to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:47 | 23.03.2016

Διεθνή

Σωτήρης Ρούσσος: Ο πόλεμος έχει θύματα σε όσους συμμετέχουν σε αυτόν

Για τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, για την αδυναμία των πρωτευουσών της Ευρώπης να προστατευθούν αλλά και για τις ευθύνες των Ευρωπαϊκών ηγεσιών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μίλησε στο βραδινό μαγκαζίνο του ρ/σ «Στο Κόκκινο», και τον Σπύρο Γεράρδη, ο αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος.


Ο Σωτήρης Ρούσσος εκτιμά ότι «υπάρχει μια αντίφαση και αυταπάτη που έχουν δημιουργήσει οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες προς τις κοινωνίες τους. Ενώ συμμετέχουν σε πολέμους, δηλαδή έχουν καταστήσει τα κράτη τους εμπόλεμα μέρη, οι κοινωνίες τους δεν πρόκειται να πληρώσουν τίποτα».
 

«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει» τονίζει ο Σωτήρης Ρούσσος, και τονίζει ότι «ο εξτρεμιστικός τζιχαντισμός φέρνει τον πόλεμο και στα υπόλοιπα εμπόλεμα μέρη που έχουν αποφασίσει είτε άμεσα είτε έμμεσα να παρέμβουν στη Συρία» , ενώ σημειώνει ότι «Ο πόλεμος έχει θύματα σε όσους συμμετέχουν σε αυτόν».
 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή, «οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα πρέπει να αποφασίσουν είτε ότι θα παραμείνουν σε αυτόν τον πόλεμο, και να εξηγήσουν στις κοινωνίες το τίμημα, είτε να αποχωρήσουν και να βρουν ποιο ρόλο θα παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο παγκόσμιο σύστημα». 
 

Σχολιάζοντας την καταπάτηση των διεθνών συνθηκών προστασίας των προσφύγων από τις χώρες της Δύσης, οι οποίες επικαλούνται τις απειλές του ΙΚ, δηλώνει ότι «Η χρήση του άλλοθι για να μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, ή να επαναπροωθηθούν πίσω, δημιουργεί μια τεράστια απελπισία σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αντιλαμβάνονται την Ευρώπη όχι απλά ως κάτι αφιλόξενο, αλλά ως έναν εξαιρετικά εχθρικό παίκτη απέναντι τους. Άρα ένα μικρό κομμάτι των προσφύγων μέσα στην απελπισία μάλλον θα στραφεί σε οργανώσεις του ισλαμικού κράτους, παρά προς την Ευρώπη και τις δημοκρατικές αρχές». 
 

«Με τείχη και συρματοπλέγματα δεν μειώνεται η απήχηση και η αποτελεσματικότητα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά την αυξάνει» σημειώνει ο Σωτ. Ρούσσος.

(πηγή: Στο Κόκκινο)

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)