to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:34 | 23.03.2016

Διεθνή

Βέλγιο: Πού έχουν οδηγήσει οι έρευνες για τους βομβιστές αυτοκτονίας

Ερντογάν: Ένας από τους υπόπτους είχε συλληφθεί στην Τουρκία και είχε απελαθεί στο Βέλγιο, με επισήμανση ότι πρόκειται για τζιχαντιστή - Ο βομβιστής αυτοκτονίας Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, ο ένας από τους δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών, είχε αφήσει διαθήκη, η οποία βρέθηκε σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ανέφεραν σήμερα οι βελγικές εισαγγελικές αρχές - Οι καμικάζι άφησαν πίσω τους μια μεγάλη βόμβα γιατί δεν χωρούσε στο ταξί που τους παρέλαβε, σύμφωνα με δημοσίευμα


Ερντογάν: Ένας από τους υπόπτους είχε συλληφθεί στην Τουρκία και είχε απελαθεί στο Βέλγιο, με επισήμανση ότι πρόκειται για τζιχαντιστή

Ένας από τους υπόπτους για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες είχε συλληφθεί στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2015 και απελαθεί στο Βέλγιο, με επισήμανση ότι πρόκειται για τζιχαντιστή, ανέφερε την Τετάρτη το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αρχές του Βελγίου τον απελευθέρωσαν παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Δεν ανέφερε ωστόσο ποιον ακριβώς από τους υπόπτους εννοεί, αναφέροντας μόνον ότι η σύλληψή του είχε γίνει στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, στο Γκαζιάντεπ.

Η εφημερίδα De Standaard κατονόμασε τον δεύτερο βομβιστή αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Η βελγική εφημερίδα De Standaard, επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή, κατονόμασε τον δεύτερο βομβιστή αυτοκτονίας που αιματοκύλισε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών χθες Τρίτη ως τον Νατζίμ Λαακραουί, έναν Βέλγο υπήκοο που αναζητούσαν ήδη οι αρχές για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι εισαγγελείς νωρίτερα σήμερα κατονόμασαν έναν από τους βομβιστές κι ανακοίνωσαν ότι τα στοιχεία ενός δεύτερου βομβιστή, που καταγράφηκε από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος του αεροδρομίου μεταξύ μιας ομάδας τριών ανδρών, δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Ο τρίτος άνδρας αναζητείται.
 

Ταυτοποιήθηκαν οι αδελφοί Μπακράουι ως δράστες των επιθέσεων

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Φρεντερίκ Φαν Λέου επιβεβαίωσε ότι οι δύο αδελφοί Μπακράουι συμμετείχαν στις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και τον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ. Ο Ιμπραχίμ ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο ενώ ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό. Και οι δύο αδελφοί ταυτοποιήθηκαν χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματά τους.

Ο Ιμπραχίμ πέταξε σε έναν κάδο απορριμάτων έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που περιείχε τη διαθήκη του. Στο κείμενο αυτό αναφέρει ότι "δεν ξέρει πια τι να κάνει" γιατί "καταζητείται παντού".

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βρέθηκε στον ίδιο δρόμο της κοινότητας Σάερμπεκ των Βρυξελλών όπου την Τρίτη η αστυνομία προχώρησε σε μια σειρά ερευνών και ανακάλυψε "15 κιλά εκρηκτικής ύλης TATP (υπεροξείδιο ακετόνης), 30 λίτρα υπεροξείδιο του υδρογόνου, πυροκροτητές, μια βαλίτσα γεμάτη με καρφιά καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών", είπε ο εισαγγελέας.

Οι κάμερες ασφαλείας του κλειστού κυκλώματος του αεροδρομίου κατέγραψαν άλλους δύο άνδρες μαζί με τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, όμως τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί από τις αρχές. Πλάι στον Ιμπραχίμ και σε έναν δεύτερο καμικάζι που "δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη" βρισκόταν ένας τρίτος άνδρας, "ντυμένος με ανοιχτόχρωμο τζάκετ και καπέλο" ο οποίος διαφεύγει. "Το σακίδιό του περιείχε τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό", διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Στη φωτογραφία (ένα καρέ από το βίντεο ασφαλείας του αεροδρομίου) όπου εικονίζονται οι τρεις άνδρες, "ο δράστης στη μέση, ο ένας από τους δύο καμικάζι, ταυτοποιήθηκε χάρη στα δακτυλικά αποτυπώματά του. Πρόκειται για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου 1986 και είναι βελγικής υπηκοότητας", συνέχισε.

Όσον αφορά την επίθεση στο μετρό, "η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στο δεύτερο βαγόνι ενώ ο συρμός βρισκόταν ακόμη στον σταθμό και ο δράστης, που ταυτοποιήθηκε επίσης από τα δακτυλικά αποτυπώματά του, ήταν ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, αδελφός του Ιμπραχίμ, που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου 1989", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι "οι δύο νεκροί τρομοκράτες είχαν βαρύ ποινικό μητρώο" που δεν σχετίζεται με τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον νεώτερο, επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Φαν Λέου, οι νεκροί από τις επιθέσεις ανέρχονται σε 31 και οι τραυματίες σε 270. "Οι αριθμοί αυτοί ενδέχεται δυστυχώς να αλλάξουν εντός των επόμενων ωρών", πρόσθεσε.

