to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η εταιρεία που δωροδόκησε όλο τον πλανήτη

Σεισμό προκαλούν οι από κοινού αποκαλύψεις των εφημερίδων The Age (του ομίλου Fairfax στην Αυστραλία) και της Huffington Post αναφορικά με το τεράστιο και εξαιρετικά διευρυμένο δίκτυο δωροδοκιών που ελέγχει τον χώρο της παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως.


Πίσω από ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ιστορία βρίσκεται μια εταιρεία η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή, αλλά παίζει τον κεντρικό ρόλο σε ένα φοβερά διαπλεκόμενο σύστημα διαφθοράς. 

Στο στόχαστρο, όπως συμβαίνει πάντα, οι φτωχοποιημένες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, όπως η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη αλλά και το Κουβέιτ και τα Αραβικά Εμιράτα. Χαρακτηριστικό είναι οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είτε ταλανίζονται από εμφύλιες συρράξεις, είτε έχουν υποστείεπεμβάσεις από εξωτερικές δυνάμεις είτε βρέθηκαν στο επίκεντρο της «Αραβικής Άνοιξης».

Εξελίξεις αναμένονται στο σκάνδαλο μεγατόνων στο οποίο εμπλέκεται όλη η παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ | AP Photo

Η βιομηχανία της δωροδοκίας

Στις λίστες με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου η Unaoil δεν εμφανίζεται, ωστόσο, για το μεγαλύτερο κομμάτι των δύο περασμένων δεκαετιών, η οικογενειακή επιχείρηση από το Μονακό έχει συστηματικά διαφθείρει την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου, πραγματοποιώντας δωροδοκίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους κολοσσών, όπως οι Samsung, Rolls-Royce, Halliburton και η αυστραλιανή Leighton Holdings.

Τώρα, ένας μεγάλος αριθμός email και εγγράφων, τα οποία διέρρευσαν, επιβεβαιώνει αυτό που υποπτεύονται πολλοί για τη βιομηχανία πετρελαίου και ξεσκεπάζει τις δραστηριότητες ενός«σούπερ-κομιστή», ο οποίος εξαγόραζε αξιωματούχους και «μαγείρευε» συμβόλαια σε όλο τον κόσμο. 

Αυτή η μαζική διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων αποκαλύπτει για πρώτη φορά τοπραγματικό μέγεθος της διαφθοράς στη βιομηχανία πετρελαίου, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες κορυφαίες εταιρείες, γραφειοκράτες και πολιτικοί, μέσω ενός καλοστημένου δικτύου δωροδοκιών και καταχρήσεων.

Μετά από μια εξάμηνη έρευνα σε δύο ηπείρους, οι Fairfax Media και Huffington Post, αποκαλύπτουν πως δισεκατομμύρια δολάρια κυβερνητικών συμβολαίων «επενδύθηκαν» ως άμεσα αποτελέσματα δωροδοκιών που πληρώθηκαν εκ μέρους γιγάντων όπως οι Rolls-Royce, Halliburton, Samsung και Hyundai.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε μια εταιρεία του Μονακό με το όνομα Unaoil, η οποία διοικείται από τη διάσημη οικογένεια Ασάνι.

Η Huffington Post αναφέρει στο ρεπορτάζ της ότι, μετά από μια κωδικοποιημένη αγγελία σε γαλλική εφημερίδα, αρκετές παράνομες συναντήσεις και μεταμεσονύχτια τηλεφωνήματα, οι δημοσιογράφοι της μπόρεσαν να πάρουν στην κατοχή τους εκατοντάδες χιλιάδες email και έγγραφα των Ασάνι.

Αποκαλύπτονται οι επαφές που είχαν με «γαλαζοαίματους», τα μεγάλα πάρτι, οι κοροϊδίες προς οργανώσεις κατά της διαφθοράς, αλλά και η λειτουργία ενός δικτύου μεσαζόντων μέσα στις χώρες που παράγουν πετρέλαιο.

