to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 29.03.2016

πηγή: Η Αυγή

Πολιτική

Πολώνει το πολιτικό κλίμα η αντιπολίτευση ενόψει της συζήτησης για τη διαπλοκή

Πολώνει η αντιπολίτευση το πολιτικό κλίμα λίγες ώρες πριν από την έναρξη της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την διαφθορά, την διαπλοκή και την Δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε μόνο του από την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν η πλειοψηφία της Επιτροπής αποφάσισε να μην ικανοποιήσει το αίτημά του να υπάρξει σήμερα ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.


Η ενημέρωση θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας δεσμεύθηκε ότι θα πληροφορήσει τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το αίτημα και θα του ζητήσει να ενημερώσει την Επιτροπή «μεσούσης της διαπραγμάτευσης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι στη διαπραγμάτευση «αυτό που συζητάμε είναι η υλοποίηση του νόμου 4336/2015 που ψήφισε η Βουλή το καλοκαίρι. Δεν συζητάμε καινούργια ατζέντα θεμάτων, να είναι σαφές. Συζητάμε την ολοκλήρωση του 4336/2015». Επεσήμανε μάλιστα με παραδείγματα ότι είναι αναποτελεσματικό να γίνεται τμηματική ενημέρωση: «σας θυμίζω ότι στη διαπραγμάτευση ήταν το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων και κατέληξε θετικά. Τι να απαντήσουμε σ' αυτούς που έλεγαν ότι θα φορολογηθούν; Θεωρείτε λογικό να λέμε βήμα – βήμα ή θέμα – θέμα;».

Ο Μ. Μπαλαούρας υπογράμμισε  ότι «προέχει το νομοθετικό έργο που πρέπει να προηγείται του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που μπορεί να γίνει με ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, επερωτήσεις και αναφορές». Αλλά και τυπικά, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υπογραφές των 2/5 των μελών της Επιτροπής, καθώς μόνο το ΠΑΣΟΚ υπέβαλε το αίτημα – ακόμη και αν το στηρίζουν ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δεν συγκεντρώνονται τα 2/5.

«Εμφανίζονται εδώ πολλές πλευρές της αντιπολίτευσης με κοντή μνήμη. Ο υπουργός έχει ενημερώσει επανειλημμένα την Επιτροπή, έστω και αν αυτό δεν ικανοποιεί την αντιπολίτευση. Ξαφνικά εμφανίζεται εδώ ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να απαντήσει ή να ενημερώσει, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαντά σε ερωτήσεις που του γίνονται σε αντίθεση με τον εξαφανισμένο από τη Βουλή προηγούμενο πρωθυπουργό», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Σημείωσε μάλιστα ότι η αντιπολίτευση «με τόσο ζήλο» εμφανίζεται να επιθυμεί την ενημέρωση, αλλά δεν συγκέντρωσε τα 2/5 της Επιτροπής.

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή την διαδικασία. Θα θέσουμε το θέμα στην διάσκεψη των Προέδρων», διαμαρτυρήθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος προέβλεψε ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε μέτρα 5 δις. Ακόμη έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή που οδηγεί σε καθεστωτικές αντιλήψεις. Μόνο εσείς, η κ. Θάνου και ο κ. Παπαγγελόπουλος νομίζουν ότι μπορούν να μας απαγορέψουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο». Η ενημέρωση από τον υπουργό «είναι υποχρεωτική. Μόνο αν θέλετε να αναβάλλετε την συνεδρίαση μπορεί να μην γίνει», σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος σημείωσε ότι «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν είναι παραχώρηση του προεδρείου ή της Επιτροπής. Εμμένουμε στην εφαρμογή του κανονισμού».

«Είναι δικαίωμα της Επιτροπής η ενημέρωσης. Θα είναι θλιβερό αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προσέρχονται αρνούμενοι την ενημέρωση της Επιτροπής και δι' αυτής του ελληνικού λαού. Η δημοκρατική σας ευαισθησία καλό θα είναι να ισχύσει και αυτή την φορά», είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη υιοθετώντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο έκαναν το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων μέσω του βουλευτή Γιώργου Κατσαντώνη. «Δύο φορές μας ενημέρωσε ο υπουργός χωρίς να πει τίποτα. Μας είπε ότι είναι περισσότεροι αυτοί που θέλουν λύση από αυτούς που δεν θέλουν. Αυτό δεν μπαίνει στην ουσία που είναι τα νούμερα που ακούει η κοινωνία για φόρους, φόρους», ανέφερε ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

«Δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρξει ενημέρωση. Όμως η ουσία είναι στα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζονται και στην οργάνωση της πάλης για να μπουν εμπόδια στα σχέδια αυτά», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής.

«Μας αφήνει παγερά αδιάφορους αν θα γίνει ενημέρωση, γιατί πολύ απλά στο τέλος θα γίνει αυτό που θέλουν οι δανειστές», σημείωσε εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Παναγιώταρος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)