to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αττική-Θεσσαλονίκη: Διαθέστε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας σε πρόσφυγες!

100 πρόσφυγες θα έχουν την δυνατότητα να «συγκατοικήσουν» με Θεσσαλονικείς σε σπίτια και νοικοκυριά στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο «αλληλεγγύη SolidarityNow».


Το πρόγραμμα που γίνεται με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα δίνει έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και σκοπό τους είναι να συνεισφέρει στο ζήτημα της στέγασης και διαβίωσης των προσφύγων που αιτούνται άσυλο με σκοπό τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.  Στόχος είναι να ενθαρρύνει τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών και μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα να προσφέρουν αξιοπρεπή στέγαση στις δικές τους κατοικίες σε μια έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης προς τους ευάλωτους ανθρώπους.

«Εμείς θέλουμε να συνεισφέρουμε στη λύση του προβλήματος της διαβίωσης και της στέγασης των συνανθρώπων μας σε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες», δηλώνει στο stokokkino.gr η Σοφία Ιωάννου, Διευθύντρια Επικοινωνίας του προγράμματος.

Όπως εξηγεί το πρόγραμμα αφορά 100 θέσεις φιλοξενίας στην Θεσσαλονίκη και 600 θέσεις φιλοξενίας στην Αττική αιτούντων άσυλο μέχρι να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και είναι στο πλαίσιο της δημιουργίας 20.000 θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα.

Τους ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν τους υποδεικνύει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ το «αλληλεγγύη SolidarityNow» αναλαμβάνει με μία ομάδα 12 ατόμων στην Θεσσαλονίκη που αποτελείται από κοινωνικούς επιστήμονες όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, διερμηνείς κ.α  να επισκέπτονται τα σπίτια των ανθρώπων που δηλώνουν επιθυμία να φιλοξενήσουν για να βεβαιωθούν για τις συνθήκες και να διερευνήσουν τα κίνητρα τους. «Πρέπει να υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος, ένα δωμάτιο για να υπάρχει ιδιωτικότητα και να νιώθουν ασφαλείς», τονίζει η κ. Ιωάννου.

Όλες οι διαδικασίες και οι κινήσεις θα γίνονται με απόλυτο σεβασμό στα ήθη και τα έθιμα  κάθε λαού. «Για παράδειγμα μία μητέρα με ένα παιδί δεν θα τους στείλουμε σε ένα σπίτι ενός εργένη ή ένας νέος θα νιώσει πιο οικεία σε μία οικογένεια με αγόρια ή σε ένα σπίτι με έναν νέο φοιτητή», διευκρινίζει.

Όσον αφορά τον χρόνο φιλοξενίας ξεκαθαρίζει πως «δεν θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα» αλλά «ο χρόνος μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση τους». «Θα είναι από μερικές μέρες έως δύο μήνες», επισημαίνει. Προσθέτει δε πως υπάρχει ευελιξία ώστε αν χρειαστεί παραπάνω χρόνος να εξετάστει και άλλη δυνατότητα όπως να μετακομίσει ο φιλοξενούμενος σε άλλο σπίτι.

Όσοι πολίτες επιθυμούν να προσφέρουν το σπίτι τους για φιλοξενία αιτούντων άσυλο θα λαμβάνουν συμβολική οικονομική ενίσχυση –π.χ. ποσό της τάξης των 300 ευρώ για τετραμελή οικογένεια για διάστημα ενός μήνα- προκειμένου να καλύψουν τις βασικές καθημερινές δαπάνες που προκύπτουν από τη συγκατοίκηση. Να σημειωθεί επίσης ότι οι επισιτιστικές ανάγκες των ατόμων που θα φιλοξενηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκατοίκησης, δεν θα επιβαρύνουν το νοικοκυριό καθώς θα καλύπτονται σταθερά και σε μηνιαία βάση με κουπόνια τροφίμων (μηνιαία κουπόνια αξίας 250 ευρώ ανά οικογένεια των δύο ατόμων ή 150 ευρώ ανά άτομο).



INFO: Όσοι και όσες θέλουν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να προσφέρουν βοήθεια μπορούν να επικοινωνήσουν στο [email protected]  και με την Ιωάννα Φουρκιώτου (για Θεσσαλονίκη), τηλ. 6949084488.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)