Τα έγγραφα εκθέτουν δύο υπουργούς πετρελαίου του Ιράκ, έναν μεσάζοντα που συνδέεται με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, υψηλόβαθμους αξιωματούχους του καθεστώτοςΚαντάφι, Ιρανούς επιχειρηματίες, ισχυρούς αξιωματούχους στα Αραβικά Εμιράτα και έναν μεσάζοντα από το Κουβέιτ γνωστό ως «the big cheese».

Οι δυτικές εταιρείες που εμπλέκονται στην επιχείρηση της Unaoil στη Μέση Ανατολήπεριλαμβάνουν μερικές από τις πιο πλούσιες και αναγνωρισμένες επιχειρήσεις, όπως οι Rolls-Royce και Petrofac από τη Βρετανία, οι αμερικανικές εταιρείες FMC Technologies, Cameron και Weatherford, οι ιταλικοί γίγαντες Eni και Saipem, οι γερμανικές MAN Turbo (MAN Diesal & Turbo) και Siemens, η ολλανδική SBM Offshoreκαι η ινδική Larsen & Toubro. Εμπλέκεται ακόμη και η αυστραλιανή Leighton Holdings.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέχουν οι Fairfax Media και Huffington Post, ορισμένα στελέχη σε αυτές τις εταιρείες πίστευαν ότι προσλάμβαναν κανονικούς λομπίστες, ενώ άλλοι γνώριζαν ή υποπτεύονταν πως χρηματοδοτούσαν δωροδοκίες και απλά έκαναν τα στραβά μάτια.

«Προσφέρουμε λύσεις στον τομέα της ενέργειας στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Αφρική και την Σία» αναφέρει με νόημα η Unaoil στην ιστοσελίδα της | 

Ορισμένοι, όμως, ήξεραν πολύ περισσότερα. Μερικοί γνώστες σε εταιρείες όπως η ισπανική Tecnicas Reunidas, η γαλλική Technip και η MI-SWACO, όχι μόνο υποστήριζαν τη δωροδοκία, αλλά κέρδιζαν και τις δικές τους μίζες.

Ο αμερικανικός κολοσσός Honeywell και η αυστραλιανή Leighton Offshore είχαν συμφωνήσει να κρύβουν τις δωροδοκίες μέσα σε «περίεργα» συμβόλαια που είχαν υπογραφεί στο Ιράκ.

Ένα διευθυντικό στέλεχος της Rolls-Roycd διαπραγματεύτηκε και τη δική του μίζα επειδή διέρρευσε πληροφορίες μέσα από την εταιρεία.

Πολλοί από αυτούς που εμπλέκονται (συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειας Ασάνι, η οποία ελέγχει την Unaoil) συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να έχουν υποστεί κάποια τιμωρία.

Διαφθορά «πριγκιπικών» διαστάσεων

Η εταιρεία από το Μονακό είναι εκείνη που τελειοποίησε την «τέχνη» της διαφθοράς. Ονομάζεται Unaoil και διοικείται από την οικογένεια Ασάνι, εκατομμυριούχοι από το πριγκιπάτο, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με «γαλαζοαίματους», σεΐχηδες και την ευρωπαϊκή και αμερικανική ελίτ. 

Στην κορυφή της οικογένειας ο πατριάρχης Άτα Ασάνι και οι δύο γιοι του, Σάιρους καιΣαμάν. Οι φιλανθρωπίες τους υποστηρίζουν τις τέχνες και τα παιδιά και τα μέλη της οικογένειας Ασάνι συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ΜΚΟ με πρώην πολιτικούς και δισεκατομμυριούχους. Είναι μέλη της παγκόσμιας ελίτ.

Το πώς βγάζουν χρήματα είναι απλό. Οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες συνήθως έχουνκακές κυβερνήσεις και υψηλά επίπεδα διαφθοράς. Η Unaoil επενδύει στους φόβουςτων μεγάλων εταιρειών της Δύσης πως δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα συμβόλαια που επιθυμούν χωρίς της βοήθειά της.

