to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 06.04.2016

Πολιτική

Γ. Κυρίτσης: Ασφαλείς οι ανοικτές δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους (βίντεο)

«Οι ανοικτές δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους είναι ασφαλείς και δεκάδες φορές καλύτερες από τον Πειραιά και την Ειδομένη» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης στην ΕΡΤ.


Πρόσθεσε επίσης ότι «στην πραγματικότητα, για όσους παραμένουν στον Πειραιά και την Ειδομένη πηγαίνει πίσω η διαδικασία ασύλου».

«Οπουδήποτε υπάρχει ένας μεταναστευτικός πληθυσμός, που είναι μία ευάλωτη κοινωνική ομάδα, αναπτύσσονται δύο συμπεριφορές, μία αλληλέγγυα αλλά ταυτόχρονα και μια υστερόβουλη συμπεριφορά από κάποιους, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους πρόσφυγες, είτε για οικονομικά, είτε για πολιτικά οφέλη», είπε ο Γ. Κυρίτσης.

Ο κ. Κυρίτσης απαντώντας για την «έλλειψη κράτους» για την οποία διαμαρτυρήθηκε νωρίτερα η πρόεδρος της Ειδομένης, απάντησε ότι ως δημοτική αρχή εκπροσωπεί και η ίδια η πρόεδρος, το ελληνικό κράτος.

"Δεν είναι θεσμός του κράτους η Τοπική Αυτοδιοίκηση;" αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για τους πρόσφυγες και απαρίθμησε τους κρατικούς θεσμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως το κλιμάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Περιφέρεια, το Λιμενικό κ.α.

Τέλος ενημέρωσε για τις «πολύ χαμηλές ροές» που υπήρξαν τις τελευταίες μέρες από την Τουρκία, κάτι που χαρακτήρισε θετικό γεγονός, καθώς και για την μεταφορά οικογενειών προσφύγων που θα επιχειρηθεί σήμερα, από τη Χίο στη Λέρο.

Κατ. Μπρ. (Αυγή)

Δεν είναι σοβαρό να παρεμβαίνουν μέσω καναλιών οι λιμενικοί

Τη δυσφορία της κυβέρνησης για το αίτημα που διατύπωσαν δημοσίως αξιωματικοί του λιμενικού σώματος να παρέμβει εισαγγελέας για να ερευνήσει το ρόλο αλληλέγγυων που δρουν στον άτυπο καταυλισμό του Πειραιά, εξέφρασε μέσω ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κυρίτσης. 

«Δεν είναι και πάρα πολύ σοβαρά πράγματα αυτά... Είναι ένστολο σώμα με συγκεκριμένες διαδικασίες, και πρέπει να απευθυνθούν στην ιεραρχία τους όχι μέσω καναλιών. Υπάρχει η ιεραρχία τους, υπάρχει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες.

Ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι παραμένει ο στόχος μεταφοράς, των μεταναστών και των προσφύγων του Πειραιά στον Σκαραμαγκά έως τις 12 Απριλίου, στόχος ωστόσο είναι να αδειάσει ο Πειραιάς έως το Πάσχα. «Το ίδιο περίπου χρονικό πλαίσιο βάζουμε και για την Ειδομένη» είπε, εξηγώντας ότι «συναρτώνται οι αποφάσεις μας με τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης». 

Ανακοίνωσε επίσης ότι χθες Τρίτη εισήλθαν στην Ελλάδα 68 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα μας ξεπερνά τους 53.000. Είπε ακόμη ότι εξετάζεται σε εθελοντική βάση να μεταφερθούν από τη Χίο στη Λέρο οικογένειες προσφύγων και μεταναστών προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στη Χίο. 


Ο Γ. Κυρίτσης ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία επαναπροώθησης είναι μια διαδικασία περίπλοκη, έχει νομικές προβλέψεις, και δεν πρέπει να καταπατώνται τα δικαιώματα των προσφύγων. «Εφόσον υπάρχουν αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να εξετάζονται, ασχέτως της καθυστέρησης που δημιουργείται στη διαδικασία επαναπροώθησης» επισήμανε. Σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες έχουν υποβάλει χιλιάδες αιτήσεις ασύλου. 

(πληροφορίες: ΣΚΑΪ)

Περίπλοκη διαδικασία και όχι τουριστική συμφωνία η επιστροφή μεταναστών

Λεπτή και περίπλοκη διαδικασία και όχι τουριστική σύνδεση με καραβάκια της Μυτιλήνης και τη Χίου με τα τουρκικά παράλια, χαρακτηρίζει τη μεταφορά μεταναστών στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η επιστροφή γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.


«Δεν είναι δυνατόν να μετράμε κεφάλια και να στέλνουμε κάθε μέρα στην Τουρκία, ούτε να πούμε κάθε πρωί θα ξεκινάει ένα καραβάκι στο οποίο θα φορτώνουμε κόσμο. Δεν είναι ούτε η λογική της συμφωνίας αυτή ούτε η νομιμότητα», τόνισε ο Γ. Κυρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή "Δύο στις 12 ", επισημαίνοντας ότι πρόκειται για διαδικασία ιδιαίτερα λεπτή, περίπλοκη και απόλυτα ενταγμένη στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Ο Γ. Κυρίτσης, είπε, επίσης ότι χθες έφθασαν στη Μυτιλήνη μόλις 63 πρόσφυγες, ενώ αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες προσφύγων ότι η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, μέσω Skype, γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, ξεκαθάρισε ότι καμία διαδικασία «δεν τρέχει και δεν πρόκειται να τρέξει» από Ειδομένη, από Πειραιά και από οποιονδήποτε άτυπο καταυλισμό. «Όλες οι διαδικασίες θα τρέξουν από τους χώρους φιλοξενίας», επισήμανε ο Γ. Κυρίτσης και προσέθεσε ότι για την εξομάλυνση της κατάστασης ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή ο νόμος για την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με κινητά κλιμάκια που θα επισκέπτονται τις δομές φιλοξενίας.

Απαντώντας, εξάλλου, στις επικρίσεις που διατυπώνουν κυρίως εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης για άνισο καταμερισμό των κέντρων φιλοξενίας και για συγκέντρωση του 60% περίπου των προσφύγων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γ. Κυρίτσης είπε ότι η χώρα αποτελεί ενιαίο χώρο, ότι δεν είναι κατακερματισμένη σε Περιφέρειες, ή σε Δήμους και ότι ο κρατικός σχεδιασμός γίνεται μα βάση τις κρατικές ανάγκες.

Αναφερόμενος στην Ειδομένη, είπε ότι με αργούς ρυθμούς αποσυμπιέζεται η κατάσταση και κατέληξε επισημαίνοντας ότι όσο περισσότεροι και καλύτεροι χώροι φιλοξενίας θα ετοιμάζονται τόσο θα αυξάνεται ο αριθμούς των προσφύγων και μεταναστών που θα εγκαταλείπουν την Ειδομένη.

(πηγή: Αυγή)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)