to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι Βρυξέλλες λοιπόν…

Άλλο άρθρο θα ανέβαζα σήμερα, ένα επετειακό για την επανάσταση του 1821, μια και μεθαύριο έχουμε την επέτειο. Όμως το ιστολόγιο, όσο κι αν δεν παρακολουθεί δουλικά την επικαιρότητα, δεν είναι έξω του κόσμου τούτου -κι έτσι δεν θα μπορούσα να μην αφιερώσω άρθρο στο μακελειό των Βρυξελλών, παρόλο που το έχουμε ήδη συζητήσει με τα σχόλιά μας στο χτεσινό άρθρο.


Δυστυχώς, την αμηχανία και την απόγνωση θα μοιραστώ μαζί σας, μπροστά σ’ αυτό το καινούργιο τυφλό χτύπημα. Ούτε απάντηση έχω, ούτε μαγικές συνταγές, ούτε βολικές ρετσέτες που να ρίχνουν το φταίξιμο κάπου και να ξεμπερδεύουν. Μερικές αμήχανες σκέψεις θα διαβάσετε λοιπόν και μακάρι με τα σχόλιά σας να με φωτίσετε κι εμένα.

Το χτεσινό διπλό χτύπημα, στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών και σε σταθμό του μετρό, είχε πάνω από 30 νεκρούς και περίπου 190 τραυματίες. Τα αεροδρόμια είναι χώροι που φυλάσσονται, αλλά κυρίως με στόχο να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων. Ως τώρα, σε κανένα αεροδρόμιο χώρας της ΕΕ δεν υπήρχε έλεγχος κατά την είσοδο στον χώρο των αναχωρήσεων. Στην αίθουσα αναχωρήσεων του «Ελευθέριος Βενιζέλος», για παράδειγμα, αλλά και του Ρουασί ή του Μαλπένσα ή του Χίθροου, μπαίνει όποιος θέλει, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο -και μάλιστα μπαίνει άλλοτε τρέχοντας, άλλοτε μπουλουκηδόν κι άλλοτε κουβαλώντας αναρίθμητα μπαγκάζια και παρασυμπράγκαλα. Φοβάμαι ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα και θα εγκατασταθούν μηχανήματα με ακτίνες και πριν από το τσεκ-ιν, όπως (μου λένε ότι) γίνεται στο Τελ Αβίβ, στην Κωνσταντινούπολη ή στη Μόσχα.

Οι σταθμοί του μετρό είναι χώροι πιο δυσκολοφύλαχτοι, επειδή είναι πάρα πολλοί, με πολλές εισόδους και εξόδους, με εξαιρετικά μεγάλο συνωστισμό βιαστικών ανθρώπων στις ώρες αιχμής. Δεν ξέρω να υπάρχει πουθενά έλεγχος στις εισόδους, αν και μια φίλη με πληροφόρησε ότι μηχανήματα με ακτίνες υπάρχουν στο μετρό της Σαγκάης.

Και επειδή σε μιαν ανοιχτή κοινωνία στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μαζεύεται πολύς κόσμος -πλατείες, θέατρα, συναυλιακοί χώροι, γήπεδα ποδοσφαίρου- η κατακόρυφη αύξησης της αστυνόμευσης έχει όρια πέρα από τα οποία θα οδηγήσει σε ασφυξία ή και ακύρωση των δραστηριοτήτων που θέλει να διασφαλίσει. Έχει επίσης δυσβάστακτο κόστος στην ποιότητα ζωής, αλλά και οικονομικό κόστος έχει. Όχι, δεν μπορεί να είναι αυτή η λύση.

Ποια είναι όμως; Εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Η ειρήνη στη Συρία, ας πούμε, ήδη ένας στόχος ούτε άμεσος ούτε εύκολος, ενώ ίσως θα συνέβαλλε στην άμβλυνση του προσφυγικού προβλήματος, δεν θα έλυνε το πρόβλημα με τους τζιχαντιστές. Κι ενώ μπορούμε να εντοπίσουμε την αρχή της τωρινής φάσης των δεινών που περνάμε στην εγκληματική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων προθύμων να επέμβουν το 2003 με έωλα προσχήματα στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεϊν και να το μετατρέψουν σε μια μαύρη τρύπα εκτροφής εξτρεμιστών, κι ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη βαρύτατη αυτή ενοχή, τις συνέπειες δεν μπορούμε να τις ξεκάνουμε -το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι.

