to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 05.04.2016

Διεθνή

Συμφώνησαν σε εκεχειρία το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατέληξαν σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστικές αρχές της διαμφισβητούμενης περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά από τέσσερις ημέρες σφοδρών μαχών που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 64 ανθρώπων.


 

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μερικές ώρες πριν από την έναρξη στη Βιέννη της Συνόδου της Ομάδας του Μινσκ για το Καραμπάχ, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από εκπροσώπους της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και έχει επιφορτιστεί με την εξεύρεση μιας διεξόδου σε αυτή τη σύγκρουση που παραμένει "παγωμένη" εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι συμπρόεδροι της ομάδας (τρεις ειδικοί πρεσβευτές, ένας Ρώσος ένας Αμερικανός και ένας Γάλλος) αναμένεται επίσης να μεταβούν "τις επόμενες ημέρες" στο Γερεβάν, στο Μπακού και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μετά την επίτευξη της εκεχειρίες παραμένουν τα ερωτήματα για την τύχη των εδαφών που κατέλαβαν οι στρατοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κατά τις πρόσφατες σφοδρές συγκρούσεις.

64 άνθρωποι έχουν σκοτώθεί από τις σφοδρές μάχες.

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία

Συνεχίζει τον πόλεμο των δηλώσεων η Τουρκία, παραδοσιακός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, καθώς ο Τούρκος Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα παραμείνει στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν "μέχρι το τέλος του κόσμου".

Στο μεταξύ, η κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν επίσης το "θέμα νούμερο ένα" μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο υπουργοί έκαναν έκκληση να τερματιστούν οι συγκρούσεις και "καταδίκασαν τις προσπάθειες 'εξωτερικών πλευρών' στη σύγκρουση να επιδεινώσουν την αντιπαράθεση", ανέφερε από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα είχε έτσι στόχο τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε το ρίσκο να αναμοχλεύσει την ένταση λέγοντας πως το "Καραμπάχ θα επιστρέψει μια μέρα, χωρίς καμιά αμφιβολία, στον αυθεντικό ιδιοκτήτη του", το Αζερμπαϊτζάν.

Να σημειωθεί ότι η αντιπαράθεση αυτή, οι αρχές της οποίας ανάγονται σε πολλούς αιώνες πριν, αλλά αποκρυσταλλώθηκε κατά τη σοβιετική εποχή, όταν η Μόσχα απέδωσε την περιοχή αυτή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, συμβαίνει σε μια περιοχή του Καυκάσου που είναι στρατηγικής σημασίας για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων, κοντά στο Ιράν, στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)