to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 26.03.2016

Πολιτισμός

Η χορωδία της ΕΡΤ στο Μέγαρο για καλό σκοπό

Συναυλία την Κυριακή 27 Μαρτίου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αθηναίων


Μια συναυλία για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αθηναίων θα δώσει την Κυριακή 27 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής (συγκεκριμένα στον χώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη) η χορωδία της ΕΡΤ. Ο Λαρισαίος μαέστρος Δημήτρης Κτιστάκης την έχει διευθύνει πριν λίγο καιρό ξανά με το ίδιο πρόγραμμα, διαπιστώνοντας εξαρχής «έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, την πολύ καλή χημεία που είχαμε με τους χορωδούς».

Κατά τον Δ. Κτιστάκη, «η χορωδία της ΕΡΤ αναμφισβήτητα ανήκει στη χορωδιακή ελίτ της χώρας μας και θα την χαρακτήριζα διαχρονική. Με τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, έχει σίγουρα υποστεί απώλειες ως προς τον αριθμό των χορωδών. Παρ' όλα αυτά διατηρεί την ποιότητα που της αρμόζει, καταφέρνοντας να περατώνει έργα που απαιτούν πολυμελείς χορωδίες με μιαν αποτελεσματικότητα που οφείλεται στην κατάθεση ψυχής των μελών της».

Για το πρόγραμμα της συναυλίας, που είναι ιδιαίτερα ποικίλο, περιλαμβάνοντας από μοτέτα και αποσπάσματα από όπερες μέχρι spirituals, o Δ. Κτιστάκης λέει ότι «μέλημά μου ήταν να συντάξω ένα πρόγραμμα στο οποίο να συνυπάρχουν διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, ευελπιστώντας έτσι ότι τα ακούσματα δεν θα οριοθετούν το εύρος του κοινού αλλά θα το εμπλουτίζουν. Spirituals έχουν υπάρξει στο ρεπερτόριο της χορωδίας, γιατί όχι λοιπόν και jazz; Έτσι συμπεριέλαβα και την jazz λειτουργία του Chilcott... Άλλωστε, αν μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να συνεργαστώ με τη χορωδία της ΕΡΤ, επιθυμία μου είναι να εντάξω στο ρεπερτόριό της πολλούς σύγχρονους διεθνείς συνθέτες, τους οποίους πιστεύω ότι αξίζει να τους ερμηνεύσει αλλά και να τους γνωρίσει το ελληνικό κοινό»

Όσο για τον σκοπό της συναυλίας, ο Δ. Κτιστάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι «το να αναλαμβάνει η χορωδία της ΕΡΤ φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες είναι μόνον θετικό. Η χορωδία έδειχνε το φιλανθρωπικό της πρόσωπο και σε εποχές 'ευημερίας', πόσο μάλλον τώρα που διανύουμε περίοδο δεινής κρίσης... Θα συνεχίσει λοιπόν να βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο με όποιον τρόπο μπορεί. Η χορωδία της ΕΡΤ θέλει πραγματικά να προσφέρει στην κοινωνία». Και σίγουρα μπορεί να το κάνει, από μουσικής και όχι μόνο πλευράς, θα προσθέταμε εμείς...

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)