to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:12 | 04.04.2016

Διεθνή

Το Αζερμπαϊτζάν «νόμιμος κάτοχος» του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποφαίνεται ο Ερντογάν

«Από την αρχή, η Τουρκία ήταν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και θα παραμείνει στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «αδελφό» Ιλάμ Αλίεφ, τον ομόλογό του τού Αζερμπαϊτζάν.


Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο διεκδικούν το Γερεβάν και το Μπακού, «θα επιστρέψει μια μέρα» στο Αζερμπαϊτζάν, τον «αρχικό νόμιμο κάτοχό του», έκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το Καραμπάχ θα επιστρέψει μια μέρα, χωρίς καμιά αμφιβολία, στον αρχικό νόμιμο κάτοχό του, θα ενταχθεί (ξανά) στο Αζερμπαϊτζάν», προεξόφλησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ο Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή του στο Μπακού μετά την επανέναρξη, την Παρασκευή το βράδυ, των εχθροπραξιών από τις οποίες έχουν βρει τον θάνατο τουλάχιστον 33 άνθρωποι στις δύο πλευρές.

Οι μάχες, οι πιο πολύνεκρες αφότου είχε τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού το 1994, είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 200 ακόμη στρατιωτικοί στις δύο πλευρές.

Εκφράζοντας εκ νέου τα «συλλυπητήριά του» στους οικείους των Αζέρων «μαρτύρων», ο αρχηγός του τουρκικού κράτους τόνισε: «αυτή η καταπίεση δεν θα συνεχιστεί επ' αόριστον».

Η σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα αίτια της οποίας είναι προαιώνια αλλά αποκρυσταλλώθηκαν επί σοβιετικής εποχής, όταν η Μόσχα αποφάσισε να παραχωρήσει τον θύλακαστη σοσιαλιστική σοβιετική δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή του Καυκάσου με ιδιαίτερη, στρατηγική σημασία σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων, κοντά στο Ιράν, στην Τουρκία αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Η σύγκρουση καταγράφεται εξάλλου σε μια χρονική συγκυρία στην οποία ήδη οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία, η οποία διατηρεί ιστορικά καλές σχέσεις με την Αρμενία, και την Τουρκία, που αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, διέρχονται σοβαρή κρίση λόγω του πολέμου στη Συρία.

Η Άγκυρα, που διατηρεί στενούς πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς με το Μπακού, αποτελεί έναν από τους κυριότερους εταίρους του Μπακού. Αντιθέτως, δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία, λόγω της διμερούς διένεξης σχετικά με τις μαζικές σφαγές Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις οποίες το Γερεβάν χαρακτηρίζει γενοκτονία, κάτι που η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει.

«Από την αρχή, η Τουρκία ήταν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και θα παραμείνει στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «αδελφό» Ιλάμ Αλίεφ, τον ομόλογό του τού Αζερμπαϊτζάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)