

Έτσι:

  1. κατοχυρώνουμε ένα αυτονόητο «μαξιλάρι» αξιοπρέπειας, μια εθνική σύνταξη. Δίδεται σε όλους, με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, με χρηματοδότηση από τη φορολογία, όχι από τις εισφορές. Ισόποση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας. Οραματιζόμαστε πολλά περισσότερα για τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών. Αλλά δεν αφήνουμε «ξεκρέμαστους», στον αέρα τους πιο αδύναμους από τους πιο αδύναμους.

  2. σταδιακά αντικαθιστούμε το ΕΚΑΣ με την εθνική σύνταξη, δηλαδή ουσιαστικά διορθώνουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τη φτώχεια των ηλικιωμένων.

  3. προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη στα μεγάλα ελλείμματα που έχουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, δηλαδή στοχεύουμε σε μια εσωτερική αναδιανομή, για να μην επιβαρυνθούν οι αδύναμοι, τα μεσαία στρώματα.

  4. προβλέπονται ενιαία ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών για όλους, στη βάση καταβαλλόμενων αποδοχών ή εισοδήματος.

  5. επιτυγχάνουμε την εξοικονόμηση των 1,8 δις από την  ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με άξονα τη σταθεροποίηση και διάσωση του συστήματος, αλλά και θωράκιση των χαμηλότερων εισοδημάτων.

κ.κ. βουλευτές

Έχουμε την ξεκάθαρη άποψη ότι καμία Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει από μόνη της, αλλά ότι:

-Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση προϋποθέτει και απαιτεί να υπάρξουν επενδύσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τράπεζα ειδικού σκοπού, για τις παραγωγικές δυνάμεις,

- Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση προϋποθέτει και απαιτεί την ανάσχεση της ανεργίας.

- Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση προϋποθέτει και απαιτεί να σταματήσει η αιμορραγία της ελληνικής κοινωνίας, η διαρροή του επιστημονικού προσωπικού της χώρας στο εξωτερικό

- Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση προϋποθέτει και απαιτεί να είναι η κοινωνία όρθια.

- Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση προϋποθέτει και απαιτεί να λέμε την αλήθεια, όσο δύσκολη και αν είναι, στις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις γιατί εκείνες βάζουν «πλάτη» στην υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τη κοινωνία.

Και ξέρουμε πρώτοι από όλους:

Ότι η κοινωνία παρακολουθεί με αγωνία, με ενδιαφέρον, με ανησυχία, αλλά δεν είναι απέναντι

Ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας μας στηρίζει σε αυτό το δύσκολο δρόμο.



 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις κρίσιμες καμπές εμείς δεν κρυφτήκαμε. Κρατήσαμε ενήμερο το λαό σε όλα τα στάδια. Κριθήκαμε και κρινόμαστε καθημερινά. Και εμείς και – δυστυχώς για σας - και εσείς.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)