Φοβάμαι λοιπόν ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα στο άμεσο μέλλον. Η χτεσινή επίθεση είναι βούτυρο στο ψωμί όχι μόνο των φύσει και θέσει χρυσαβγιτών, αλλά και των κάθε λογής ξενόφοβων πολιτικάντηδων -βλέπω πολύ δύσκολο να μην καταγράψουν εκλογικά κέρδη βραχυπρόθεσμα. Για παράδειγμα, πολλοί πρόβλεψαν πως οι Βρυξέλλες θα δώσουν τη νίκη στον Τραμπ.

Σε ένα άλλο επίπεδο, αναμένεται να ενταθεί η καπηλική ταύτιση των προσφύγων με τους τζιχαντιστές, όσο κι αν είναι γκροτέσκα τη στιγμή που οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα τους και για να γλιτώσουν από τον τρόμο και το φονικό του ISIS. Η ήδη πολύ προβληματική συμφωνία με την Τουρκία, ντροπιαστική για την ΕΕ στο σύνολό της, αν και όχι για τη στριμωγμένη χώρα μας, είναι αμφίβολο αν και πώς θα εφαρμοστεί. (Η μη εφαρμογή της, βέβαια, θα εγκλωβίσει στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες).

Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να έχουμε στο νου μας ποιοι φταίνε για τη γέννηση και τη γιγάντωση του τζιχαντιστικού τέρατος -να μην ξεχάσουμε, ας πούμε, και το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας που είναι το αγαπημένο παιδί πολλών δυτικών κυβερνήσεων και εταιρειών. Μπορούμε να προσπαθούμε να κρατάμε την ψυχραιμία μας και να δείχνουμε νηφαλιότητα. Μπορούμε να αρνηθούμε να δαιμονοποιήσουμε τα εκατομμύρια μουσουλμάνους της Ευρώπης, που δεν έχουν μεγαλύτερη σχέση με τους τζιχαντιστές απ’ όση εμείς με τους χρυσαβγίτες.

Παρόλο που μένω αρκετά κοντά, δυο ώρες απόσταση, άντε δυόμισι, στις Βρυξέλλες δεν ταξιδεύω συχνά ή τουλάχιστον όχι τόσο συχνά όσο θα μπορούσα. Έχω βέβαια πολλούς φίλους εκεί, έχω πάει και για δουλειές, και για διασκέδαση, και για τουρισμό, και για να παρακολουθήσω ή να συμμετάσχω σε εκδηλώσεις. Δεν μου αρέσει πολύ η πόλη, βρίσκω ότι έχει κάτι το πομπώδες, μιαν άδεια επιδεικτικότητα, χώρια που είναι σχεδόν αδύνατο να μη χαθείς αν δεν την ξέρεις καλά (αν και αυτό ίσχυε κυρίως πριν γενικευτεί το GPS). Αλλά συμπαθώ πολύ και τους Βέλγους και τους Βρυξελλιώτες -και με συγκίνησε η αντίδραση των Βρυξελλιωτών, λίγες ώρες μετά το μακελειό, όταν επιχείρησαν να απαντήσουν στον τρόμο ζωγραφίζοντας πολύχρωμο τον δρόμο:

ΥΓ

Μιλώντας για πολιτικάντηδες, δεν μπορώ να μην αναφέρω ένα ιδιαίτερα εξοργιστικό κρούσμα.

Χτες, λίγες ώρες μετά το μακελειό που προκάλεσαν οι φανατικοί στις Βρυξέλλες, ο ντόπιος εκπρόσωπος του φανατισμού και του μίσους, ο Άδωνης Γεωργιάδης, θεώρησε καλό διασπείρει ψεύτικες ειδήσεις και να χύσει δηλητήριο: ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΕΣΤΕ, έγραψε, αναπαράγοντας μια πολλαπλώς διαψευσμένη είδηση από εντελώς αναξιόπιστον ιστότοπο, ότι τάχα κάποιοι πρόσφυγες κατέβασαν μιαν ιερή εικόνα από ένα χώρο όπου φιλοξενούνταν κάπου στον νομό Καβάλας.

Ευτυχώς για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ο υστερικός αυτός πολιτικάντης βρίσκεται στην αντιπολίτευση και όχι σε κάποιον υπουργικό θώκο. (Μα, από το defence-point.gr;)

Βέβαια, η παρότρυνση του Άδωνη ισχύει, αν την περιορίσουμε στον ίδιο και σε όσους εκμεταλλεύονται το μακελειό των Βρυξελλών για να σπείρουν το μίσος: ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΕΣΤΕ

adohoax

Kαι όταν του επισήμαναν ότι έχει διαψευστεί, ανέβασε μεν τη διάψευση αλλά αρνήθηκε να διαγράψει την ψευδή είδηση:

adohoax2

Πηγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)