to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 23.03.2016

πηγή: ert.gr

Διεθνή

Το Βέλγιο θρηνεί τα θύματά του

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες στη μνήμη των θυμάτων των αιματηρών επιθέσεων στη βελγική πρωτεύουσα.


Παρουσία του βασιλικού ζεύγους του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, του Γάλλου ομόλογού του Μανουέλ Βαλς, και του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Χρηματιστηρίου στο κέντρο των Βρυξελλών, φωνάζοντας «Ζήτω το Βέλγιο» και χειροκροτώντας.

brixeles7

Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όλοι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι μετέβησαν στο σταθμό Μάλμπεεκ.

Η βελγική πρωτεύουσα μουδιασμένη ακόμα από την τυφλή βία, προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς ρυθμούς της.

Σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν κανονικά, ενώ οι δάσκαλοι συνέστησαν από την Τρίτη στους μαθητές να πάνε όλοι σήμερα στο σχολείο.

Μάλιστα έπειτα από μία ημέρα πλήρους ακινησίας, η λειτουργία του μετρό άρχισε και πάλι τμηματικά στις 7.00 το πρωί.

Το τμήμα στο οποίο περιλαμβάνεται ο σταθμός του Μάλμπεκ, σημείο της επίθεσης, παραμένει κλειστό και η συγκοινωνία γίνεται με λεωφορεία.

Την ίδια ώρα, η παρουσία του στρατού στην πόλη είναι εμφανής. Σε πολλούς σταθμούς του μετρό υπάρχει στρατός στην είσοδο και γίνεται σωματικός έλεγχος στους επιβάτες. Στα σχολεία στο κέντρο των Βρυξελλών, υπάρχουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

brixelles8

Ο φόβος υπάρχει, όσο κι αν οι πολίτες προσπαθούν να τον πολεμήσουν. «Νous sommes debout», (είμαστε όρθιοι), είναι μία από τις πιο διαδεδομένες φράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των πολιτών στα βελγικά ΜΜΕ, η θλίψη και η οργή είναι τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί από τις επιθέσεις ανέρχονται σε 34 και οι τραυματίες σε 260.

Στο Βέλγιο έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ οι αρχές του Βελγίου παραμένουν σε επιφυλακή, με τον διευθύνων σύμβουλο του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, Άρναουντ Φάιστ, να ανακοινώνει ότι θα παραμείνει κλειστό και την Πέμπτη.

«Δεν θα υπάρχουν εμπορικές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών αύριο (Πέμπτη) 24 Μαρτίου», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter o Φάιστ.

Παράλληλα, η βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ματαιώθηκε ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ του Βελγίου και της Πορτογαλίας που θα γινόταν την Τρίτη 29 Μαρτίου στις Βρυξέλλες κατόπιν αιτήματος των δημοτικών αρχών των Βρυξελλών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)