to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:23 | 04.04.2016

Διεθνή

Κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Άλλοι τέσσερις στρατιωτικοί των δυνάμεων του θύλακα σκοτώθηκαν σε μάχες με δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν

Τέσσερις στρατιωτικοί του υποστηριζόμενου από την Αρμενία θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν, σκοτώθηκαν σήμερα σε νέες συγκρούσεις με τις αζερικές δυνάμεις, ανακοίνωσε ο διπλωματικός απεσταλμένος του θύλακα στη Γαλλία - Ρωσία και ΗΠΑ καλούν για άμεση παύση των εχθροπραξιών


«Άλλοι τέσσερις στρατιωτικοί ανακοινώθηκε πως προστέθηκαν στα θύματα της πλευράς του Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανέφερε ο Χοβανές Γκεβόρκιαν μιλώντας νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τον θύλακα, οι δυνάμεις του οποίου θα χρησιμοποιήσουν, όπως είπε, μαχητικά αεροσκάφη εάν υπάρξει νέα επίθεση μεγάλης κλίμακας από τις αζερικές δυνάμεις.

 

Το Μπακού απειλεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απείλησε σήμερα ότι εάν ο οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες υποστηρίζονται από την Αρμενία, συνεχίσουν να ανοίγουν πυρ εναντίον αμάχων κοντά στα σύνορα, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει προετοιμασίες για να εξαπολύσει επίθεση και να καταλάβει την πρωτεύουσα του θύλακα, τη Στεπανακέρτ, ή Χανκέντι, όπως είναι γνωστή η πόλη στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι μάχες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες υποστηρίζονται από την Αρμενία, συνεχίστηκαν σήμερα για τρίτη συνεχή ημέρα.

 

Λαβρόφ και Κέρι κάλεσαν για άμεση παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκεί Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογος του Τζον Κέρι συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά και εξέφρασαν «τις έντονες ανησυχίες» τους για την κλιμάκωση των μαχών ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες υποστηρίζονται από την Αρμενία, που συνεχίζονται σήμερα για τρίτη συνεχή ημέρα, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, και οι δύο πλευρές κάλεσαν για άμεση παύση των εχθροπραξιών, ενώ καταδίκασαν τις παρεμβάσεις ορισμένων «εξωτερικών φορέων» που επιχειρούν να δημιουργήσουν σύγκρουση στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απείλησε ότι εάν οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνεχίσουν να ανοίγουν πυρ εναντίον αμάχων κοντά στα σύνορα, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει προετοιμασίες για να εξαπολύσει επίθεση και να καταλάβει την πρωτεύουσα του θύλακα, τη Στεπανακέρτ, ή Χανκέντι, όπως είναι γνωστή η πόλη στο Αζερμπαϊτζάν.

Σε απάντηση του, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε αργότερα πως οι ένοπλες της δυνάμεις θα απαντήσουν επαρκώς και θα ανταποδώσουν τις επιθέσεις αν το Αζερμπαϊτζάν συνεχίσει να βομβαρδίζει το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

"Η διαταγή του Αζέρου υπουργού Άμυνας σημαίνει ότι το Μπακού μόνο τώρα αντιλαμβάνεται ότι μια αληθινή μάχη συμβαίνει στο Καραμπάχ. Αλλά (οι αξιωματούχοι) του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να ξέρουν ότι η αρμένικη πλευρά θα ανταποδώσει με ακόμη πιο ισχυρή επίθεση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αρτσούν Χοβανίσγιαν.

Όπως μετέδωσε αργά το απόγευμα η αρμένικη τηλεόραση, επικαλούμενη τον στρατό του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνολικά 20 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 72 έχουν τραυματιστεί.

 

Ο πρόεδρος Σαρκισιάν προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο με "απρόβλεπτες συνέπειες"

Ο πρόεδρος της Αρμενίας προειδοποίησε σήμερα ότι η αναζωπύρωση της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο, καθώς για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστών του θύλακα αυτού, που στηρίζονται από το Γερεβάν.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, συγκρούστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Χιλιάδες σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο και από τις δύο πλευρές. Ο πόλεμος έληξε το 1994 με μια εύθραυστη εκεχειρία αλλά σποραδικά τα επόμενα χρόνια σημειώνονταν μικροσυγκρούσεις. Αυτή η εκεχειρία κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο καθώς ξέσπασαν σφοδρές μάχες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός οι δύο πλευρές αντάλλαξαν και σήμερα πυρά και ανέφεραν συγκρούσεις σε πολλές τοποθεσίες γύρω από τον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα ενώ εκπρόσωποι των αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ υποστήριξαν ότι από την έναρξη των συγκρούσεων οι Αζέροι μετρούν περίπου 300 νεκρούς και άγνωστο αριθμό τραυματιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των αυτονομιστών, από τις 2 Απριλίου οι δυνάμεις τους κατέστρεψαν 18 άρματα, δύο ελικόπτερα και έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Αζέρων.

"Μια περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες και αμετάκλητες συνέπειες, να οδηγήσει κατευθείαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο", προειδοποίησε ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν σε συνάντηση που είχε με ξένους διπλωμάτες στο Γερεβάν.

Μια εμπόλεμη κατάσταση θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε στρατηγική θέση, πάνω στο "σταυροδρόμι" των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θα συμπαρέσυρε επίσης τη Ρωσία, που έχει συνάψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία, και την Τουρκία που στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν.

Μια πηγή στα Ηνωμένα Έθνη είπε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σχεδιάζει να επισκεφθεί και τις δύο χώρες στα τέλη Απριλίου και ότι η κλιμάκωση της βίας "δεν θα επηρεάσει" το πρόγραμμά του. Ο εκπρόσωπος του Μπαν, ο Στεφάν Ντουρατζίτς, δεν έχει επιβεβαιώσει την επίσκεψη στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)