to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 16.04.2016

Αθλητισμός

10 χρόνια Penya Barcelonista d'Atenes: Κάτι παραπάνω από ένας σύνδεσμος

Λένε -και σωστά- πως ο δημοσιογράφος πρέπει να κρατάει απόσταση από τα θέματά του. Αν όμως είσαι οπαδός της Μπαρτσελόνα και χρειαστεί να κάνεις ρεπορτάζ για τον σύνδεσμο των “μπλαουγράνα” στην Ελλάδα δεν γίνεται να μην ταυτιστείς… Γίνεσαι ένας από αυτούς, μία από αυτές, αυτούς και αυτές που αποφάσισαν πριν από δέκα χρόνια να ενωθούν κάτω από την “σκέπη” της αγαπημένης Μπαρτσελόνα.


Της Αλέκας Ζουμή - Στο Κόκκινο

Οταν, πριν από πέντε - έξι χρόνια, χρειάστηκε να κάνω για πρώτη φορά αυτό το ρεπορτάζ, δεν μπορούσα να φανταστώ πως στην Ελλάδα υπάρχουν οπαδοί που δεν υποστηρίζουν ελληνική ομάδα αλλά μία ξένη. Για τα μέλη της Penya Barcelonista de Atenes η Μπαρτσελόνα είναι πάνω απ όλα και έπειτα ίσως κάποια άλλη ομάδα, ίσως και όχι…

Ο σύνδεσμος των φιλάθλων της “Μπάρσα” στην Ελλάδα είναι ότι και η ομάδα, κάτι παραπάνω από ένας σύνδεσμος. Μια μεγάλη παρέα οπαδών που δεν περιορίζεται στο να συγκεντρώνεται και να παρακολουθεί τα παιχνίδια των “μπλαουγράνα”. Ολα αυτά τα χρόνια, η Penya μετράει δεκάδες κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν ότι ένας σύνδεσμος μπορεί -και πρέπει να είναι κάτι παραπάνω… Από την συγκέντρωση βιβλίων για τις φυλακές της Θήβας, μέχρι συγκέντρωση πρώτων ειδών για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Πιο συγκεκριμένα, είναι μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν πραγματοποιήσει δωρεές στους Γιατρούς του Κόσμου και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, και έχουν γίνει ανάδοχοι γονείς ενός μικρού κοριτσιού μέσω της Actionaid.

Το 2006 συγκέντρωσαν χρήματα μέσω δημοπρασίας και τα πρόσφεραν στον Πρόξενο της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα με σκοπό την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού για τους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Το 2009 και το 2011 συμμετείχαν στο τουρνουά ποδοσφαίρου «Γκολ στη φτώχεια» του περιοδικού ΓΑΛΕΡΑ, και το 2010 έδωσαν φιλικό αγώνα με τους ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών στο Δαφνί, το 2010.

Τον Απρίλιο του 2012 οργάνωσαν  μια εξαιρετικά επιτυχημένη συναυλία με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Ανάπηρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ).

Το Δεκέμβρη του 2012 συγκέντρωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για το  "Χαμόγελο του Παιδιού"  για το σπίτι του Περιστερίου.
Το Δεκέμβρη του 2013, του 2014 και του 2015 η ποδοσφαιρική ομάδα του Συνδέσμου συμμετείχε στο Φιλανθρωπικό Τουρνουά που διοργανώνουν οι Lazialistas Greco FC με αποδέκτες το Άσυλο Ανιάτων, το Λύρειο ίδρυμα και τη μικρή Στέλλα που πάσχει από λευχαιμία. 

Παράλληλα, κάθε χρόνο, στη γιορτή του San Jordi “τιμούν” και την παράδοση, συγκεντρώνοντας βιβλία που κατά καιρούς έχουν μοιραστεί στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα (2007), στις Φυλακές Ανηλίκων του Αυλώνα (2009), στο 1ο ΕΠΑΛ Ευδήλου Ικαρίας (2010), στο Χαμόγελο του Παιδιού (2011), στις Γυναικείες Φυλακές της Θήβας (2012), στην Κασσαβέτεια Φυλακή Ανηλίκων στο Βόλο (2013 και 2014) και στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών το 2015.

Ο σύνδεσμος των φιλάθλων της Μπαρτσελόνα στην Ελλάδα φέτος γιορτάζει τα δέκα του χρόνια με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται σήμερα και αύριο, έστω κι αν εφέτος η ποδοσφαιρική “Μπάρτσα” τους πλήγωσαν με τον αποκλεισμό της απο τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οχι μόνο δεν πτοούνται αλλά αναγνώρισαν και την ανωτερότητα του αντιπάλου, όπως άλλωστε συνέβη και με τους ανθρώπους του συλλόγου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε από το παιχνίδι με τη Celta για την Primera Division (14/2/2016). Τα μέλη της Penya που βρέθηκαν στη Βαρκελώνη έγιναν δεκτά από τη διοίκηση του FC Βarcelona, ξεναγήθηκαν στο Camp Nou και κυρίως παραβρέθηκαν στην ανάρτηση του θυρεού της Penya έξω από τη θύρα 94 του γηπέδου, ένα δικαίωμα που απολαμβάνουν οι αναγνωρισμένοι σύνδεσμοι του FC Βarcelona ανά τον κόσμο.

Σήμερα Σάββατο, 16 Απριλίου, η ποδοσφαιρική ομάδα της Penya Barcelonista d’Atenes δίνει συμβολικού χαρακτήρα φιλικό παιχνίδι με την Εθνική Αστέγων, στις εγκαταστάσεις του SOCCERINO FOOTBALL CLUB (Μπιχάκη 31-33, Αγ. Ιωάν. Ρέντης) και ώρα 17.45.

Οι εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια του Συνδέσμου κορυφώνονται την Κυριακή 17 Απριλίου, στο ξενοδοχείο TITANIA (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα) και ώρα 12.00 το μεσημέρι, παρουσία αντιπροσωπείας του FC Barcelona. Θα τιμηθούν Έλληνες αθλητές που έχουν φορέσει τα χρώματα της ομάδας μας, ενώ το παρών θα δώσουν και άνθρωποι από το χώρο του ποδοσφαίρου και του πολιτισμού.
Σας περιμένουμε, για να γιορτάσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα δέκα χρόνια που πέρασαν και να σηματοδοτήσουμε την αφετηρία της επόμενης δεκαετίας, πάντα στο πλευρό της Μπάρσα. (τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ με μπουφέ για τα έξοδα του ξενοδοχείου).

Για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Penya αλλά και την φετινή εικόνα της ομάδας μίλησε στο Κόκκινο ο Αντώνης Λιάσκος.

 

 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)