Αμοιβές πολλών εκατομμυρίων

Στελέχη της εταιρείας δωροδοκούν αξιωματούχους σε αυτές τις χώρες, ώστε να βοηθήσουν τους πελάτες τους να υπογράψουν συμβόλαια για έργα που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο.

Οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι μπορούσαν να «στήσουν» μια επιτροπή ή να διαρρέουνεσωτερικές πληροφορίες ή να εξασφαλίσουν ότι το συμβόλαιο θα πάει στον πελάτη χωρίς ανταγωνιστική προσφορά.

Εάν πιστέψουμε τον Άτα Ασάνι, όλα είναι διάφανα. «Δεν συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Η δουλειά μας είναι πολύ απλή. Αυτό που κάνουμε είναι να συνδυάζουμε τη δυτική τεχνολογία με τις κατά τόπους δυνατότητες» δήλωσε στην εφημερίδα The Age του ομίλου Fairfax και την Huffington Post.

Η απάντησή του στο αν η Unaoil δωροδοκεί κρατικούς αξιωματούχους είναι «κατηγορηματικά όχι».

Η οικογένεια Ασάνι: Σαμάν, Σάιρους, Ατα | Φωτογραφία theage.com.au

Ωστόσο τα στοιχεία των δικών τους email καταδεικνύουν ότι οι αμοιβές εκατομμυρίων που λαμβάνει η Unaoil από τους πελάτες της διοχετεύονται σε μιαβιομηχανικής κλίμακας οργάνωση δωροδοκιών, που εδραιώνει τη διαφθορά ανάμεσα στους λίγους ισχυρούς.

Τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο έχουν διευκολύνει το ξέπλυμα χρημάτων της Unaoil τη στιγμή που οι Ασάνι έχουν επενδύσει σε ακίνητα στο κεντρικό Λονδίνο.

Από το 2007 η Unaoil έχει αναγνωριστεί από την υπηρεσία κατά της διαφθοράς Trace International. Αυτό από μόνο του δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για το αν χρειάζεται τέτοια διεθνής διαπίστευση.

Ωστόσο για τις εταιρείες της Δύσης που βρίσκονται αντιμέτωπες με τους νόμους κατά της δωροδοκίας σε χώρες του εξωτερικού, η Unaoil εμφανίζεται ως έναςευυπόληπτος και διακριτικός μεσάζοντας.

Οι εταιρείες με τις οποίες συνομίλησαν οι δύο εφημερίδες που κάνουν την αποκάλυψη υπογράμμισαν ότι έχουν πολύ ισχυρούς κανόνες κατά της διαφθοράς και δεσμεύονται να ερευνήσουν τη δράση της Unaoil.

Στρατιώτες στο υπουργείο Πετρελαίου

Μετά τη νίκη στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ, η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία ανέλαβε ναφρουρεί το υπουργείο Πετρελαίου, αφήνοντας το μουσείο της Βαγδάτης (γεμάτο πλούτο) να λεηλατηθεί.

Ωστόσο δεν έσωσαν τη βιομηχανία πετρελαίου από τους κλέφτες. Τα αρχεία της Unaoil δείχνουν ότι οι δυτικές εταιρείες, σε συνεργασία με τη νέα ελίτ της χώρας, άρχισαν με τη σειρά τους μια συνεχιζόμενη καμπάνια λεηλασίας.

Η Unaoil πλήρωσε τουλάχιστον 25 εκατ. δολάρια σε δωροδοκίες μέσω μεσαζόντων για να εξασφαλίσει την υποστήριξη ισχυρών αξιωματούχων, ενώ παραπονιόταν διεθνώς ότι ήταν «άπληστοι».

Μεταξύ 2004 και 2012 η Unaoil επηρέασε την βιομηχανία πετρελαίου της χώρας.

Εμπλέκονται: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ που έγινε υπουργός Εκπαίδευσης Χουσεΐν αλ Σαριστάνι. Ο υπουργός Πετρελαίου Καρίμ Λουάιμπι (ο οποίος αντικαταστάθηκε το 2014). Ο Γενικός διευθυντής της εταιρείας South Oil, Ντία Τζαφάρ Αλ Μουσάουι, ο οποίος το 2015 έγινε αναπληρωτής υπουργός το 2015 και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ουντάι αλ Κουράισι.

