to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:25 | 26.04.2016

Διεθνή

Νορβηγία: Το κράτος θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση για την "απάνθρωπη" μεταχείριση του Άντερς Μπρέιβικ από τις αρχές

Οι αρχές της Νορβηγίας, που καταδικάστηκαν για την "απάνθρωπη" και "ταπεινωτική" μεταχείριση του ακροδεξιού δολοφόνου Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα ασκήσουν έφεση στην απρόσμενη αυτή απόφαση.


Στις 20 Απριλίου, δικαστήριο του Όσλο έκρινε ότι οι συνθήκες κράτησης του Μπρέιβικ παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο 37χρονος εξτρεμιστής κρατείται στην απομόνωση εδώ και περίπου 5 χρόνια, αφού σκότωσε 77 ανθρώπους με μια βόμβα στη νορβηγική πρωτεύουσα και ανοίγοντας κατόπιν πυρ σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησάκι Ουτόγια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Άντερς Άνουντσεν ανακοίνωσε ότι θα ασκηθεί έφεση. Οι αρχές δεν έχουν δώσει περισσότερες διευκρινίσεις όμως, όπως εξηγεί η κυβέρνηση, "ο κυριότερος λόγος (...) είναι ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες ζει ο Μπρέιβικ δεν συνιστούν, σύμφωνα με το κράτος, απάνθρωπη ή υποτιμητική μεταχείριση, όπως ορίζεται από το άρθρο 3 της Σύμβασης".

Στην απόφασή της, η δικαστής Χέλεν Αντέναες Σέκουλιτς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη διάρκεια της απομόνωσης του 37χρονου και στη σωματική έρευνα στην οποία υποβάλλεται αφού κάνει τον περίπατό του. Καταδίκασε το κράτος να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του Μπρέιβικ, δηλαδή 331.000 κορώνες Νορβηγίας (35.850 ευρώ).

"Δεν αποτελεί έκπληξη η έφεση του κράτους", δήλωσε ο καθηγητής νομικής Κέιτιλ Λάρσεν. "Από τη μία, εκφράζει τη διαφωνία του με την ερμηνεία του νόμου και την αξιολόγηση των αποδείξεων από το δικαστήριο και από την άλλη, η απόφαση θέτει ερωτήματα που αξίζει να εξεταστούν από ανώτερο δικαστικό σώμα", εξήγησε.

Στις 22 Ιουλίου 2011 ο Μπρέιβικ, που σήμερα εκφράζει ανοιχτά τις ναζιστικές πεποιθήσεις του, σκότωσε οκτώ ανθρώπους με μια βόμβα που είχε τοποθετήσει κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο. Την ίδια ημέρα, άνοιξε πυρ σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, σκοτώνοντας συνολικά 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους εφήβους. Το 2012 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, τη μέγιστη ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί με βάση τη νορβηγική νομοθεσία. Η κράτησή του μπορεί ωστόσο να παραταθεί, εφόσον συνεχίσει να θεωρείται επικίνδυνος.

Στη φυλακή του Σκίεν, έχει στη διάθεσή του τρία κελιά με δύο ντους, δύο τηλεοράσεις, ένα Xbox, ένα Playstation και όργανα γυμναστικής, ωστόσο υποστηρίζει ότι η απομόνωσή του βλάπτει την υγεία του. Στη δίκη που διεξήχθη στο διάστημα 15-18 Μαρτίου ο ίδιος παρουσίασε έναν μακρύ κατάλογο παραπόνων: από τον κρύο καφέ που του σερβίρουν μέχρι τους περιορισμούς στις επαφές του με τον έξω κόσμο.

Είναι άγνωστο ακόμη το πότε και πού θα συνεδριάσει το Τριμελές Εφετείο προκειμένου να εκδικάσει την έφεση του κράτους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)