to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 20.04.2016

Οικονομία

Αλ. Χαρίτσης: Στρατηγικός σχεδιασμός υλοποίησης δράσεων και διάθεσης κονδυλίων και στον τομέα του πολιτισμού

O Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης συμμετείχε σήμερα σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης με θέμα: «Η μετάβαση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο ΕΣΠΑ 2014-2020: Απολογισμός δράσεων, επιτεύγματα, προβλήματα και σχεδιασμός νέου προγράμματος». Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, ο Υφυπουργός αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζει ο πολιτισμός στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014-2020.


Αναφερόμενος στον επιπόλαιο και άστοχο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2007-2013 και στα προβλήματα των υπέρογκων υπερδεσμεύσεων σειράς προγραμμάτων, σημείωσε ότι μετά από εντατική εργασία η προηγούμενη προγραμματική περίοδος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την Ελλάδα να είναι πρώτη ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ σε απορρόφηση πόρων. Επιπλέον, είναι η πρώτη χώρα-μέλος με εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων 2014-2020. Επετεύχθη έτσι ο τριπλός στόχος: να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία με σημαντικούς πόρους (5 δισ. ευρώ το τελευταίο τετράμηνο του 2015), να εξασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση των έργων της περιόδου 2007-2013 και να ξεκινήσουν τα προγράμματα της νέας περιόδου πριν από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε.

«Στη νέα προγραμματική περίοδο είναι απαραίτητος και στον τομέα του πολιτισμού ένας στρατηγικός σχεδιασμός υλοποίησης δράσεων και διάθεσης κονδυλίων που στον πυρήνα του θα έχει την ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα του πολιτισμού, του σεβασμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της στήριξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας», επεσήμανε ο Υφυπουργός και πρόσθεσε: «Ήδη, άλλωστε, έχει γίνει σημαντική δουλειά. Σε σαφώς δυσκολότερες συνθήκες από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, βρισκόμαστε συγκριτικά τουλάχιστον κατά δυο χρόνια πιο μπροστά στον προγραμματισμό μας, καθώς οι πρώτες εντάξεις έργων του τομέα πολιτισμού για την νέα προγραμματική περίοδο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Εντάξεις έργων του τομέα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο του 2010, που αντιστοιχεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο στο τέλος του 2017».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε εκτενώς στη νέα αντίληψη για το σχεδιασμό των δράσεων που αφορούν τον πολιτισμό και αποτυπώνεται στις προσκλήσεις των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ που βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης. Για παράδειγμα, στο τομεακό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ένας από τους οκτώ άξονες στους οποίους έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα είναι οι «πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες». Στις προσκλήσεις που έχουν ήδη εκδοθεί, αναγνωρίζεται η σημασία του πολιτισμού και δίνεται η ευκαιρία στους καλλιτέχνες να διεκδικήσουν χρηματοδότηση.

Τέλος, ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως στόχος είναι μέσω των έργων του νέου ΕΣΠΑ να υλοποιηθούν δράσεις με προστιθέμενη αξία για τον πολιτισμό, τους καλλιτέχνες και την κοινωνία, δράσεις και υποδομές με υψηλό κοινωνικό αποτύπωμα ενταγμένες στο συνολικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)