Οι πιο παλιοί πολιτικοί δέχθηκαν εφάπαξ πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εκείνοι που ήταν στα «χαμηλά σκαλοπάτια» δέχθηκαν μικρότερα ποσά.

Ο Κουράισι που επέβλεπε το πιο σημαντικό έργο επέκτασης της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράκ, έβαζε στην τσέπη του περίπου 6.000 δολάρια τον μήνα (πέντε για τον ίδιο και χίλια για δώρα σε ανθρώπους εκ των έσω) μαζί με επιπρόσθετες μεγάλες αμοιβές.

Ο υπουργός δρ Σαριστάνι αρνήθηκε πως είχε κάποια εμπλοκή, ενώ άλλοι αξιωματούχοι δεν θέλησαν να τοποθετηθούν για το ζήτημα.

Η Unaoil, ακόμη, δωροδόκησε υψηλόβαθμα στελέχη που εργάζονταν στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες είχαν συμβόλαια στις πετρελαιοπηγές του Ιράκ. Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν όργιο διαφθοράς στο εσωτερικό της ιταλικής Eni.

Στο πελατολόγιο της Unaoil στο Ιράκ συμπεριλαμβάνονται οι Rolls-Royce, FMC Technologies, Cameron, Saipem, MAN Turbo, Weatherford, SBM Offshore και Leighton Offshore.

(AP Photo/Mikica Petrovic, File)

«Ξεχωριστά ταλέντα» στην Περσία

«Όλα λειτουργούν με γνωριμίες και σχέσεις με ξεχωριστό ταλέντο», Αυτά έγραψε ένας Ιρανός μεσάζων, μέλος του εντυπωσιακού δικτύου της Unaoil με το έργο να πληρώνει και να εισπράττει δωροδοκίες.

Μετά την πρόσφατη χαλάρωση των κυρώσεων από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυτό το δίκτυο έχει γίνει ακόμη πιο πολύτιμο.

Το 2006 το ίδιο στέλεχος της Unaoil παραπονέθηκε μέσω email πως ένας από τους πελάτες της εταιρείες, η βρετανική Weir Pumps, του χρωστούσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια τα οποία του είχε υποσχεθεί.

«Φθάνουμε στο τέλος της χρονιάς, οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές, δεν έχω αρκετό ρευστό και το ντιλ των περίπου 5 εκατ. λιρών με την Weir κινδυνεύει. Επειδή δεν μπορώ να εκπληρώσω τις υποχρεώσεις μου την ομάδα των υποστηρικτών μου. Εάν τα χρήματα δεν έρθουν σύντομα η Weir Pumps ρισκάρει να λιώσει σαν ένα κομμάτι πάγο, μέρα με τη μέρα. Παραπάνω από 500.000 δολάρια από την αμοιβή μου ως σύμβουλος τα έχω ήδη ξοδέψει για να προωθήσω τις δουλειές τους στο Ιράν» έγραψε.

Ένα άλλο μέρος από τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από το 2006 ανέφερε ότι η Unaoil θα πληρώσει 10.000 το μήνα για να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουδιευθύνοντα συμβούλου, της οποίας πρόεδρος ήταν ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος.

Ένα μέρος της εταιρείες ανήκε σε κυβερνητικό φορέα και ελεγχόταν από ένα συμβούλιο με «πολιτική επιρροή».

«Ο διευθύνων σύμβουλος θέλει 10.000 το μήνα. ο ΑΑ (ο Άτα Ασάνι της Unaoil) συμφώνησε δεδομένων των εξαιρετικών διασυνδέσεων που εκείνος έχει».

Το ιρανικό δίκτυο της Unaoil, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει και άλλες εταιρείες όπως οι ABB, Elliott, Yokogawa, επεκτείνεται πολύ πέρα από την βιομηχανία πετρελαίου.