Οι καμικάζι άφησαν πίσω τους μια μεγάλη βόμβα γιατί δεν χωρούσε στο ταξί που τους παρέλαβε, σύμφωνα με δημοσίευμα

Ένα μπέρδεμα στην εταιρεία που έστειλε το ταξί για να παραλάβει τους βομβιστές αυτοκτονίας του αεροδρομίου των Βρυξελλών ενδέχεται να απέτρεψε μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία στο Βέλγιο, υποστηρίζει η εφημερίδα Derniere Heure, σύμφωνα με την οποία το όχημα που στάλθηκε για να τους μεταφέρει ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν ζητήσει.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, η DH γράφει ότι ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και οι δύο άλλοι ύποπτοι για την επίθεση στο Ζαβεντέμ είχαν ζητήσει ένα μίνι βαν για να μεταφέρει τους ίδιους και τις αποσκευές τους στο αεροδρόμιο από ένα διαμέρισμα στα βόρεια προάστια της βελγικής πρωτεύουσας.

Όταν όμως έφτασε το ταξί διαπίστωσαν ότι ήταν σεντάν και το πορτ-μπαγκάζ του δεν χωρούσε τις τέσσερις βαριές βαλίτσες τους. Έτσι, άφησαν μία πίσω τους.

Οι δύο άνδρες ανατινάχθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου ενώ ο τρίτος διέφυγε, αφήνοντας τον σάκο με τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό που αργότερα εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο ταξιτζής αναγνώρισε τους πελάτες του από τη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές το απόγευμα της Τρίτης και επικοινώνησε με την αστυνομία. Ακολούθησε έρευνα στο διαμέρισμα απ' όπου τους είχε παραλάβει, στο προάστιο Σάερμπεκ των Βρυξελλών, όπου οι αστυνομικοί βρήκαν μια μεγάλη βόμβα με καρφιά και την εξουδετέρωσαν.

Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα.



Καμία αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος δεν κάνει στη "διαθήκη" του ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές

Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε την Τρίτη στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών, είχε πετάξει σε έναν κάδο απορριμμάτων έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που περιείχε τη διαθήκη του, στην οποία δηλώνει ότι "δεν ξέρει πια τι να κάνει" γιατί "τον καταζητούν οι πάντες".

Στη "διαθήκη" αυτή ο Ελ Μπακράουι εμφανίζεται σε σύγχυση και δεν κάνει καμία αναφορά στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Φρεντερίκ Φαν Λέου, που διάβασε αποσπάσματα αυτού του κειμένου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ελ Μπακράουι γράφει ότι είναι "πάντα κυνηγημένος, δεν ξέρει πια τι να κάνει, τον ψάχνουν παντού, δεν είναι πια ασφαλής". Προσθέτει μάλιστα ότι, "αν καθυστερήσουν κι άλλο, κινδυνεύουν να βρεθούν δίπλα του στο κελί", κάτι που ερμηνεύεται ως αναφορά στον Σαλά Αμπντεσλάμ, τον ύποπτο για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Φαν Λέου, ο υπολογιστής βρέθηκε σε έναν κάδο στον ίδιο δρόμο της κοινότητας Σάερμπεκ των Βρυξελλών όπου οι αστυνομικοί, ερευνώντας ένα διαμέρισμα, ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών, πυροκροτητές και μια βαλίτσα "γεμάτη με καρφιά και μπουλόνια".

Η έρευνα στο διαμέρισμα έγινε χάρη στη μαρτυρία ενός οδηγού ταξί ο οποίος αναγνώρισε τους τρεις υπόπτους από τη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης. Ο οδηγός είπε στις αρχές ότι νωρίς το πρωί είχε μεταφέρει στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών τους τρεις άνδρες. Ο εισαγγελέας σημείωσε ότι ο ένας από αυτούς καταζητείται αφού εγκατέλειψε στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου έναν σάκο που περιείχε "τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό" ο οποίος δεν εξερράγη.

Οι αρχές διέψευσαν επίσης ότι οι αρχές έχουν συλλάβει τον Ναζίμ Λασράουι, έναν ύποπτο που σχετίζεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. "Ο Λασράουι δεν συνελήφθη" είπε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Έρικ Φαν Ντερ Σιπτ. Δύο βελγικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει αρχικά ότι συνελήφθη ο ύποπτος στην πόλη Άντερλεχτ, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσαν την είδηση. Η εφημερίδα Derniere Heure σημείωσε πάντως ότι ο άνδρας που συνελήφθη πιστεύεται ότι συμμετείχε στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ο 24χρονος Ναζίμ Λασράουι ήταν γνωστός μέχρι σήμερα με τα πλαστά στοιχεία Σουφιάν Καγιάλ. Το DNA του είχε βρεθεί στις εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)