to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 01.04.2016

Διεθνή

Νότια Αφρική: Παραπομπή Ζούμα αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Νότια Αφρική ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στα περαιτέρω αναγκαία μέτρα για την απομάκρυνση του Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα από την εξουσία, μια μέρα μετά την ομόφωνη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που απεφάνθη ότι ο Ζούμα "δεν στήριξε ούτε υπερασπίσθηκε ούτε σεβάσθηκε" το Σύνταγμα της χώρας, όταν αγνόησε την εντολή εισαγγελέα κατά της διαφθοράς να επιστρέψει μέρος από τα 16 εκατ. δολάρια που δαπανήθηκαν για την αναβάθμιση της ιδιωτικής κατοικίας του.


Τα κορυφαία ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), που ανακοίνωσε χθες ότι σέβεται την κρίση του κορυφαίου δικαστηρίου της χώρας, αναμένεται σήμερα να συνεδριάσουν για να καθορίσουν την αντίδραση τους.

Η αντιπολίτευση έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παραπομπή του προέδρου στη δικαιοσύνη, αλλά είναι απίθανο αυτές να αποδώσουν, καθώς η ισχυρή πλειοψηφία που διατηρεί το ANC στο Κοινοβούλιο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καλύψει πολιτικά τον Ζούμα. Αρκετοί είναι όμως αυτοί που πιστεύουν ότι το σκάνδαλο μπορεί να ενθαρρύνει αντιπάλους του μέσα στο κυβερνών κόμμα να αποσύρουν την στήριξη τους στον 73χρονο Ζούμα.

"Δεν μπορεί ο Τζέικομπ Ζούμα και το Σύνταγμα να συνυπάρχουν στο κοινοβούλιο", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Συμμαχία (DA) Μούζι Μαϊμάνε, με το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Λαϊκή Οργάνωση Αζανία (AZAPO), να προσχωρεί στη θέση της DA

Το σκάνδαλο της Νκάντλα, της επίσημης κατοικίας του προέδρου, είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο που πλήττει τον Ζούμα, ο οποίος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά, αθέμιτη χρήση επιρροής, ακόμη και κατηγορίες για βιασμό από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2009. Ο Ζούμα δεν έπαψε να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι κατασκευάζουν κατηγορίες για να τον συκοφαντήσουν.

Η ομόφωνη απόφαση του 11μελούς δικαστηρίου είναι η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση της Νκάντλα, που συνεχίζεται εδώ και έξι χρόνια και επιφέρει τώρα και οικονομική ζημιά, επιπλέον των πολιτικών τραυμάτων που έχει ήδη προκαλέσει στον Ζούμα.

Ο αρχιδικαστής Μογκόενγκ Μογκόενγκ έδωσε προθεσμία 105 ημερών για να επιστρέψει το "εύλογο κόστος" των αναβαθμίσεων που δεν συνδέονται με την ασφάλεια στην κατοικία του στην Νκάντλα του Κουαζούλου-Νατάλ.

Ο εισαγγελέας Τούλι Μαντονσέλα, ο οποίος έχει συνταγματική εντολή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε πως οι αρχικές εκτιμήσεις υπολογίζουν το κόστος σε 680.000 δολάρια.

Ο υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Αφρικής Πραβίν Γκορντάν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως η απόφαση του δικαστηρίου έδειξε πως οι θεσμοί της κυβέρνησης λειτουργούν, σημειώνοντας πως το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον στη χώρα απαιτεί εθνική συνοχή.

Αποκρούει τις κατηγορίες ο Ζούλα

Ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα στο διάγγελμα που απηύθυνε αργά σήμερα το βράδυ υποστήριξε ότι έπραξε καλή τη πίστη στον χειρισμό της έρευνας του 2014, σύμφωνα με την οποία δαπάνησε κρατικά κονδύλια ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση της ιδιωτικής κατοικίας του και ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει μέρος των χρημάτων.

Σε συνέχεια της χθεσινής ομόφωνης καταδίκης του από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ο Ζούμα απολογήθηκε για την "αναστάτωση και την σύγχυση" που προξένησε το σκάνδαλο της Νκάντλα του Κουαζούλου-Νατάλ (της ιδιωτικής κατοικίας του).

Ο αρχιδικαστής Μογκόενγκ Μογκόενγκ έδωσε προθεσμία 105 ημερών για να επιστρέψει το "εύλογο κόστος" των αναβαθμίσεων που δεν συνδέονται με την ασφάλεια στην κατοικία του στην Νκάντλα του Κουαζούλου-Νατάλ.

"Ο πρόεδρος παραπλανεί το λαό της Νοτίου Αφρικής. Είπε επανειλλημένα ότι ήθελε πάντα να πληρώσει. Ποτέ δεν το ήθελε", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Συμμαχία (DA) Μούζι Μαϊμάνε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)