to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 11.04.2016

Πολιτική

Εποικοδομητική συνάντηση του Γ. Τσιρώνη με το δήμαρχο της Καλαμάτας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, όπου συζήτησαν εκτενώς το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και το ζήτημα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Πελοποννήσου.


Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης για τις επαφές του στην Καλαμάτα με τον δήμαρχο της πόλης σημείωσε ότι, «είχαμε εποικοδομητική συζήτηση και για το θέμα του ΠΕΣΔΑ ο οποίος εκπονείται από το ΦοΔΣΑ, όπως προβλέπει ο νόμος, γιατί αποτελεί αιρεσιμότητα για οποιαδήποτε λύση και από εκεί και πέρα μόλις έχουμε στα χέρια μας τον ΠΕΣΔΑ, θα κοιτάξουμε να δρομολογήσουμε την οριστική λύση του προβλήματος».

Ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε για το σχέδιο που εφαρμόζει ήδη ο δήμος Καλαμάτας και το οποίο βασίζεται στην ανακύκλωση, πως «είναι η καλύτερη προσωρινή λύση» κι αυτό, τόνισε, πρέπει να γίνει παντού, προκειμένου να γλιτώσουμε από τις ανεξέλεγκτες χωματερές και τους ΧΑΔΑ που υπάρχουν.

Πρόσθεσε ότι «έτσι κι αλλιώς, όποια λύση κι αν προκριθεί, θέλει για το κατασκευαστικό και το αδειοδοτικό κομμάτι κάποια χρόνια, επομένως τέτοιες λύσεις είναι εκείνες που άμεσα θα λύσουν το πρόβλημα και θα μας απαλλάξουν από τους ΧΑΔΑ».

Αναφορικά με τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, ο υπουργός επεσήμανε ότι «τα τοπικά σχέδια δεν αντιφάσκουν με την τελική λύση. Με τα τοπικά σχέδια έχουμε διαλογή στην πηγή, έχουμε αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού που αξιοποιείται με καλύτερες τιμές και οδηγούνται στην τελική διαχείριση μικρότερες ποσότητες. Θα έχουμε μικρότερες μονάδες και θα έχουμε εξοικονόμηση χρημάτων με τα τοπικά σχέδια».

Επιπλέον, εξήγησε ότι τα τοπικά σχέδια δεν αντιφάσκουν με την κεντρική τελική διαχείριση, γιατί «το τοπικό σχέδιο κάνει διαλογή στην πηγή, κάνει μια προδιαλογή. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρξουν κι άλλες προτάσεις για την κεντρική διαχείριση, που αυτό ακούμε από δημάρχους, ας μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να το συζητήσουμε».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων που να έχει μόνο τοπικά σχέδια, γιατί υπάρχει πάντα ένα υπόλειμμα. Κεντρική διαχείριση θα υπάρχει έτσι κι αλλιώς, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε, «άρα, αυτές οι λύσεις που προτείνουν κάποιοι δήμαρχοι κι έχουν ενημερώσει κι εμάς, έχουν κι αυτές προδιαλογή, διαλογή στην πηγή στο πλαίσιο του δήμου και μετά είναι η κεντρική διαχείριση. Αυτές οι λύσεις, καλό είναι να ακουστούν».

Για το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας και την επαναδιαπραγμάτευση που γίνεται, ο υπουργός Περιβάλλοντος, είπε ότι αφορά την τελική διαχείριση κι αυτό που έχει κατορθώσει ως τώρα η κυβέρνηση, είναι να μειώσει σημαντικά την κεντρική διαχείριση στο 37% του όγκου της ποσότητας αντί του 58% που ήταν αρχικά και υπάρχει οικονομία για τους δημότες. Από εκεί και πέρα, ανέφερε, αν παρόλα αυτά υπάρχουν κι άλλες προτάσεις, ας κατατεθούν στο τραπέζι.

«Οι δήμαρχοι - τόνισε - είναι εκείνοι που έχουν την ευθύνη των απορριμμάτων. Ο ΦοΔΣΑ ας φέρει τον ΠΕΣΔΑ στον οποίο θα περιγράφονται αυτές οι εναλλακτικές». Ο υπουργός Περιβάλλοντος αυτή την ώρα βρίσκεται στην Πύλο κι έχει επαφές με τον δήμαρχο της περιοχής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)