to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προς εξαίρεση πώλησης των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας σε funds - Πού κλειδώνουν τα επιχειρηματικά

Την εξαίρεση πώλησης των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας σε funds, φαίνεται να κερδίζει η Κυβέρνηση από τον Μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, που ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει σύγκλιση σε ότι αφορά την προστασία από την πώληση σε funds στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για μια διετία. Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας επιδιώκει να υπάρξει εξαίρεση μέχρι τον Μάιο του 2018 που «εκπνέει» η δανειακή σύμβαση με τους θεσμούς, στην πώληση δανείων πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, η οποία θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων κατά τα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη. Υπενθυμίζεται ωστόσο πως το προηγούμενο διάστημα οι δανειστές είχαν βάλει βέτο για πλήρη απελευθέρωση πώλησης όλων των κόκκινων δανείων ενώ τις τελευταίες ώρες είχαν κάνει κάποια μορφής υποχώρηση για όσα φυσικά πρόσωπα ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Με βάση πληροφορίες της Αυγής οι δανειστές αποδέχονται την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά ζητούν να τεθούν χαμηλότερα όρια ώστε να προστατεύονται οικονομικά ευάλωτοι δανειολήπτες με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ.

Τι γίνεται με Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Σε ότι αφορά τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, οι διαφορές, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές παραμένουν καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών και ειδικά η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εμμένουν στη θέση τους να απελευθερωθεί πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις η δυνατότητα πώλησής τους σε funds. Αν και δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός υπέρ των κυβερνητικών θέσεων για προστασία, με ορίζοντα το ένα έτος, από την πώληση κόκκινων δανείων ΜμΕ και ελεύθερων επαγγελματιών σε funds που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Δεν αποκλείεται όμως και σε αυτή την περίπτωση να υπάρξει συγκεκριμένο εισοδηματικό και περιουσιακό κριτήριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)