Το 2011 η Unaoil βοήθησε στη λύση μιας διαφωνίας στην οποία εμπλεκόταν ένας πελάτης από την Αυστραλία συνάπτοντας αρκετά «συμβόλαια με ανθρώπους με επιρροή, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της αστυνομίας του Ιράν».

Πριν από την πρόσφατη χαλάρωση στις κυρώσεις, η Unaoil χρησιμοποιούσε στρατηγικές οι οποίες περιλάμβαναν τη δημιουργία εταιρειών για να αποφευχθούν λεπτομερείς έλεγχοι δυτικών εταιρειών. Συμβούλευε τα στελέχη της να μην στέλνουν χρήματα σε αμερικανικά δολάρια και να χρησιμοποιούν εταιρείες που «δεν έχουν το όνομα Ιράν».

Όταν ο Καντάφι έγινε... καλός

Το 2004 όταν η Δύση άρχισε να χαλαρώνει τις κυρώσεις προς τη Λιβύη και το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι άρχισε να συνεργάζεται με ξένες εταιρείες η Unaoil ήταν έτοιμη.

ΕUROKINISSI

Μέχρι το 2011 το δίκτυο διεφθαρμένων  στελεχών και αχυρανθρώπων μπορούσε να επηρεάσει τις εργασίες πολλών από τις πιο σημαντικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στα τέλη του 2008, μια καναδέζικη εταιρεία γεωτρήσεων, η Canuck Completions, ήρθε σε επαφή με την Unaoil για να μάθει τι φιλανθρωπίες θα πρέπει να κάνει στη Λιβύη για να μπει στις μπίζνες.

Ανάμεσα στους μεσάζοντες της Unaoil ήταν και ο πανίσχυρος Λίβυος αξιωματούχος, Μουσταφά Ζαρτί, με στενές σχέσεις με το καθεστώς Καντάφι.

Τα αρχεία της Unaoil περιγράφουν τον Ζαρτί ως φίλο του γιου του Καντάφι και με μεγάλη επιρροή στις μπίζνες στη Λιβύη.

Η Unaoil συμφώνησε να πληρώσει στον Ζαρτί εκατομμύρια και σε αντάλλαγμα εκείνος θα χρησιμοποιούσε την επιρροή του προς το συμφέρον των πελατών της εταιρείας.

«Ο κ. Ζαρτί είναι επικεφαλής της Λιβυκής Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων η οποία ελέγχει τους πόρους για το πετρέλαιο (6 δισ. δολάρια). Εμείς θα εκτελούμε και εκείνους θα "φτιάχνει" τα όποια ζητήματα προκύπτουν στην πορεία» ανέφερε ένα εσωτερικό σημείωμα της Unaoil.

Ανάμεσα στους διεθνείς πελάτες της Unaoil στη Λιβύη ήταν ο μαλαισιανός κολοσσός anhill, η κορεατική ISU και η ισπανική Tecnicas Reunidas.

Μπίζνες λίγο πριν τον εμφύλιο

Στη Συρία η Unaoil στράφηκε σε έναν μεσάζοντα με στενές σχέσεις με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το 2008 και το 2009 η Unaoil του υποσχέθηκε 2,75 εκατ. ευρώ και εκείνος βοήθησε τη βρετανική Petrofac σε συμβόλαια με τις πετρελαϊκές εταιρείες του καθεστώτος.

«Αυστηρά εμπιστευτικά» email από το 2008 δείχνουν ότι ο εν λόγω μεσάζων υποσχέθηκε να πληρώσει άλλους ώστε να κερδίσει αυτά τα συμβόλαια.

(SANA via AP)

Αλλά όταν δεν πληρώθηκε στην ώρα του παραπονέθηκε πως οι καθυστερήσεις προκαλούσαν προβλήματα με «φίλους» στη Συρία.

«Έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δυσάρεστο να μην λαμβάνω αυτά που περιμένω» έγραψε στην Unaoil τον Δεκέμβρη του 2009.

