to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 29.04.2016

Διεθνή

Nεκροί θεωρούνται πλέον και οι 13 επιβαίνοντες στο ελικόπτερο που συνετρίβη στη Νορβηγία

Το ελικόπτερο συνετρίβη καθώς πετούσε προς την ακτή, από την πετρελαϊκή πλατφόρμα Gullfaks B της εταιρίας Statoil, αναφέρει το κέντρο συντονισμού και διάσωσης της Νορβηγίας. Έντεκα από τους 13 επιβαίνοντες έχουν ήδη εντοπιστεί νεκροί.


Ενημέρωση 19:28

Οι αρχές καθηλώνουν όλα τα ελικόπτερα του ίδιου τύπου με εκείνο που συνετρίβη στα ανοιχτά του Μπέργκεν. Νεκροί θεωρούνται και οι 13 επιβαίνοντες

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Νορβηγίας αποφάσισε να καθηλώσει όλα τα ελικόπτερα του ιδίου τύπου με εκείνο που συνετρίβη σήμερα στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της χώρας.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε νορβηγικά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι είδαν το στροφείο του Super Puma να ξεκολά από το ελικόπτερο λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή. Το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση NRK ότι το στροφείο βρέθηκε στην ξηρά, σε απόσταση 200-300 μέτρων από την καμπίνα του ελικοπτέρου η οποία έχει βυθιστεί στη θάλασσα.

Με ανακοίνωσή του στο Twitter το κέντρο διευκρίνισε ότι έχουν σταματήσει οι επιχειρήσεις διάσωσης. Έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τη θάλασσα 11 πτώματα, όμως οι αρχές θεωρούν ότι και οι 13 επιβαίνοντες στο ελικόπτερο είναι νεκροί.

Από τους 11 επιβάτες και τα δύο μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου της εταιρείας Statoil, το οποίο επέστρεφε στην ξηρά από την εξέδρα άντλησης πετρελαίου Gullfaks B, οι 11 ήταν Νορβηγοί, ένας Βρετανός και ένας Ιταλός.

"Το ελικόπτερο καταστράφηκε ολοσχερώς", πρόσθεσε το κέντρο.

Η Statoil ανακοίνωσε ότι μετά το δυστύχημα διακόπηκαν οι εργασίες άντλησης στην εξέδρα Gullfaks B, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα λειτουργήσει ξανά.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, το στροφείο αποκολλήθηκε από το ελικόπτερο στον αέρα. "Κοίταζα προς τα επάνω, το στροφείο χαλάρωσε και εξαφανίστηκε προς τα βόρεια. Μετά, το ελικόπτερο έστριψε προς τον βορρά και είδα φωτιά στην κορυφή του, στο σημείο της ένωσης με το στροφείο. Έπιασε φωτιά πριν συντριβεί", είπε ο Τζον Άτλε Σέκινγκσταντ στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας Bergens Tidende.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Κρίς Άντερσεν, είπε στη δημόσια τηλεόραση NRK: "Είδα το στροφείο να ξεκολλάει... Ήταν φριχτό. Έγινε μια τεράστια έκρηξη. Αισθανόμουν τις δονήσεις".

Η πρωθυπουργός και ο βασιλιάς της Νορβηγίας εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων.

Στην περιοχή όπου σημειώθηκε το δυστύχημα, στα δυτικά του Μπέργκεν, πετούν πολύ συχνά ελικόπτερα που μεταφέρουν εργαζομένους από και προς τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Οι καιρικές συνθήκες σήμερα στην περιοχή ήταν καλές.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Νορβηγίας καθήλωσε προσωρινά όλα τα ελικόπτερα τύπου Eurocopter EC225LP, όμως διευκρίνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καθορίσει τα αίτια της συντριβής.

Η Airbus Helicopters --η πρώην Eurocopter Group--, θυγατρική της Airbus Group εξέφρασε "τη βαθύτατη λύπη της για την τραγωδία" και συλλυπήθηκε τους συγγενείς των θυμάτων. "Η ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Airbus Helicopters και παρέχουμε την πλήρη υποστήριξή μας στους ερευνητές του δυστυχήματος", σημείωσε.

Ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου, που σήμερα είναι γνωστός με την ονομασία H225 Super Puma, χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ενημέρωση 18:38

Και οι 13 επιβαίνοντες στο μοιραίο ελικόπτερο που συνετρίβη στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με την αστυνομία, αναφέρει ημερήσια εφημερίδα.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό δύο επιβαινόντων στο μοιραίο ελικόπτερο συνεχίζονται, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του συντονιστικού κέντρου διάσωσης.

Οι έντεκα επιβαίνοντες στο μοιραίο ελικόπτερο εντοπίστηκαν νεκροί, σύμφωνα με το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης στη Νορβηγία.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ελικόπτερο επέβαιναν ένας Βρετανός και ένας Ιταλός, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες κατάγονταν από τη Νορβηγία.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Νορβηγίας, δηλώνει ότι το ελικόπτερο που συνετρίβη ήταν μοντέλο της Eurocopter, σημειώνοντας ότι ο τύπος του ελικοπτέρου, είχε παρουσιάσει προβλήματα με το κιβώτιο ταχυτήτων, το 2012.

Ενημέρωση 16:31

Έντεκα επιβαίνοντες στο μοιραίο ελικόπτερο εντοπίστηκαν νεκροί, σύμφωνα με το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης στη Νορβηγία.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό δύο επιβαινόντων στο μοιραίο ελικόπτερο συνεχίζονται, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του συντονιστικού κέντρου διάσωσης.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ελικόπτερο επέβαιναν ένας Βρετανός και ένας Ιταλός, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες κατάγονταν από τη Νορβηγία.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Νορβηγίας, δηλώνει ότι το ελικόπτερο που συνετρίβη ήταν μοντέλο της Eurocopter, σημειώνοντας ότι ο τύπος του ελικοπτέρου, είχε παρουσιάσει προβλήματα με το κιβώτιο ταχυτήτων, το 2012.

Ενημέρωση 15:55

Αρκετοί επιβαίνοντες στο ελικόπτερο που συνετρίβη νωρίτερα στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας, έχουν εντοπιστεί νεκροί.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, δηλώνουν αστυνομικές πηγές στην τοπική εφημερίδα “Bergens Tidende.”

Το ελικόπτερο που συνετρίβη νωρίτερα στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας μετέφερε 13 επιβαίνοντες, ενώ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Η έρευνα των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με τις αρχές.

Το ελικόπτερο επέστρεφε από την πλατφόρμα Gullfaks B της εταιρίας Statoil στη Βόρεια Θάλασσα.

“Το ελικόπτερο έχει ολοσχερώς καταστραφεί. Τα σωστικά συνεργεία κάνουν ότι μπορούν για να εντοπίσουν τους επιβαίνοντες ζωντανούς,” δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου διάσωσης και συντονισμού των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν 11 επιβάτες και 2 μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με τη Statoil.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών αστυνομικών αρχών επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν εντοπιστεί επιζώντες μέχρι τη στιγμή αυτή.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στη Νορβηγία, NRK και TV2 παρουσιάζουν πλάνα από τη θαλάσσια περιοχή της πτώσης του ελικοπτέρου, όπου διακρίνονται συντρίμμια.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Έρνα Σόλμπεργκ ανέφερε σε ανάρτησή της, στον Twitter ότι “τα νέα από την πτώση του ελικοπτέρου είναι φρικτά.”

***************

Δεκατρία άτομα επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων NTB, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Δεν έχουν εντοπιστεί οι επιβαίνοντες

Οι αστυνομικές αρχές στη Νορβηγία δηλώνουν ότι δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο που συνετρίβη στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της χώρας, ενώ οι έρευνες των σωστικών συνεργείων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Παράλληλα, η εταιρία Statoil, ανακοίνωσε ότι όλα τα ελικόπτερα του ίδιου τύπου με αυτό που συνετρίβη έχουν προσωρινά καθηλωθεί στο έδαφος.

Η πτώση του ελικοπτέρου σημειώθηκε στα δυτικά της πόλης Μπέργκεν, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Νορβηγία, ενώ η περιοχή χαρακτηρίζεται από τις συχνές πτήσεις ελικοπτέρων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες των εγκαταστάσεων γεώτρησης πετρελαίων.

(φωτ. από τις επιχειρήσεις διάσωσης, από το Twitter)

“Φρικτά τα νέα” από τη συντριβή του ελικοπτέρου, σημειώνει σε ανάρτηση στον Twitter, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Το σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)