to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:06 | 27.04.2016

Κοινωνία

159 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται στη Λέρο από Λέσβο και Χίο

Συνολικά 159 μετανάστες και πρόσφυγες (120 από τη Λέσβο και 39 από τη Χίο) γίνεται επιχείρηση να μεταφερθούν απόψε στη Λέρο προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα χοτ σποτ των δυο νησιών όπου συνολικά βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι περισσότερα από 6000 άτομα.


Από τη Μυτιλήνη η αναχώρηση έχει προγραμματισθεί για τις 12 τα μεσάνυχτα ενώ η αναχώρηση από τη Χίο έγινε με 39 τελικά επιβαίνοντες και μετά από μια επιχείρηση που κατέληξε στην αναζήτηση 161 προσφύγων και μεταναστών που αποβιβάστηκαν από το πλοίο και διασκορπίστηκαν στα γύρω από το λιμάνι χωράφια. Συγκεκριμένα 200 μετανάστες και πρόσφυγες οδηγήθηκαν με λεωφορεία στο λιμάνι των Μεστών προκειμένου να αναχωρήσουν για τη Λέρο με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα τζετ».

Για άγνωστους όμως λόγους η αναχώρηση καθυστέρησε ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά αλλοδαποί που δήλωσαν «αλληλέγγυοι» στους μετανάστες και στους πρόσφυγες βρέθηκαν στο λιμάνι και καλούσαν τους πρόσφυγες να αποβιβασθούν από το πλοίο γιατί αυτό θα τους μετέφερε στην Τουρκία. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι δυο από αυτούς τους αλλοδαπούς έχουν ήδη συλληφθεί και αύριο το πρωί οδηγούνται στον Εισαγγελέα. Τελικά οι 200 πρόσφυγες έσπασαν την εσωτερική πόρτα του καραβιού και αποβιβάσθηκαν. Μετά από προσπάθειες και διαπραγματεύσεις που κράτησαν ώρα, 39 από τους 200 επιβιβάσθηκαν ξανά στο πλοίο ενώ οι υπόλοιποι με πούλμαν μεταφέρθηκαν στην πόλη της Χίου και συγκεκριμένα στον καταυλισμό του Δήμου στη Σούδα και στον υπαίθριο χώρο πλάι στο ΔΗΠΕΘΕ.

Ας σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην πόλη και όχι στο χοτ σποτ αφού οι κάτοικοι του γειτονικού στο χοτ σποτ χωριού Χαλκειός έκλεισαν το δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη αύξηση της χωρητικότητας του Κέντρου και συνολικά για την παρουσία του Κέντρου και των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)