to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:14 | 18.04.2016

Κοινωνία

Δημόσια επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης από τις κρατούμενες στις φυλακές Θήβας

Με ένα δημόσιο κείμενο απευθύνονται οι κρατούμενες των φυλακών της Θήβας στον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, αναφορικά με τις μητέρες κρατούμενες. Μεταξύ άλλων ζητούν την τροποποίηση της ποινής για το νόμο που αφορά τις μητέρες κρατούμενες προς το καλύτερο.


Όπως σημειώνουν αναλυτικά στο κείμενο τους:
 

«Καθώς έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση της αποσυμφόρησης των φυλακών, χωρίς αποτέλεσμα και με την αποτυχία της εφαρμογής του νόμου που αφορούσε τις μητέρες κρατούμενες, με ποινή ως δέκα έτη και τέκνα ως οκτώ ετών, προχωράμε στα παρακάτω αιτήματα.
 

Πρώτον: την τροποποίηση της ποινής για το νόμο που αφορά τις μητέρες κρατούμενες προς το καλύτερο και την εφαρμογή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου και με δεκτές απ΄ τη μεριά μας όλες τις προϋποθέσεις που μπορεί να απαιτήσει ο δικαστής. (Π.χ κατ'οικον περιορισμό ή βραχιολάκι)

Επίσης προτείνουμε τη δυνατότητα διαφορετικού υπολογισμού της ποινής για τις μωρομάνες κρατούμενες με τέκνα εώς οκτώ ετών.
 

Δεύτερον: Το δεύτερο αίτημα μας αφορά τις ποινές άνω των δέκα ετών, για τις οποίες απαιτείται η έκτιση του 1/3 της ποινής υπολογισμένης χωρίς τα ευεργετικά ημερομίσθια. Θεωρούμε οτι η συγκεκριμένη διάταξη ωθεί τους κρατούμενες να απέχουν απο τις εργασίες, καθώς πολλές απ' αυτές είναι πολύ κουραστικές αλλά συγχρόνως και πολύ σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών.


Ζητάμε λοιπόν να εφαρμοστεί ο υπολογισμός των πονών με το 1/3 μεικτά, δηλαδή μαζί με τα ευεργετικά ημερομίσθια, διότι θεωρούμε πως μια τέτοια διάταξη καλύπτει συγχρόνως δύο παραμέτρους και τον σωφρονισμό του κρατουμένου και το ευεργέτημα του νόμου, να μπορέσει να έχει πιο σύντομα μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του.
 

Τρίτον: Θεωρούμε οτι οι ποινές που επιβάλλονται τόσο πρωτόδικα όσο και στο Εφετείο είναι εξοντωτικές. Τουλάχιστον μία στης δύο υποθέσεις έχουν τη κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης με αποτέλεσμα αυτοί οι κρατούμενοι να εξαιρούνται απο ευεργετικές διατάξεις, όπως πχ το βραχιολάκι, παρ' ολο που οι ποινές τους μπορεί να είναι και εώς έξι έτη.
 

Επίσης η παραπάνω ευεργετική διάταξη να εφαρμόζεται όχι μόνο στους δικασμένους πρωτόδικα αλλά και σ' αυτούς που έχουν τελεσιδικήσει στο Εφετείο.


Τέταρτον: Θεωρούμε επίσης δίκαιο και θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπ' οψην σας, το γεγονός οτι ορισμένες εργασίες είναι τόσο δύσκολες και εξοντωτικές που ο υπολογισμός τους θα πρέπει να είναι καλύτερος απ'αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα.


Πέμπτον: Επίσης να εφαρμοσθεί και ο υπολογισμός του 1/5 μεικτά των ποινών εώς δέκα έτη και σε κάποιες περιπτώσεις οι μετατροπές του σε κοινωνική εργασία ή σε δοσοποίηση τους και μεταφορά τους στην εφορία.
 

Δηλώνουμε τη βαθιά μας απογοήτευση, τη διάψευση των προσδοκιών μας απ' τις αναγγελίες σας ως κυβέρνηση και την πρόθεση μας να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ για τα δικαιώματά μας ως πολιτών κρατουμένων, αλλά πολιτών.
 

Είναι τέτοια η οικονομική κατάσταση της χώρας και όπως όλου του λαού έτσι και των οικογενειών μας, που δεν μπορεί να είμαστε σε απραξία τη στιγμή που μας χρειάζονται ακόμα και για βιοποριστικούς λόγους δίπλα τους.
 

Ζητούμε να υπάρξει λύση ριζικών, υπεύθυνων και ουσιαστικών αποφάσεων, ώστε να δοθούν λύσεις σε χρόνιες καταστάσεις που ισχύουν στα σωφρονιστικά ιδρύματα.
 

Ζητούμε μια υπεύθυνη απάντηση με συγκεκριμένες προτάσεις γρήγορα υλοποιήσιμες και όχι αόριστες ανακοινώσεις, σαν αυτές που έχουμε λάβει ως τώρα.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε σε μια θετική ανταπόκριση στα αιτήματά μας.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)