Η Petrofac φέρεται πως δεν γνώριζε για την εμπλοκή της Unaoil και απαντώντας στα όσα έγιναν γνωστά σημείωσε ότι «επιμένει στα πιο υψηλά στάνταρ ηθικής συμπεριφοράς».

Στην Υεμένη, η Unaoil πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε έναν ελβετικό λογαριασμό που ανήκει σε έναν μεσάζοντα και επιχειρηματία με το όνομα Χαϊτάμ Αλαϊνί, γιου του πρώην πρωθυπουργού της χώρας. Σε αντάλλαγμα, ο Αλαϊνί χρησιμοποίησε τις επαφές του στη Υεμένη για να βοηθήσει την Unaoil.

Κουβέιτ και Εμιράτα

Στο Κουβέιτ η Unaoil είχε στο μισθολόγιό της έναν πανίσχυρο αξιωματούχο τον οποίο αποκαλούσαν «the big cheese».

Για να μεταφέρει ένα συμβόλαιο στον πιο καλό της πελάτη στη Μέση Ανατολή, την αμερικανική εταιρεία FMC Technologies, η Unaoil χρειαζόταν μια πληρωμή 2,5 εκατ. δολαρίων.

Σχεδίασε να βοηθήσει τον μεσάζοντα να αναλάβει το... big cheese στο Κουβέιτ και να αποφασίσει εκείνος της αμοιβή θα του δώσει.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το δίκτυο της Unaoil συμπεριλάμβανε έναν κρατικό αξιωματούχο με διασυνδέσεις τον πρίγκιπα του Αμπούν Ντάμπι.

Τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει αποκαλύπτουν πως αυτός ο αξιωματούχος είχε εμπορικές σχέσεις με την οικογένεια Ασάνι, οι οποίοι, σε αντάλλαγμα, έψαχναν τη στήριξη του αξιωματούχου στην περιοχή.

Αυτό συμπεριλάμβανε την είσοδο σε ένα πρότζεκτ το οποίο θα χρηματοδοτούνταν από το γραφείο του Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ.

Η Unaoil, ακόμη, είχε διαφθείρει έναν ανώτερο αξιωματούχο σε μια θυγατρική της Εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι. Αυτός «έστησε» μια συγκεκριμένη επιτροπή για την ινδική εταιρεία Larsen & Toubro.

Αναμένεται χιονοστιβάδα εξελίξεων

Όπως ήταν αναμενόμενο οι αποκαλύψεις αυτές έπεσαν σαν «βόμβα» τόσο στις εταιρείες που εμπλέκονται όσο και σε αρκετές από τις χώρες της Δύσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αστυνομία του Μονακό έκανεέρευνες στις κατοικίες στελεχών και στα γραφεία της εταιρείας Unaoil, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας για δικαστική συνδρομή στη διερεύνηση του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται η εταιρεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του πριγκιπάτου, το αίτημα ήρθε με τη μορφή του κατεπείγοντος από το βρετανικό Γραφείο Καταπολέμησης Σοβαρών Υποθέσεων Διαφθοράς (SFO).

Ρεπορτάζ από τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Fairfax και την εφημερίδα Huffington Post αναφέρει ότι διεξάγεται κοινή επιχείρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τη βρετανική αστυνομία και τις αρχές της Αυστραλίας ώστε να διερευνηθούν οι δραστηριότητες της Unaoil.

Η Unaoil, που έχει την έδρα της στο Μονακό, δεν έχει κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, πλην μιας δήλωσης με την οποία αρνείται ότι έχει προβεί σε παράνομες ενέργειες. 

Μόνο η αρχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι αποκαλύψεις είναι μόνο το... πρώτο μέρος της έρευνας των δύο δημοσιογραφικών ομίλων.

Στο δεύτερο μέρος δεσμεύονται να αποκαλύψουν πώς λειτουργούν μεγάλες εταιρείες, όπως η Halliburton, στα φτωχά πρώην σοβιετικά κράτη. Στο τρίτο μέρος θα αποκαλύψουν πως οι πρακτικές αυτές επεκτείνονται σε Ασία και Αφρική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)