to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ορατή συμφωνία ως τις 11 Απριλίου, παρά τα παπαγαλάκια της Διαπλοκής...

Ενώ τα παπαγαλάκια της Διαπλοκής σκορπούν δηλητήριο κάθε βράδυ από τις 7 μέχρι τις 9 με μειώσεις συντάξεις και αυξήσεις φορολογίας κατα συρροή, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, κάτι που θα αποδειχθεί λίαν συντόμως.


Στην πραγματικότητα –με εξαίρεση την αύξηση των εισφορών υγείας κυρίως στις επικουρικές το περασμένο καλοκαίρι- δεν έχει υπάρξει επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καμία μείωση συντάξεων ή αύξηση φόρων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν σε λίγες ημέρες θα υποβληθούν με τους ίδιους όρους που ισχύουν από την εποχή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Μόνη ουσιαστική διαφοροποίηση, η υποβολή κοινής δήλωσης από τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Προς τι λοιπόν οι κρωγμοί και οι καθημερινές περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων; Προς τι τα στημένα ρεπορτάζ  με μαρτυρίες αναξιοπαθούντων για τους οποίους ποτέ δεν διευκρινίζεται το πότε υπέστησαν την οικονομική ζημία ή σμικρύνθηκαν οι συντάξεις τους κλπ κλπ; Ποια είναι η αλήθεια;

Με κλεισμένο σχεδόν το φορολογικό-δημοσιονομικό, σημαντική προσέγγιση σε ασφαλιστικό και μεγάλες διαφορές ως προς τα κοκκινα δάνεια έκλεισε η πρώτη φαση της αξιολόγησης με του εκπροσώπους του κουαρτέτου. Η επανάληψη των συνομιλιών ξεκινά μετά τις 2 Απριλίου και στόχος είναι η συμφωνία να είναι έτοιμη στο EuroWorking Group της 11ης Απριλίου.

Πού ακριβώς βρισκονται οι διαπραγματέυσεις που διεκόπησαν λόγω του Πάσχα  των Δυτικών;
 
Ασφαλιστικό: Εχει συμφωνηθεί η διατήρηση της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ, αλλά και η διάσωση των κύριων συντάξεων, ενώ η προσωπική διαφορά συζητείται μόνο για «τεχνικά θέματα».Υπάρχει διαφωνία ως προς το υψος της βασικής σύνταξης στη 15ετία, ενώ για 20ετία και πλέον ισχύει το 384.

Υπάρχει  ακόμη απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης. Παραμένει η διαφορά και στο θέμα της αύξησης των  ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών που θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ, με το ΔΝΤ να εμφανίζει και σε αυτό το σκέλος τις μεγαλύτερες ενστάσεις.

Φορολογικό: Εδώ υπάρχει η μεγαλύτερη προσέγγιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συγκλίνουν στα εξής ως προς τη φορολογική κλίμακα:

  • 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος (η κυβέρνηση παλεύει το 25.000 ως όριο).Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η κλίμακα είναι ενιαία από το 2017 οι ελέυθεροι επαγγελματίες από το 29% από το πρώτο ευρώ  θα κερδίσουν σημαντικά μια και ελαφρύνονται σημαντικά (πλην 7 ποσοστιαίες μονάδες)
  • 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (από 20.001 έως και 30.000 ευρώ)
  • 37% για το επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο των 10.000 ευρώ (από 30.001 έως και 40.000 ευρώ) και
  • 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 9.100 ευρώ με έκπτωση φόρου στα 2.000 ευρώ (από 2.100) την οποία δικαιούνται αυτούσια όσοι έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια-σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες- για κάθε χίλια ευρώ αύξησης εισοδήματος, η έκπτωση φόρου 

ΔημοσιονομικόΕδώ οι αποκλίσεις είναι μεγαλύτερες.Ειδικά το ΔΝΤ αμφισβητεί έντονα τα δημοσιονομικά επιτεύγματα του πρώτου διμήνου που εμφανίζουν πρωτογενές πλεόνασμα γυρω στο 1,6% του ΑΕΠ.Η ελληνική π[ρόταση για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές δεν βρίσκει σύμφωνη την άλλη πλευρά.

Κόκκινα δάνεια (NPLs):  Εδώ εντοπίζονται οι μεγαλύτερες διαφορές, όχι όμως στην προστασία της πρώτης κατοικίας όπως αυτή προσδιορίζεται από τον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη. Δηλαδή οι θεσμοί αποδέχονται μεν τη μη δυνατότητα μεταβίβασης για όσα δάνεια συνδέονται με την πρώτη κατοικία(στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά) των οποίων η πώληση εξαιρείται  και τώρα (μέχρι τις 15 Απριλίου)

Ζητείται όμως η πλήρης απελευθέρωση για όλα τα άλλα. Με βάση τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Σταθάκης η προστασία πρέπει να επεκταθεί στην προστασία  από την πώληση στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η ελληνική κυβέρνηση με βάση την αρχική της πρόταση πρότεινε εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.
 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)