to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νικόλα Φρατοϊάννι: Η κοινωνική απελπισία ποτίζει το δέντρο του φασισμού

Η κυβέρνηση Ρέντσι έλαμψε διά της απουσίας στη μάχη που έδωσε ο Τσίπρας για να γίνει η Ευρώπη πιο δημοκρατική


Τα ακραία προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις και την ενδυνάμωση της Αριστεράς τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υποστηρίζει, ο Νικόλα Φρατοϊάννι, βουλευτής της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana) που βρέθηκε στην Αθήνα για το Ευρωπαϊκό Συνέδριο: "Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα - Για τη δημοκρατία στην Ευρώπη", που διεξάγεται μέχρι και σήμερα και διοργάνωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Ινστιτούτο "Νίκος Πουλαντζάς" και το transform! europe, στο Ξενοδοχείο "President" στην Αθήνα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

* Υπάρχει άλλος, εναλλακτικός δρόμος για την Ε.Ε.;

Φυσικά και υπάρχει και είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να τον ακολουθήσουμε, διαφορετικά η Ε.Ε. θα συντριβεί κάτω από το βάρος της κοινωνικής αποσύνθεσης και της αυξανόμενης φτώχειας. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία και απελευθέρωση από τον χρηματοοικονομικό ζυγό. Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί η ΕΚΤ, θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι οικονομικοί κανόνες πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε η Ευρώπη, ξεκινώντας από την τρέλα του δημοσιονομικού συμφώνου, και είναι επείγον να συγκληθεί μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους των χωρών - μελών. Χωρίς αυτές τις πρωτοβουλίες, είμαστε όλοι πάνω σε ένα επικλινές πλάνο, με αβέβαια και απρόβλεπτα αποτελέσματα.

* Αυτά που η Αριστερά προωθεί σε συνθήκες θυλάκων (αλληλέγγυα οικονομία, οικολογία, συνεταιριστική οικονομία) είναι ξεπερασμένα για την Ευρώπη τού σήμερα ή διέξοδος;

Aντίθετα, ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης είναι η μόνη δυνατή διέξοδος από την οικονομική και κοινωνική κρίση και από την αδράνεια στην οποία είναι καταδικασμένη η Ευρώπη.

Θα το πω ξεκάθαρα: Δεν μπορεί να χορηγείται χρηματοδότηση ύψους 3 δι. ευρώ προς την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών (χωρίς, ωστόσο, καμία δημοκρατική εγγύηση), ενώ ποτέ δεν έχει συζητηθεί, για παράδειγμα, ένα ευρωπαϊκό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, με επίκεντρο το θέμα του εισοδήματος.

* H Ελλάδα και η Ιταλία συνήθως αναφέρονται μαζί ως χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων. Πιστεύετε ότι μπορεί να συγκροτηθεί αριστερή μεσογειακή πολιτική για το προσφυγικό ή θα αναγκαστούμε να είμαστε "προθάλαμος" της Ευρώπη - φρούριο;

Πρέπει να πω, δυστυχώς, ότι η ιταλική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι δεν έλαμψαν στη μάχη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας και η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες για να γίνει η Ευρώπη πιο δημοκρατική. Θεμελιώδης μάχη, που έχει κρίσιμο πολιτικό νόημα, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την τύχη της Ευρώπης. Η μόνη απάντηση που ήταν σε θέση να δώσει ο Ρέντζι και το σοσιαλιστικό του κόμμα ήταν μια γραβάτα και κάποια φιλικά χτυπήματα στον ώμο.

Όλες οι μεσογειακές χώρες της Ευρώπης θα έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να απαιτήσουν περισσότερες εγγυήσεις, όσον αφορά τόσο τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, όσο και τον επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Το πρόβλημα έγκειται στην πολιτική βούληση και τα τελευταία χρόνια όλα τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι πιο κοντά στις θέσεις της Μέρκελ παρά σε εκείνες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

* Στην Ιταλία υπάρχει εμπειρία ακροδεξιών κομμάτων (π.χ. Λέγκα του Βορρά), πώς κρίνετε την άνοδο της Ακροδεξιάς στη Βόρεια Ευρώπη; Που θα κάτσει η μπίλια;

Φοβάμαι ότι η άνοδος της Άκρας Δεξιάς δεν θα σταματήσει έως ότου μεταρρυθμιστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Η πηγή που ποτίζει το δέντρο του φασισμού είναι η κοινωνική απελπισία, η οποία δεν είναι αποτέλεσμα της τύχης, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών της συμπίεσης των μισθών, της συμπίεσης των δικαιωμάτων, της μείωσης των χώρων δημοκρατίας και των οικονομικών δυνατοτήτων των κρατών, καθώς είναι αναγκασμένα να ρίχνουν δισεκατομμύρια ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αντί να τα επενδύσουν με στόχο να δοθούν ευκαιρίες και εργασία στην κοινωνία.

Χρειάζεται περισσότερη Αριστερά στην Ευρώπη και χρειάζεται η Αριστερά όλων των ευρωπαϊκών χωρών να συνδυάσει τις αρμοδιότητες, την ευφυΐα και τις οργανωτικές δυνάμεις για να ανταποκριθεί στη δραματική κατάσταση, η οποία κινδυνεύει να μας ξεφύγει. Να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός: ας ενώσουμε τα αριστερά κόμματα της κάθε χώρας σε ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριστερό Ομοσπονδιακό Κόμμα. Το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε και ο ακραίος χαρακτήρας των προβλημάτων απαιτούν ριζοσπαστικές απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων.

(Ευχαριστούμε τον Λευτέρη Στουκογεώργο για τη μετάφραση)

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)